Cytat Zamieszczone przez rilven
chwileczkę, co do pieczenia nie będę się spierać - ale co do budyniu i kiślu tak. Przecież ja nie gotuję tego słodzika, tylko dodaję go do wody, do której wsypuję proszek, następnie ten roztwór dodaje się do mleka/wody która się już zagotuje, chwilę przestygnie i budyniu ani kiślu już się nie doprowadza do ponownego wrzenia. Zatem ten słodzik nie jest gotowany - tylko jest dodawany do gorącej wody, ale to chyba normalne - herbatę też się nim słodzi, a też jest gorąca.
Nie, nie masz racji
Myślałam tak samo dopóki się nie upewniłam

Ale zobacz..
woda się gotuje, już wrzy ale jeszcze ją gotujesz, czyli ma więcej niż 100stopni a potem wlewasz wode ze słodzikiem i co...
Musisz poczekać chwilkę, obojętnie czy będzie czy nie będzie wrzeć temperatura jest wysoka. Nie można tak robić!!!
A co do herbaty to jest gorąca a nie wrzaca...Nawet jeśli zaraz po zagotowaniu wlewasz to ona jest już zimniejsza od tej co się gotuje.