Strona 38 z 506 PierwszyPierwszy ... 28 36 37 38 39 40 48 88 138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 5051

Wątek: Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!

  1. #371
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jak dla mnie to Activia w smaku nie różni się od innych jogurtów, a z tą kalorycznością to rzeczywiście na opakowaniu pisze 125kcal/100g (przy tych nowych smakach), a suszona figa jest naprawde bardzo dobra

  2. #372
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a wie ktos ile kalorii ma agar-agar?

  3. #373
    Kenzo jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    dziewczyny a wiecie ile może mieć koktajl bananowy od Grycana ?

    Młody Aniołku, a co to agar-agar ??

  4. #374
    renifereq Guest

    Domyślnie

    hej
    JA z kolei mam pytanie z serii jak liczyc.
    Otoz zastanawia mnie jak brac pod uwzge kalorycznosc warzyw/owocow z puszki. Dla przykladu podam groszek konserwowy firmy Pudliszki.Na opakowaniu pisze:
    "wartosc energetyczna w 100g produktu: 62kcal"
    A obok na puszce: "masa netto 400g, bez zalewy 240g"
    Wiec pytanie jak to policzyc?Wartosc jest poodana dla calosci, czy tez groszku bez zalewy?
    Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

  5. #375
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    xixatushka69, Activia jest super! Wszystkie smaki! I wlasnie jest dość gęsta jak na jogurt! Tylko szkoda, że opakowanko takie małe. No ale zawsze można zjeść 2

    A teraz z encyklopedii, bo sama nie wiedziałam:

    Agar-agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C.

    Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.

    Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii, farmacji, kosmetyce. Agar-agar jest też masowo stosowany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych.
    W pierwszym zdaniu napisane, że trudno przyswajalne, heh... Ale ile to ma kalorii, to nie mam pojęcia...

    A tu ciekawostka z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    Agar, agar-agar (na Dalekim Wschodzie znany pod nazwą isinglass). Polisacharyd pochodzenia roślinnego. Podobnie jak alginowy otrzymywany z alg, w tym przypadku czerwonych, głównie z Oceanu Spokojnego, Indyjskiego i Morza Japońskiego. Już jednoprocentowy roztwór daje sztywną galaretkę. Pod wieloma względami lepszy od galaretek żelatynowych. Niestety importowany. Bardzo popularny składnik galaretek, lodów i wielu leków. W praktyce weterenaryjnej agar jest środkiem przeczyszczającym dla psów i kotów. Nie ma żadnych ograniczeń w spożyciu wyrobów z E406 przez człowieka. Zarządzenie MZiOS wymienia bardzo wiele zastosowań E406, bardzo podobnych do E401 i jego soli, mieĐzy innymi lodów, galaretek niskosłodzonych (do 10 g/kg), przetworów rybnych, napojów mlecznych i śmietanki UHT (do 5g/kg), margaryny o obniżonej kaloryczności (do 10 g/kg) i konserw mięsnych (bez ograniczeń).
    Kenzo, weszłam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i niestety nie ma tam kaloryczności, ale z innych źródeł mam informację, że koktajl bananowy to 92 kcal/porcję.

    renifereq, owocki i warzywa liczę bez zalewy (typu ananas z puszki, kukurydza konserwowa). Natomiast problem mam np z ogórkami kiszonymi w woreczkach (nie wylewam wody np gdy robię zupę), czy salatkami takimi gotowymi ze słoiczków (typu: seler, marchew z Rolnika). Nie mam pojęcia czy kaloryczność jest podana przed czy po odsączeniu. Dołączam się do twojego pytania[/b]

  6. #376
    rodope jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    mam do Was wielka prosbe szukalam wszedzie ile kalorii ma wędzona pierś z kurczaka ale niesteyu.. nigdzie tego nie ma.. moze WY BEDZOIEIE WIEDZILY??

  7. #377
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    wyczytałam, że tyle, co pierś pieczona, czyli 145 kcal/100g

  8. #378
    Kenzo jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Qwerq -> dziękuję za informacje o koktajlu

    Mam jeszcze jedno pytanie, a na ile ocenialibyście placki z jabłkami, których składnikami sąL jajka, maślanka, proszek do pieczenia i oczywiście jabłka ?

  9. #379
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    a w jakich proporcjach?

  10. #380
    Kenzo jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Nie ja robiłam, ale podobno maleńko proszku (ok.1łyżczeki), z 1/2 szklanki maślanki, z 3 łyżki mąki i duuuuużo jabłek...Zjadłam tego duzo

Strona 38 z 506 PierwszyPierwszy ... 28 36 37 38 39 40 48 88 138 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •