Jak dla mnie to Activia w smaku nie różni się od innych jogurtów, a z tą kalorycznością to rzeczywiście na opakowaniu pisze 125kcal/100g (przy tych nowych smakach), a suszona figa jest naprawde bardzo dobra
Jak dla mnie to Activia w smaku nie różni się od innych jogurtów, a z tą kalorycznością to rzeczywiście na opakowaniu pisze 125kcal/100g (przy tych nowych smakach), a suszona figa jest naprawde bardzo dobra
a wie ktos ile kalorii ma agar-agar?
dziewczyny a wiecie ile może mieć koktajl bananowy od Grycana ?
Młody Aniołku, a co to agar-agar ??
hej
JA z kolei mam pytanie z serii jak liczyc.
Otoz zastanawia mnie jak brac pod uwzge kalorycznosc warzyw/owocow z puszki. Dla przykladu podam groszek konserwowy firmy Pudliszki.Na opakowaniu pisze:
"wartosc energetyczna w 100g produktu: 62kcal"
A obok na puszce: "masa netto 400g, bez zalewy 240g"
Wiec pytanie jak to policzyc?Wartosc jest poodana dla calosci, czy tez groszku bez zalewy?
Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
xixatushka69, Activia jest super! Wszystkie smaki! I wlasnie jest dość gęsta jak na jogurt! Tylko szkoda, że opakowanko takie małe. No ale zawsze można zjeść 2
A teraz z encyklopedii, bo sama nie wiedziałam:
W pierwszym zdaniu napisane, że trudno przyswajalne, heh... Ale ile to ma kalorii, to nie mam pojęcia...Agar-agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C.
Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.
Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii, farmacji, kosmetyce. Agar-agar jest też masowo stosowany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych.
A tu ciekawostka z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kenzo, weszłam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i niestety nie ma tam kaloryczności, ale z innych źródeł mam informację, że koktajl bananowy to 92 kcal/porcję.Agar, agar-agar (na Dalekim Wschodzie znany pod nazwą isinglass). Polisacharyd pochodzenia roślinnego. Podobnie jak alginowy otrzymywany z alg, w tym przypadku czerwonych, głównie z Oceanu Spokojnego, Indyjskiego i Morza Japońskiego. Już jednoprocentowy roztwór daje sztywną galaretkę. Pod wieloma względami lepszy od galaretek żelatynowych. Niestety importowany. Bardzo popularny składnik galaretek, lodów i wielu leków. W praktyce weterenaryjnej agar jest środkiem przeczyszczającym dla psów i kotów. Nie ma żadnych ograniczeń w spożyciu wyrobów z E406 przez człowieka. Zarządzenie MZiOS wymienia bardzo wiele zastosowań E406, bardzo podobnych do E401 i jego soli, mieĐzy innymi lodów, galaretek niskosłodzonych (do 10 g/kg), przetworów rybnych, napojów mlecznych i śmietanki UHT (do 5g/kg), margaryny o obniżonej kaloryczności (do 10 g/kg) i konserw mięsnych (bez ograniczeń).
renifereq, owocki i warzywa liczę bez zalewy (typu ananas z puszki, kukurydza konserwowa). Natomiast problem mam np z ogórkami kiszonymi w woreczkach (nie wylewam wody np gdy robię zupę), czy salatkami takimi gotowymi ze słoiczków (typu: seler, marchew z Rolnika). Nie mam pojęcia czy kaloryczność jest podana przed czy po odsączeniu. Dołączam się do twojego pytania[/b]
mam do Was wielka prosbe szukalam wszedzie ile kalorii ma wędzona pierś z kurczaka ale niesteyu.. nigdzie tego nie ma.. moze WY BEDZOIEIE WIEDZILY??
wyczytałam, że tyle, co pierś pieczona, czyli 145 kcal/100g
Qwerq -> dziękuję za informacje o koktajlu
Mam jeszcze jedno pytanie, a na ile ocenialibyście placki z jabłkami, których składnikami sąL jajka, maślanka, proszek do pieczenia i oczywiście jabłka ?
a w jakich proporcjach?
Nie ja robiłam, ale podobno maleńko proszku (ok.1łyżczeki), z 1/2 szklanki maślanki, z 3 łyżki mąki i duuuuużo jabłek...Zjadłam tego duzo
Zakładki