Strona 101 z 506 PierwszyPierwszy ... 51 91 99 100 101 102 103 111 151 201 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,001 do 1,010 z 5051

Wątek: Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!

  1. #1001
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    andrut z płatkami owsianymi (15, 260)
    babka drożdżowa z rodzynkami (20, 13
    babka parzona (20, 146)
    bezy (6, 63)
    białkowiec 20, 191)
    biszkopt na białkach (4, 82)
    bułki maslane (20, 116)
    bułki słodkie (20, 117)
    ciastka serowe z jabłkami (15, 24
    ciastka z pumpernikla (10, 175)
    ciasto drożdżowe (20, 166)
    ciasto drożdżowe z marchwią (20, 174)
    herbatniki (10, 212)
    keks jabłkowy (20, 173)
    keks makowy (20, 15
    makaroniki z płatków owsianych (10, 144)
    pierniczki kruche (20, 143)
    piernik jabłkowy (20, 203)
    piernik z marchwią (20, 201)
    piernik z powidłami (15, 245)
    placek drożdżowy z dynią (20, 132)
    placek makowy z białek (20, 223)
    rogale (20, 130)
    rogaliki z marmoladą (20, 177)
    rolada biszkoptowa z marmoladą (10, 93)
    sernik na białkach (10, 233)
    tarta serowa (10, 176)
    tarta z jabłkami (10, 173)
    torcik z jabłkami (15, 234)
    tort jabłkowy na waflach (10, 24
    wafle z masa kaimakową (20, 147)

    Pierwsza liczba w nawiasie to ilośc porcji, a druga to kaloryczność 1 porcji)

    Tort jabłkowy na waflach:
    Składniki (10 porcji w gramach i miarach gospodarczych):
    - jabłka (średnie) 1000 (10 szt.)
    - cukier 240 (1 szklanka)
    - rodzynki 100 (1/2 szklanki)
    - cytryna - sok 80 (1 szt)
    - skórka pomarańczowa - smażona 50 (1/4 szklanki)
    - wafle 200 (1 paczka)

    Umyte jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem i usmażyc na gęsta masę. Dodać rodzynki, drobno pokrojoną skórke pomarańczową, sok z cytryny i wymieszać. Wafle smarować masą, nakładac jeden na drugi. Ostatnia warstwę przykryc waflem, przycisnąć deseczką i pozostawic w chłodnym miejscu do stężenia. Torciki można polukrować.

    Wartośc odżywacza 1 porcji:
    kcal 248
    białko 2g
    tłuszcz 0,2 g
    węglowodany 59,6g
    błonnik pokarmowy 2g
    sód (bez dodatku soli) 7 mg
    wapń 16 mg
    żelazo 0,78 mg
    wit A 8 ug
    wit B1 0,06 mg
    wit B2 0,4 mg
    wit C 9 mg
    cholesterol 0

    Keks jabłkowy:
    Składniki (20 porcji w gramach i miarach gospodarczych):
    - jabłka 600 (6 szt.)
    - cukier 240 (1 szklanka)
    - mąka 400 (ok. 2 szkl)
    - białko jaja 60 (2 szt)
    - olej sojowy lub słonecznikowy 90 (6 łyżek)
    - cukier puder 10 (1 łyżka)
    - masło 5 (1 łyżeczka)
    - soda oczyszczona 5 (1 łyżeczka)
    - proszek do pieczenia 5 (1 łyżeczka)
    - cukier waniliowy 5 (1 łyżeczka)

    Jabłka obrane, pokrojone w gruba kostkę zasypac cukrem, wymieszać i odstawić. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, piane ubitą i cukrem waniliowym, wymieszać. Ciasto włożyc do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Upiec, a następnie posypać cukrem pudrem

    Wartośc odżywacza 1 porcji:
    kcal 173
    białko 2,1 g
    tłuszcz 0,8g
    węglowodany 30,3 kcal
    błonnik pokarmowy 0,7g
    sód 7 mg
    wapń 5 mg
    żelazo 0,3 mg
    wit A 3ug
    wit B1 0,04 mg
    wit B2 0,02 mg
    wit C 2 mg
    cholesterol 1 mg

  2. #1002
    cheerli jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dziekuję Ci bardzo :*
    Na pewno mi się przyda...

  3. #1003
    Awatar natalka86
    natalka86 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2004
    Mieszka w
    okolice Warszawy
    Posty
    66

    Domyślnie

    Ile kcal mają kluski ziemniaczane tzw. przecieraki?

  4. #1004
    Guest

    Domyślnie

    qwerq, jesli bys była taka dobra, to poprosze o przepis na tarte serową i piernik z powidłami

  5. #1005
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Tarta serowa:

    Skłandiki (10 porcji w gramach i miarach gosp.)

    mąka 190 (1 szkl)
    olej sojowy lub słonecznikowy 60 (4 łyżki)
    masło 5 (1 łyżeczka)
    proszek do pieczenia 2 (1/2 łyżeczki)
    woda
    sól

    Masa serowa:

    ser twarogowy 250 (1 opakowanie)
    białko jaja 60 (2 szt)
    mąka ziemniaczana 25 (2 łyżki)
    mleko 100 (1/2 szklanki)
    cukier 30 (2 łyżki)
    cukier waniliowy
    otarta skórka z cytryny

    Mąke przesiać z proszkiem, dodac olej, wodę, zarobic ciasto, schłodzić, rozwałkować. Forme do tart wysmarowaną masłem wyłożyć ciastem, przykryc krążkiem papieru, podpiec w piekarniku. Ser przetrzeć przez sito lub przepuścic rpzez maszynkę do mięsa, dodac paine ubitą z cukrem, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem, przyprawy, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową, wygladzić powierzchnię, wstawić do piekarnika na 30 min, upiec.

    Wartośc odżywacza 1 porcji:

    176 kcal
    białko 7,9 g
    tłuszcz 7 g
    węglowodany 20,3 g
    błonnik pokarmowy 0,4 g
    sód 25 mg
    wapń 41 mg
    żelazo 0,38 mg
    wit A 8ug
    wit B1 0,06 mg
    wit B6 0,15 mg
    wit C 0
    cholesterol 3 mg


    Piernik z powidłami:

    Składniki (15 porcji w gramach i miarach gosp)"

    mąka 400 (ok. 2 szkl)
    cukier 240 (1 szkl.)
    margaryna 120 (1/2 kostki)
    białko jaja 30 (1 szt)
    kakao 15 (2 łyżki)
    powidła 100 (1/2 szkl)
    mleko 200 (1 szkl)
    masło 5 (1 łyżeczka)
    bułka tarta 12 (1 łyżka)
    przyprawa piernikowa 20 (1 opakowanie)
    soda oczyszczona 10 (1 łyżeczka)
    sól

    Margarynę rozpuścić, ostudzić, dodac cukier, białko i przyprawy, utrzeć. Dodawać stopniowo mąke przesiana z sodą, powidła, mleko, dokładnie ucierając. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bulką. Upec.

    Wartośc odżywacza 1 porcji:

    245 kcal
    białko 3,2
    tłuszcz 7,3 g
    węglowodany 41,5 g
    błonnik pok. 0,7 g
    sód 24 mg
    wpań 24 mg
    żelazo 0,52 mg
    wit A 59 ug
    wit B1 0,7 mg
    wit B2 0,04 mg
    wit C 0
    cholesterol 2 mg




    Oczywiście rpzepisy można modyfikowac, tak jak podałam w poprzednich przepisach, czyli np nie dodawac masla do pieczenia, czy bułki tartej, a cukier zastąpić slodzikiem

  6. #1006
    beznamietnie jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    07-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    ile może mieć porcja zupy ryżowej?

  7. #1007
    tremere jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ile kcal ma sushi?

  8. #1008
    ann221 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    qwerq bardzo proszę o przepis- "biszkopt na białkach"

  9. #1009
    court jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ile ma smietanka do kawy? ta malutka? (jednorazowa:P)

    wogole to mam problem, bo jutro jade na konkurs teatralny do poznania i nie wiem co do jedzenia wziac:/ na caly dzionek jade...moze cos doradzicie?

  10. #1010
    dorex3 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ile ma mieso mielone (wieprzowo-wolowe)?

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •