Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jak odchudzić święta

  1. #1
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Tree1491 Jak odchudzić święta

    Paszteciki

    Składniki
    na ok.40 pasztecików

    350g mąki pełnoziarnistej pszennej
    50g masła
    3 żółtka
    50g drożdży
    250ml mleka 1,5% tłuszczu
    1 łyżka cukru brązowego
    Łyżeczka soli

    Farsz

    75g suszonych grzybów
    40dkg kapusty zasmażanej np. STĄD
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    Przygotowanie

    Przygotowanie

    Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż zaczyn się spieni. Mąkę połączyć z solą i dwoma i pół żółtkami a następnie wymieszać z zaczynem. Mieszając dodawać miękkie masło. Ciasto gnieść przez około 10 minut. Aby odeszło od ręki można dłonie przesmarować oliwą z oliwek. Ciasto odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Grzyby moczyć przez 12 godzin, następnie odsączyć, pokroić i przesmażyć na oliwie. Podczas smażenia dodać kapustę. Wszystko razem wymieszać.

    Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 4-5 podłużnych pasów. Pasy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Zawijać ciastem i zaklejać a następnie przetaczać łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część żółtka połączyć z 2-3 łyżkami mleka i rozkłócić. Smarować paszteciki z wierzchu i odstawić przez pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Patrzeć czy się nie rumienią za bardzo. Kroić gdy ostygnął.


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  2. #2
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Pełnoziarniste Pierogi z kapustą

    Składniki
    na ciasto na 55 pierogów

    Kubek mąki żytniej plus pół kubka awaryjnie i do podsypywania
    Kubek mąki pszennej pełnoziarnistej
    Kubek ciepłej wody
    Łyżka oliwy z oliwek

    Farsz

    Główka białek kapusty ok. kilogramowa
    4 cebule
    1/2 łyżeczki soli
    1-3 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
    350g grzybów podgrzybków, waga po rozmrożeniu. Grzyby przed mrożeniem były przegotowane i pokrojone w ćwiartki.
    4 łyżki oliwy z oliwek


    Przygotowanie

    Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąba i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Kapusta musi być tak miękka aby jej najtwardsze części dały się rozgniatać w palcach. Kapustę studzimy i ostudzoną rwiemy i w garściach gnieciemy. TUTAJ robiłam to bardzo podobnie.
    Na patelni z oliwą podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po kilku minutach dorzucamy do niej kapustę. Przesmażamy całość, dodajemy pieprzu, mieszamy. Gdy wszystko jest dobrze przesmażone a zajmuje to około 15 minut, dodajemy grzyby. I przesmażamy jeszcze 5-10 minut.

    Mąkę mieszamy w misce i zalewamy wodą ugniatając ciasto. Wodę wlewamy czujnie, aby ciasto nie było zbyt klejące. Gdy jest zbyt klejące dodajemy troszkę mąki - 2-3 łyżki. Jeśli nadal jest klejące smarujemy ręce łyżką oliwy i zagniatamy ciasto tłustymi rękami. Dobrze wygniecione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem wyjmujemy, wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy na lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Możemy mrozić na około 2-3 miesiące.


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  3. #3
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Świąteczne ciasteczka owsiane
    Ze składników otrzymamy około 24 małych ciasteczek po 115 kcal każde

    Składniki:

    szklanka płatków owsianych 100 g
    szklanka mielonych orzechów laskowych lub migdałów 100 g
    pół szklanki mąki 60 g
    3 łyżki miodu 60 g
    2/3 szklanki oleju orzechowego lub migdałowego 140 g
    80 g suszonych śliwek (około 8 śliwek)
    łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, 4 goździki, szczypta anyżu, laska wanilii
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    Przygotowanie:

    Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Goździki i anyż rozetrzyj w moździerzu. W misce wymieszaj łyżką płatki owsiane z mąką, sodą oczyszczona, orzechami i przyprawami. Dodaj miód, olej i pokrojone śliwki i wymieszaj. Formuj z ciasta kulki i następnie je spłaszcz, aby uzyskać kształt ciasteczek. Piecz ciastka na papierze do pieczenia przez 15 minut.

    Ciasteczka owsiane to wspaniała zdrowa i sycąca przekąska nie tylko na święta, ale również do szkoły lub do pracy. Życzę miłego dietowania


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  4. #4
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię – 8 porcji po niecałe 130 kcal każda

    Składniki:

    2 litry wody
    10 suszonych grzybów – borowików lub podgrzybków 100 g
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 pora
    1/4 selera
    2 cebule
    160 g makaronu łazanki
    Przygotowanie:

    Makaron łazanki ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Grzyby opłucz na sitku z ewentualnego piasku. Zalej je gorącą wodą (0,5 litra) i zostaw na około godzinę. Dodaj 1,5 litra wody, obraną włoszczyznę i cebule. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną (30 minut), dodając do gotowania odrobinę soli. Dolej trochę soku z cytryny (około łyżkę), dodaj sól i pieprz do smaku. Wyjmij grzyby z wywaru i pokrój w paski. Rozdziel makaron między talerze, podobnie zrób z pokrojonymi grzybami i wlej zupę do miseczek.


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  5. #5
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Dietetyczny serniczek bezglutenowy – całość ma 1170 kcal

    Jeżeli podzielimy go na 12 porcji to każda będzie miała niecałe 100 kcal

    Składniki:

    500 g serka twarogowego 0% tłuszczu
    60 g mąki z amarantusa
    3 łyżki cukru brzozowego 36 g
    3 jajka
    200 g owoców (jeżyn, truskawek, jagód, malin)
    laska wanilii
    aromat śmietankowy (opcjonalnie)
    Przygotowanie:

    Jajka zmiksuj w misce, dodaj rozkruszony ser i mąkę oraz cukier brzozowy. Miksuj wszystko na gładką masę i dodaj ziarenka wanilii. Możesz dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Wylej masę do foremki (moja ma rozmiar 15×20 cm). Na górę wyłóż owoce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Smacznego


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  6. #6
    Awatar agata55
    agata55 jest nieaktywny Administrator
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    245
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Dietetyczny piernik – całość ma 1500 kcal, jeśli podzielisz piernik na 15 porcji to jedna będzie miała około 100 kcal

    Kaloryczność podałam dla piernika bez powideł śliwkowych

    Składniki:

    szklanka mąki pszennej 130 g
    szklanka płatków owsianych 130 g
    szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
    2 jajka
    2 łyżki miodu 40 g
    łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
    kilka tabletek stewii
    pół opakowania przyprawy korzennej do piernika
    Przygotowanie:

    Płatki owsiane zmiel na pył – ja to zrobiłam blenderem W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej (polecam, bo ciasto w ogóle nie przywiera!). Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. Smacznego


    "Schudnę... a Wam będzie żal dupę ściskał.""

  7. #7
    julanta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    14
    Wpisy na blogu
    1

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Dietetyczny karp w migdałach – 8 porcji po 200 kcal/4 porcje po 400 kcal

    Składniki:

    700 g fileta z karpia
    100 g płatków migdałowych
    1 małe jajko
    50 g mąki
    Sok z cytryny
    Sól, pieprz świeżo mielony
    Przygotowanie

    Karpia podziel na osiem części (lub 4 duże porcje). Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wyjmij karpia, obtaczaj każdy kawałek w mące, potem w jajku i w płatkach migdałowych. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na papierze do pieczenia przez 15 minut następnie obróć i piecz kolejne 15 minut.

    Jeżeli przygotowujesz kolację dla całej rodziny, możesz część karpia w migdałach podsmażyć na patelni na masełku, dla tych członków rodziny, którzy nie są na diecie. Podobnie możesz zmienić pozostałe przepisy na karpia, dodając do nich trochę tłuszczu lub smażąc je na maśle.

    Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań w wigilię. Wystarczy tylko trochę przerobić tradycyjne przepisy i cieszyć się pyszną kolacją wigilijną. Mój Karp w migdałach jest tego przykładem. Polecam Ci również inne smaczne wersje karpia: karpia w cebuli, w pomidorach i karpia w panierce. Na mojej stronie na pewno znajdziesz coś dla siebie i ułożysz swoją dietetyczną kolację wigilijną.

  8. #8
    julanta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    14
    Wpisy na blogu
    1

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Dietetyczny karp w panierce – 3 porcje po 200 kcal/ z ziemniakami 3 porcje po 300 kcal

    Składniki:

    300 g filetu z karpia
    1/3 szklanki płatków pszennych pełnoziarnistych 15 g
    2 łyżki mąki pszennej 24 g
    50 g maślanki – ¼ szklanki
    2 łyżeczki oliwy 10 g
    Sól, pieprz, czosnek do smaku
    Przygotowanie:

    Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Rybę podziel na 3 części lub 6 – jak Ci będzie pasowało. Płatki dokładnie rozkrusz w miseczce i wymieszaj z mąką. Maślankę wymieszaj z przyprawami na głębokim talerzu. Zamaczaj każdego fileta z karpia w maślance, a następnie w płatkach. Skrop rybki połową oliwy i piecz 20 minut, następnie obróć, znowu skrop oliwą i piecz kolejne 20 minut.

    Nawet w święta nie musisz się martwić o kalorie, bo karp w panierce, którego Ci proponuję są niskokaloryczny i zdrowy. Dzięki przepisom na mojej stronie dietetyczne-przepisy.net możesz ułożyć dietetyczny jadłospis dań wigilijnych i cieszyć się wspaniałym smakiem, nie martwiąc się o swoją figurę. Utrzymanie niskokalorycznej diety jest możliwe nawet w święta Inne przepisy na dania wigilijne znajdziesz tutaj

    Moim celem jest przekonanie Cię że dieta może być łatwa i przyjemna, a odchudzanie nie musi być męką. Właśnie dlatego stworzyłam serwis dietetyczne-przepisy.net. W internecie znajdziesz wiele stron o tej tematyce, jednak ja poszłam o krok dalej i stworzyłam bardzo wygodny sposób układania swojej wymarzonej diety odchudzającej. Właśnie tym różni się moja strona z dietetycznymi przepisami od innych. Jak ułożyć swoją dietę przeczytasz w zakładce dieta. Życzę dużo zadowolenia z siebie i swojego ciała!!!

  9. #9
    julanta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-09-2014
    Posty
    14
    Wpisy na blogu
    1

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Dietetyczny sernik kalorie w porcji – 100 kcal (całość ma 1131 kcal)

    Ciasto należy podzielić na 11 kawałków (musisz cienko kroić

    Składniki:

    500 g chudego twarogu
    150 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego bez cukru 30 g
    2 jajka rozmiar L
    Łyżka miodu 15 g
    10 tabletek stewii
    Garść rodzynek – 30g
    Laska wanilii lub aromat waniliowy
    odrobina gorzkiego kakao
    Przygotowanie:

    Tabletki stewii rozpuść w jogurcie. Ser utrzyj mikserem z żółtkami, jogurtem, proszkiem budyniowym oraz miodem. Białka ubij na sztywną pianę – dodaj wcześniej trochę wody i soli – będą się łatwiej ubijać. Wymieszaj masę serową z pianą z białek i dodaj rodzynki oraz aromat waniliowy. Piecz w małej prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 stopni. Posyp gorzkim kakao i ciesz się wspaniałym smakiem! Smacznego!

  10. #10
    Doriss_J jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-12-2015
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Posty
    4
    Wpisy na blogu
    1

    Domyślnie Odp: Jak odchudzić święta

    Jestem ciekawa jak to wszystko smakuje. Czy będzie mi smakowało?. Nie ukrywam, że nie lubię eksperymentować w kuchni, trzymam się ściśle ustalonych reguł. Muszę się odważyć, najwyżej sama będę to jadła.

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •