ups
do góry :D
Wersja do druku
ups
do góry :D
Hej plażowiczki ,super wątek jakoś go nie dostrzegłam wcześniej
Sałatka warstwowa II faza/bo z ryżem/bardzo prosta układamy w salaterce warstwami
ryż
tuńczyk z puszki
cebula w kostkę sparzona
jajko w kostkę
ryż
ogórek konserwowy w kostkę
cebula
tuńczyk
jajko
ryż
Ryż smarujemy raz ketchupem raz majonezem light pycha
uuuuuuups i do góry :D
Wspanialy watek :D .Tyle tu przepisow ze nie wiem od czego zaczac :wink:
PRZEPIS NA PYSZNĄ SAŁATKE =)):
(z modyfikacjami w nawiasach ode mnie bedzie dobra na I faze)
Składniki:
-Pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa
-cabula (dla mnie bez bo nie lubie)
-ketchup
-majonez(za miast niego moze byc jog nat)
-kukurydza(zamiast niej ja preferuje pierczarki- i tak jestem na I wszej fazie wiec nie moge, a zreszta nie lubie)
-pakińska
-przyprawa do pekińskiej
-marchewka(ja bez niej)
- ogórki konserwowe
Przygotowanie:
1. Piers z kurczaka pokroic w kostke, posypac przyprawą do gyrosa, dodac troche oleju (dla mnie oliwa z oliwek), wymieszac, zostawic na noc
2. Nastepnego dnia piers podsmazyc (ale nie spalic), ostudzic, dac do miski na spód.
3. na to dac warstwe pokrojonej w kosteczke cebuli
4. polac ketchupem tą warstwe(hmm zastanawiam sie czy moze przecier bylby tez dobry.. hmm)
5.na to pokrojone w kosteczke ogorki konserwowe
6. teraz warstwa kukurydzy
7.warstwa majonezu z ketchupem, jak wspominalam moze byc jog nat
8. Pekinska poszatkowac i posypac(!)- nie rozrabiac przyprawy, tylko posypac-przyprawą do pek. Dac do miski jako przed ostatnia wartwe. Wysokosc wg. uznania.
9. Marchewke potrzec na drobnej tarce- i posypac- to ostatnia wartwa.
Mam nadzieje ze ktos zrobi i mu zasmakuje.. :)
Ja robie ja jutro tzn po jutrze bo jutro piersiatko kupie.
Ups do góóóóóóóóóry :D
A przy okazji:
Roladki z kapustą włoską EDIPRESSE
30 min, 6 porcji
Składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 róża brokułów
- kilka liści kapusty włoskiej
- 1 kostka rosołowa
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
Dokładnie opłukać, osuszyć piersi z kurczaka,
delikatnie rozbić kuchennym młotkiem,
oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut,
liście kapusty opłukać, z każdego ściąć zgrubiałą łodygę,
różę brokułów opłukać, podzielić na małe różyczki,
na każdym płacie mięsa ułożyć po 2-3 różyczki brokułów, zwinąć w roladkę, owinąć liściem kapusty, obwiązać bawełnianą nitką,
w płaskim naczyniu zagotować ok. 1 l wody z kostką rosołową, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym,
do wrzącego rosołu włożyć roladki, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Selerowe łódeczki z pastą EDIPRESSE
Składniki:
- 6 grubych łodyg selera naciowego
- 15 dag twarogu chudego
- 3 łyżki jogurtu nat.
- sól
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka rzodkiewek
Łodygi selera dokładnie umyć w zimnej wodzie, odciąć końce, każdą przekroić w poprzek na połowę, twarożek zmiksować z jogurtem na jednolitą, kremową masę,
przyprawić do smaku solą i pieprzem,
natkę pietruszki dokładnie opłukać, drobno posiekać, wycisnąć z niej sok, wymieszać z połową masy serowej,
do szprycki nałożyć białą masę, wycisnąć ją do połowy selerowych łódeczek,
szpryckę napełnić zieloną masą serową, wycisnąć ją do pozostałych selerowych łodyg,
przekąskę udekorować plasterkami rzodkiewek.
***
Grażyna
Ja wlasnie robie bigos z przepisu z pierwszej stronki pierwsza faza sb .Co prawda nie jestem na tej diecie ale przepis jest fajny :D Pachnie w calym domku :wink:
Staralam sie przeczyttac wszysko, ale moze przegapilam ;) A wiec mam pytanko od jutra zaczynam SB..i sie martwie II sniadaniem, ktora nalezalo by zjesc w szkole..moze macie jakies propozycje na jakies przekaski czy cos..zeby nikt sie nie domyslil ze to dieta..bo za duzo zamieszania sie zrobi xD ... a pieczywka nie mozna, jogurt codziennie tez odpada..co wy jecie w szkole/ pracy ?
jako plażowiczka podnoszę wątek do góry :D
co by tu jutro zjeść... :twisted: 8) :D
Fajna stronka, będę tu częściej zaglądać, jeśli czas pozwoli i korzystać z Waszych przepisów, są super. Przygotowuję się do plażowania. Pozdrawiam :)
Cześć!
Jestem na SB od dziś :D . Mam takie pytanie o słodziki: czy można ich używać bez ograniczen? (przecież nigdy nie przzekroczę 75 kcal jedząc słodziki). Mój największy problem to gorzka herbata i chciałabym wiedzieć czy mogę sobie każdą posłodzić słodzikiem?
Dzięki i przepraszam jeśli ktoś już o to pytał
Możesz, w książce o SB czytałam, że mozna stosować słodzik.
hooops do góry :D
to za fajny wątek, zeby był na 5 stronie :twisted:
POZDRAWIAM WSZYSTKIE PLAZOWICZKI :D
Przepisy są takie, że paluchy lizać. Całe szczęście już po świętach i gługich weekendach - można ze spokojem zacząć "diecić". Dzięki temu repertuar będzie bardzo urozmaicony. Ciekawe czy wytrzymam? Bo ja uwielbiam chleb - szczególnie świeży, razowy. Martwi mnie również ograniczenie nabiału - jem bardzo dużo jogórtów, serków, twarogów - wędliny moga nie istnieć....Całe szczęście są ogóry, pomidory, rzodkiewka i szczypior - dam rade :)
Hellou :D
Szukając kaloryczności mozarelli znalazłam coś takiego :wink:
ZAPIEKANKA GRECKA
Składniki
• 1 opakowanie sera Feta - DLA NAS LIGHT
• 1 mozarella
• 1 pomidor
• 10 oliwek
• 10 dkg tartego sera żółtego (ostrzejszego) TEŻ LIGHT
• bazylia
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Fetę rozkruszamy i wkładamy na sam spód zaroodpornego naczynia (podana ilość wystarczy na wielkość tzw. "keksówki"). Pomidora kroimy na drobne części (połówki plastrów) i część układamy na serze Feta.
2. Potem dodajemy całość startego sera zółtego i na sam koniec pokrojoną w plastry mozarellę.
3. a wierzchu układamy resztkę pomidora, połówki oliwek, posypujemy bazylią i przyprawami... Zapiekamy ok. 15-20 minut.
MYŚLE,ZE W TEJ FORMIE DOSKONALE NADAJE SIĘ NA I FAZĘ :D
I jeszcze:
CUKINIA Z MOZARELLĄ
Składniki na 2 porcje
• 3-4 male cukinie lub 1 duza
• mozarella
• oliwa z oliwek
• sol, pieprz
Etapy przygotowania
1. Cukinie pokroic w cienkie, podluzne plastry, mozarelle w plasterki
2. Na dobrej oliwie obsmazyc cukinie z obu stron, doprawic sola i pieprzem.
3. Wylozyc do zaroodpornego naczynia, oblozyc mozarella pokrojana w plasterki, wlozyc do rozgrzanego piekarnika na kilka minut do momentu rozpuszczenia sie sera.
COS SZYBKIEGO Z MOZARELLĄ
Składniki na 4 porcje
• 2 pomidory
• 25 dkg mazarelli
• straty parmezan
• pęczek bazylii
• 10 dkg orzeszków arachidowych
• 10 dkg pestek słonecznika
• 2 ząbki czosnku
• oliwa
• kilkanaście kaparów
• natka pietruszki , sól , pieprz
Etapy przygotowania
1. Pomidory myjemy , wycieramy i kroimy w plastry.Mozarellę również kroimy
2. Bazylię myjemy , czosnek obieramy.
3. Orzechy i pestki prażymy na suchej patelni.(Połowę pestek odkładamy)I siekamy na drobne kawałki. Następnie miksujemy razem z bazylią ,czosnkiem , 4 łyżkami oliwy i 5 dkg startego parmezanu.Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na każdym plastrze pomidora układamy plaster mozarelli i nakładamy łyżeczką pastę.
5. Dekorujemy kaparami ,natką i ziarnami słonecznika.
pozdrawiam
***
Grażyna
i znów podciągam.. to za fajny wątek by był na 5 stronie :wink:
pozdrawiam wszystkie PLAZOWICZKI :)
Witajcie :D Juz dawno korzystam z tego serwisu i nie wiedzialam ze dziala tu jakies forum :) Ciesze sie ze znalazlam je. Dzisiaj jest moj pierwszy dzien na SB i mam nadzieje ze wytrzymam b o ostatnio ogolnie zawalam sprawe z dieta. Prosze tylko jezeli Was o pisanie jaki przepis nadaje sie do jakiej fazy, bo jestem poczatkująca i jeszcze cieżko się poruszam (dosłownie i w przenośni :wink: ) w tej diecie. Pozdrawiam i czekam na jakies przpisiki, szczególnie z Fazy I :)
ZWRACAM SIĘ Z SERDECZNĄ PROŚBĄ O
WSPARCIE FINANSOWE NA LECZENIE I REHABILITACJĘ DLA ROKSANKI .
www.roksana.pila.pl
TO ROKSANKA PRZED CHOROBĄ
http://www.e-foto.pl/users/k20060111...005_gr_038.jpg
TU ROKSANKA W CZASIE LECZENIA Z SIOSTRĄ.
MA PRZED SOBĄ OKOŁO ROKU LECZENIA
http://www.e-foto.pl/users/k20060111...d_DSC00094.JPG
podciągam :D
Tajska tortilla
Składniki dla 4 osób: 50 g makaronu sojowego, 2 dojrzałe pomidory, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 świeże zielone chili (można zastąpić 1-2 łyżeczkami zielonego sosu tabasco), 4 dymki (biała część), 2 ząbki czosnku, 8 jajek, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń nasionka i posiekaj w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj. Wlej olej na patelnię, przesmaż na nim cebulę, pomidory, paprykę i czosnek. Często mieszaj, zdejmij z ognia po blisko 5 min. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Ubij lekko jajka, dodaj sos rybny, 1 łyżeczkę wody, wymieszaj.
Rozgrzej teflonową patelnię i wlej na nią masę z jajek. Mieszaj, dopóki nie zacznie się ścinać. Na wierzchu ułóż warzywa z makaronem, posyp kolendrą. Za pomocą łopatki unieś jedną stronę tortilli i złóż na pół. Podziel na cztery porcje, serwuj na ciepło lub na zimno.
Rada:zamiast natki kolendry możesz użyć natki pietruszki lub melisy.
Porcja: 199 kcal
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Na pierwszą fazę jak znalazł :D
i do góry! :D
pozdrawiam PLAZOWICZKI :)
Hej dziewczyny...postanowiłam sie do was zwrócić o pomoc bo napewno jesteście bardziej doświadczone odemnie jeśli chodzi o diete sb ;)
a moje pytanie brzmi tak: jestem 5 dzień na tej diecie, schudłam jak narazie 1.5kg, 3 cm w pasie :shock: oczywiście też cwicze ale niezbyt duzo :)
NoOo i mi nie zależy na gubieniu kilogramów, tylko centymetrów i w związku z tym jeśli do mojej diety dołącze owoce efekty jeśli chodzi o centymetry bedą takie jak bez owoców :?:
yyy ... odpowie mi ktoś wkoncu na to pytanie^? :?
Hejka!
Wpisuje sie tu z pytaniem do Was jako do weteranek czy moj jadlospis do I fazy jest dobry bo jakos narazie malo sie orientuje i lekko mi sie wszystko pomieszalo:
sniadanie- 2 jajka na miekko, zielona harbata, salatka z pomidora i ogorka
sniadanie2- twarozek z gorzkim kakao, aromatem waniliowym i slodzikiem
obiad- fasola szparagowa z gotowanym pulpetem
przekaska- 2 zawijaski (chuda wedlina, ogorek i cos jeszcze doloze)
kolacja- serek homogenizowany 0%
Witam :D
Na początek przepraszam,że dopiero teraz, ale chroniczny brak czasu po prostu :evil:
Piszę tylko w pracy,a sezon urlopowy....same rozumiecie.....
Poziomqa
owoce w I fazie należy koniecznie usunąć , bo zawierają cukry proste....a w pierwszej fazie chodzi o uregulowanie gospodarki cukrem....dlatego też należy zwracać uwagę na etykiety, bo cukier jest w róznych dziwnych produktach np. w mieszankach przypraw :roll: po przejściu I fazy - owoce najlepiej właczać jako osobny posiłek, a w MM - podobnej do SB diecie - zaleca się jeść owoce rano - jako pierwszy posiłek, ewentualnie jako osobny posiłek i odczekać z kolejnym 3 godziny. Jak masz pytania pisz - w miarę czasu odpowiem :D
Kama83
jadłospis wręcz wzorcowy :D gdzieś na początku tego tematu jest rozpisany jadłospis na 14dni - możesz pościągać ewentualnie jak masz problem z rozpisaniem menu :wink:
Pozdrawiam na nowy tydzień :D
http://www.emotka.pl/emotikony/letnie/27.gif
***
Grażyna
Fajny wateczek :D
I do góry...
tym bardziej, ze ciut zeszłam z plazy.. ale jutro czas wrócić! :D pozdrawiam wszystkie plazowiczki SB :D
Parę przepisów z ostatniej SL :D
I faza
I.dzień
I śniadanie - omlet z 2 jajek ze szparagami/100gr/ i pieczarkami/100gr/
Ii sniadanie - łodygi selera naciowego / 200gr/ z serkiem wiejskim light/150gr/
Obiad - sałatka grecka z sałaty / 100 gr/, pomidora/100gr/,ogórka zielonego/100gr/,papryki czerwonej/50gr/ i sera feta light /50gr/
podwieczorek - 10 pomidorów cherry z serkiem wiejskim light /150gr/
Kolacja - grilowana pierś z kuczaka/150gr/ z cukinią /100gr/ i papryka czerwoną/100gr/
II.dzień
I śniadanie - 2 jajka smażone z chuda szynką
Ii śniadanie - 23-30 orzeszków pistacjowych
obiad - sznycel cielęcy pieczony /150 gr/, sałatka z kalafiora/100gr/,brokułów / 100gr/ i papryki czerwonej / 50 gr/ ,skropionej oliwą z oliwek
podwieczorek - 50gr sera mozarella
kolacja - gotowany łosoś / 150 gr/, sałata zielona z odrobiną oliwy / 100 gr/
III.dzień
I sniadanie - grilowane pieczarki / 200gr/ z chudym bekonem / 50gr/ i pomidorami / 100gr/
II sniadanie - czerwona papryka / 100gr/ nadziewana serem feta light / 50gr/ i ogórkiem zielonym / 50gr/
Obiad - pierś z indyka / 200gr/ nadziewana zielona papryką / 50gr/, pomidorem / 100 gr i majonezem light/ 30 gr/
podwieczorek - 20-30 orzeszków ziemnych
kolacja - ryba gotowana / 150 gr/, sałatka z kapusta pekińskją z odrobiną oliwy
II faza
I dzień
I śniadanie
jagodowy koktail z jogurtu nat. bez cukru / 200gr/ i jagód / 300 gr/
II sniadanie - 2 jajka na twardo
Obiad - pierś z kurczaka / 150gr/ pieczona ,kuskus / 50gr/, sałatka z pomidorów i ogórków / 200gr/
podwieczorek - jogurt owocowy light / 150 gr/
kolacja - pulpet z cielęciny gotowany / 100gr/, szparagi gotowane/100gr/,szpinak gotowany / 100gr/, surówka z pomidora i cebuli / 100gr/
II dzień
I sniadanie - pasta z dorsza gotowanego / 150gr/ i warzyw / 50gr marchwi,, 20gr selera,50 gr natki/
II sniadanie - napój ze zmiksowanej czarnej rzepy / 200gr/ i szklanki soku pomidorowego
obiad - warzywa w sosie curry
poswieczorek - sałatka z cykorii/150gr/ i szynki wołowej /50gr/+ pomidor i natka z sosem jogurtowym
kolacja - mozarella /100gr/ z pomidorami / 150gr/, skropiony oliwą i listkiem bazylii
ciąg dalszy nastąpi...............
Czesc Dziewczyny! :) mam pytanie.. czy na SB można WIÓRKI KOKOSOWE :>? jaki maja IG ;d?
Madziuus
niestety nie zanlazłam IG wiórków....jedyne co znalazłam - to cytat z forum Czarnej oliwki - "Sprawdzałam w mądrych ksiązkach i w przewodniku pisze,że orzech kokosowy- ograniczyć ", osobiście dodaje w niewielkich ilościach :D
hoooooooop do góry 8)
a ja ma takie pytanie ile sie chudnie podczas II fazy..np. ile na tydzien ? :) pozdrawiam
ok dzieki;] mysle ze od czasu do czasu nie zaszkodzi:P a wiesz moze jak z makiem;>? pewnie ta sama historia;]
hop siup do góry! :)
Ciekawy temat podnoszę do góry :!:
nie wiem czy to pytanie już gdzieś było więc spytam tutaj: Czy w I fazie SB można jeść kukurydzę ( taką z puszki) ???
Planuje rozpoczać SB, właśnie układam jadłospis i nie wiem, czy mogę do niego dodać kukurydzę...
Blackmonia - na I fazie kukurydzy nie mozna.
pozdrawiam wszystkich plazujących.. :)
i do góry!
Czy w pierwszej fazie SB można jeść ogórki kiszone, twaróg i paprykę marynowaną :?:
PAPRYKA ZE SZPINAKIEM , 200 % ZGODNOŚCI Z SB
1. W piekarniku pieczemy wydrążone papryki
2. Z mrożonego szpinaku robimy na patelni farsz .
Składniki - poniżej
( Nie wzięłam wcale oliwy i oliwek i pieprzu marynowanego, pieprz i kmin wzięłam zwykły , nie użyłam malaksera )
3. Faszerujemy upieczone papryki
SMACZNEGO
Wykorzystałam przepis na "Szpinak po indyjsku" ze strony http://www.serwisy.net/dusiolek/szpi...1_komplet.html
SZPINAK PO INDYJSKU - cytat w całości z tej strony
SKŁADNIKI
- 1/2 kg szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzy cayenne (uwaga z ilością)
- 5 - 8 oliwek
- ok. 15 ziarenek pieprzu marynowanego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 1/2 łyżeczki soli
PRZYRZĄDZANIE:
Pozwolę sobie zacytować słowa autora: Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wrzucam do malaksera i miksuję. Kiedy składniki połączą się, powoli wlewam oliwę miksując jeszcze chwilę. I koniec...
Rewelacyjne do szaszłyków, jajek, wędlin. Najczęściej stosuję do kurczaka w curry. Smacznego...
Za przepis serdecznie dziękuję Danielowi... :)
Hejka!
Super temat... Rewelacyjnie rozwiazuje problem ukladania menu na SB :wink:
Pzdr