-
2 faza
Placek serowy ze szpinakiem
Poziom trudności: 1
SkŁadniki:
30 dag ciasta filo,
1 kg szpinaku,
mniszka lekarskiego lub młodej pokrzywy,
20 dag cebuli,
1 szklanka oliwy z oliwek,
1 kostka sera feta,
2 łyżki ziół wg upodobania (koperek, natka pietruszki),
1 łyżka cukru.
Opis wykonania:
Sposób przyrządzania: Szpinak siekamy niezbyt drobno, solimy i przygniatamy widelcem, by puścił sok. Nadmiar soku zlewamy i mieszamy szpinak z cukrem, 2/3 szklanki oliwy, siekanymi ziołami i pokruszonym serem. Formę kwadratową lub tortową smarujemy oliwą (lub masłem) i układamy w niej połowę - 3 płaty - ciasta filo jeden na drugim, każdy smarując tłuszczem. Na cieście układamy równomiernie farsz. Zakładamy brzegi do środka i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, też każdy smarując tłuszczem. Wierzch placka nakłuwamy widelcem i pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godziny, aż wierzch się zrumieni.
Autorem przepisu jest Iwona Krupa
Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki