-
NO to jeszcze coś np zamiast kupnej wędliny
PIECZEN RZYMSKA Z FETA
składniki
60 dag mięsa mielonego drobiowego
15 dag sera feta
3 jajka
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz
sposób przygotowania
do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni
pychota!! na zimno i na cieplo
Następny przytaczam dosłownie, bo mnie powalił
DIABELSKI PSEUDO PAPRYKARZ (el diabollo pieprzykarz) by Górochmura
Przygotuj wpierw:
jedną samotną puszkę tuńczyka w sosie własnym ( uwaga -jak kto ma sentyment do żółwi to tuńczyk jest przyjacielem żółwia - wtedy nie robić potrawy, iść do modlitwenika i zmówić za niego pacierz)
3 małe, ostre jak szatan cebule
sos pomidorowy (malutki słoik)
Najpierw otwieramy okrutnie śmierdzącą tuńczykiem puszkę tuńczyka. Później krzywimy nos i wywalamy tuńczyka na sitko, dziabamy go i dźgamy coby wypuścił soki, parszywiec. Jak już zmaltretujemy to tracimy całe zainteresowanie i ostawiamy na tym siteczku coby zdechł spokojnie, bo właśnie zobaczyliśmy cebule i postanowiliśmy się na nie rzucić, pociachać w plasterki i później jeszcze na pół raz. Dajemy tak trochę oliwy na patelnię i całą cebulę, smażymy ją póki nie zacznie błagać o litość i piszczeć. Wyzywamy aż się zrumieni. Gdy, cała brązowozłota będzie już wiedziała kto tu rządzi to dodajemy do niej zwłoki ryby. Smażymy tak trochę, solimy żeby bolało i pieprzymy obrzydliwie dużo i najlepiej różnymi rodzajami pieprzu. Aby polepszyć efekt wizualny i nadać potrawie krwistości polewamy sosikiem i jeszcze trochę trzymamy na ogniu.
Rozmaite okrutne wariacje z czili i czosnkiem dopuszczone.
I jeszcze jeden fajny przepis
KOTLETY SCHABOWE Z NIESPODZIANKĄ
ok. 0,5 kg schabu
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki ziaren ze słonecznika
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 łyżki kurkumy
1/4 łyżeczki chili
sól, pieprz, olej
Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na oleju 5 min. Dodać posiekaną paprykę i słonecznik, smażyć następne 5 min. Doprawić pieprzem i solą.
Plastry schabu rozbić tak jak na kotlety schabowe. Farsz nałożyć na płat mięsa, zrolować, spiąć wykałaczką. Podsmażyć na rozgranej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem z dodatkiem chili i kurkumy. Przykryć i piec 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10-15 min aż mięso zbrązowieje a sos zgęstnieje.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki