GRILOWANIA CZAS NADSZEDŁ

Feta z grilla


Przygotowanie:

Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser położyć na kawałku folii aluminiowej, przykryć startym pomidorem, posypać pieprzem, oregano i skropić oliwą. Folię zawinąć tak aby powstał „woreczek”. Piec ok. 10 min na średnio rozgrzanym grillu.

Składniki:

Gruby plaster fety,
1 pomidor,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki Oregano,
Pieprz czarny mielony.

Cukinia z rusztu


Przygotowanie:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Na gorącym ruszcie położyć folię aluminiową i ułożyć na niej posmarowane oliwą i posypanemieszanką Grill - przyprawa do mięs KAMIS i parmezanem kawałki cukini. W zależności od wielkości zapiekać cukinię od 20 do 30 minut. Podawać polaną jogurtem.

Składniki:

2 małe cukinie,
1 łyżka stołowa oliwy,
1 łyżka stołowa startego parmezanu,
200 ml. jogurtu naturalnego,
Przyprawa ziołowa

Danie dla 4 osób

Filet z łososia z pieprzem cytrynowym


Przygotowanie:

Grill mocno rozgrzać. Filet podzielić na porcje. Łososia posmarować oliwą, posypać pieprzem cytrynowym i ułożyć na ruszcie. Piec 5-6 min. Po tym czasie filety przewrócić na drugą stronę, posypać pieprzem cytrynowym, na każdy filet położyć kawałek masła. Piec ok. 6 min. Podawać z cząstkami cytryn i grillowanymi warzywami.

Składniki:

800 g filetu z łososia,
masło,
oliwa z oliwek,
sok z 1 cytryny,
Pieprz cytrynowy

Danie dla 4 osób

Korzenna pieczona szynka


Przygotowanie:

Przygotować marynatę. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wymieszać z sokiem z cytryny. Szynkę umyć, dokładnie osuszyć (ściereczką lub bibułą kuchenną), natrzeć solą. Włożyć do kamionkowego naczynia. Polać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Wyjąć szynkę z marynaty, osączyć. Skórkę ponacinać w ukośną kratkę. W równych odstępach naszpikować goździkami oraz kawałkami cynamonu. Piec przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, często polewając najpierw marynatą, a potem wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Cytryny dokładnie umyć gorącą wodą i zetrzeć skórkę. Miąższ cytryn pokroić w plasterki. W połowie pieczenia szynkę posypać skórką otartą z cytryn i obłożyć plasterkami cytryny. Upieczoną szynkę wyjąć, przełożyć na półmisek. Gdy ostygnie, pokroić w plastry grubości 2 cm. Do szynki podaj sos z pieczenia (możesz go zagęścić zasmażką), upieczone w folii ziemniaki oraz surówkę warzywną.

Składniki:

surowa szynka bez kości (około 2.5 kg),
2 cebule,
20 goździków,
kawałek kory cynamonu,
2 cytryny,
sok z 2 cytryn, sól.

Nasze rady:

Przed pokrojeniem szynki, wyjmij kawałki kory cynamonu oraz goździki. Potrawa świetnie smakuje także na zimno. W takiej samej zalewie możesz zamarynować pokrojoną w plastry szynkę lub schab i upiec na grillu.

Jedna porcja zawiera: 460 kcal.
Czas przygotowania: 3 godz.
Pozdroofka
Grażyna