Dzięki Milas
Dzisiaj zapiekanki dla Anikas

ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW
50dag brokułów
30dag jogurtu naturalnego
5 jaj
20dag odtł. sera żółtego
2 łyżki sezamu
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
oliwa

Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem.
Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min.
Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia

PASZTET Z BROKUŁÓW
60dag brokułów
3 jajka
2 łyżki maki sojowej
50dag pieczarek
3 łyżki oliwy
sol,pieprz
2 szkl. wywaru warzywnego
szkl. jogurtu nat.
po 2 łyżki natki,bazylii i koperku
sok z cytryny
Brokuły obgotować. Kilka pieczarek odłożyć, resztę zmiksować z brokułami. wbić jajka, dodać jogurt z mąką, wymieszać doprawic.Wylać do wysmarowanej formy, wetknąć pieczarki. Piec ok. godziny. / można gotowac w kapiekli wodnej/

WARZYWA ZAPIEKANE
150gr Zott light
ok.3/4 kg warzyw wg stanu posiadania i ulubienia
200 gr szynki
natka
oliwa
Warzywa obgotować, podsmażyć na oliwie szynkę pokrojoną w kostkę, dodać warzywka.
Przłożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć ser. Zapiekać 20 min.
Mozna dodać pieczarki lub inne grzyby

ACHA - doskonale nadaje sie też przepis Magdalenki na zapiekane pieczarki
w mojej wersji wygląda nastepująco - z dużych kapeluszy wyjmujemy nóżki, siekamy mieszamy zserem ,wędlinką, jajkiem, papryka czy co tam sie pałęta po lodówce, masą wypełniamy kapelusze i zapiekamy Mozna przykryć dodatkowow serem

SMACZNEGO

SMACZNEGO