Pomysł Marti![]()
KURCZAK W KAPUŚCIE
4-6 porcji kurczaka
2 łyżki olej
uszklanka śmietany
3 ząbki czosnku
50 dag kiszonej kapusty
przprawy do kurczaka (lub sól, przieprz), kminek
posiekana natka pietruszki
1-2 cebule
Kurczaka zamarynować w przyprawach i mocno zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać odrobiną wody, doprawić rozgniecionym czosnkiem. Na patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić kminkiem, pieprzem i chwilkę podsmażyćPo 15 minutach duszenia kurczaka pod przykryciem dodać kiszoną kapustę. W razie potrzeby dolać wodę. Dusić do miękkości.
Na koniec dodać śmietanę. Podawać najlepiej z pyzami, posypane natką pietruszki.
(szklanka śmietany to za dużo, wystarczy 2 łyżki).
smacznego![]()
Zakładki