Dużo tego będzie mam nadzieję że przepisy się spodobają i przedewszystkim posmakują:

DESERY NA II FAZE:

Pyszny mus z jabłuszek:

Składniki:
30 dag jabłek (papierówki,
antonówki,
renety),
3 białka,
zapach waniliowy lub cynamon.

Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.


Słodka zapiekanka:

1 szklanka ryżu
2 żółtka
2 szklanki mleka
łyżka masła
fruktoza (do smaku)
1 kg jabłek
cynamon
tłuszcz do formy

Do dekoracji:
2 białka
1/2 szklanki cukru
cynamon

Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody. Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje (cały czas mieszać). Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wysmarowanych foremek (lub blachy) wyłożyć ryż i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem. Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.

Rolada z jabłkami

- 5 jaj,
- 1 szklanka fruktozy,
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
- łyżeczka cynamonu.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego

Ciasto drożdżowe:

Pół kostki drożdży
1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za bardzo ochoty )
2 łyżki fruktozy
1,5 szklanki mleka
0,5 kg mąki razowej
1 jajko
szczypta soli
1/3 szklanki oleju

drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie

resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.

Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)

Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC
smacznego


DANIA NA II FAZĘ:

PLACKI (NALEŚNIKI) PSZENNO-OWSIANE
Po jednej szklance: płatków owsianych (zwykłych lub "Górskich"), mąki pszennej razowej, pokrojonych na kawałki jabłek i wody, pół łyżeczki soli oraz dwie duże łyżki otrąb z owsa. Wszystkie składniki zmiksować razem. Na rozgrzanej patelni teflonowej formować cienkie placki i smażyć na bardzo małym ogniu. Farsz na naleśniki: pół szklanki rozdrobnionych lub zmielonych w młynku orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych zmieszanych utartym jabłkiem, truskawkami lub innymi owocami i niewielkim dodatkiem fruktozy. Spożywać na śniadanie lub obiad (jako drugie danie).

SZYBKI chlebek oliwkowy,


Ale jak przyszło pokroic w cienkie paseczki 200 gr oliwek czarnych i
zielonych, to zrozumiałem, zę jakiś kretyn wymyslił tę nazwę…
A jak zostawiłem 3 z 5 opuszków na tarce razem z parmezanem i gran padano –
to przekląłem Włochów i zrozumiałem, ze to nie Grecy!

Pól szklanki wina białego,
Pól szklanki oliwy
Ze 300 gram w sumie - szynki wedzonej i boczku w kosteczke,
300 gram oliwek w PASECZKI
ze 200 gram sera startego…
Mąki 250 gr
1 łyżeczka proszku
4 duże jaja – dałem 5;
sól cukier, zioła – jak kto chce;

Mąkę z proszkiem i solą – w górkę w misce, potem mieszać i dodawac po jaju.
Potem wino i oliwa i na gładką masę.
Potem dodatki – m,ieszać.
Do keksówki nasmarowanej masłem wląć – przełożyć właściwie i piec ok. 60
minut lub do suchego patyka.
Dooobre.


Cukinie faszerowane

nieduże cukinie
jajka na twardo
pieczarki
koperek/ szczypiorek
ser żółty

cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki
pokrojone drobno pieczarki poddusić na patelni. Do wystudzonych dodac drobno
posiekane jajko i szczypiorek (koperek) wbić do masy jedno surowe jajko.
Masą wypełnić cukinie, posypać startym serem żółtym light (trochę).

Zapiekać w 150 stopniach do zrumienienia.


SEROWA ZAPIEKANKA
Przepis na proste danie, ale pychota jest czyli SEROWE SZALEŃSTWO
Gotujemy makaron- z pełnego ziarna jakiś gruby najlepiej.
Warzywka - najlepsze są warzywa na patelnie horteksu po włosku. Smażymy na
patelni ale nie dodajemy przypraw które tam są.
Oddzielnie smażymy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę lub inne mięsko. Niczym nie doprawiamy tylko lekko solimy.
SOS- najważniejsze - dajemy do garnka około 2-3 łyżki masła, rozpuszczamy
dolewamy 1 szklankę mleka, gotujemy aż będzie gorące, dorzucamy kostkę serka
topionego, - jakiś zwykły bez dodatków, ewentualnie ziołowy, mieszamy i
gotujemy na b.małym ogniu az się rozpusci, dosypujemy jeszcze tartego sera
zółtego lub jakiś pleśniowy jak kto lubi. I tutaj dopiero dodajemy te
przyprawki z warzyw na patelnię, wciskamy w to czosnek, z 3-4 ząbki. Gotujemy
aż bedzie w konsystencji sosu- gęsty, trzeba ciągle mieszać bo się przypala.
W jakimś pojemniku do zapiekania układamy makaron, warzywka, mięsko, zalewamy
sosem - można jeszcze dla jeszcze odrobiny szaleństwa posypać startym serem.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podawac z białym półwytrawnym winem przy
świecach.


[/b]