podciągam

Tajska tortilla
Składniki dla 4 osób: 50 g makaronu sojowego, 2 dojrzałe pomidory, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 świeże zielone chili (można zastąpić 1-2 łyżeczkami zielonego sosu tabasco), 4 dymki (biała część), 2 ząbki czosnku, 8 jajek, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń nasionka i posiekaj w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj. Wlej olej na patelnię, przesmaż na nim cebulę, pomidory, paprykę i czosnek. Często mieszaj, zdejmij z ognia po blisko 5 min. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Ubij lekko jajka, dodaj sos rybny, 1 łyżeczkę wody, wymieszaj.

Rozgrzej teflonową patelnię i wlej na nią masę z jajek. Mieszaj, dopóki nie zacznie się ścinać. Na wierzchu ułóż warzywa z makaronem, posyp kolendrą. Za pomocą łopatki unieś jedną stronę tortilli i złóż na pół. Podziel na cztery porcje, serwuj na ciepło lub na zimno.
Rada:zamiast natki kolendry możesz użyć natki pietruszki lub melisy.

Porcja: 199 kcal
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.

Na pierwszą fazę jak znalazł