-
no chciałam pomóc, ale nie spodziewałam się, że będę miała kopiowac tutaj wszystko. Odpowiem tylko PRAWDA lub FAŁSZ, ok?
1. prawda
2. prawda
3. nie!
4. nie!
5/6 nie!
7. tak
8. nie tylko dlatego
9. Czy lepiej jeść chrupkie pieczywo od zwykłego?[/b]
Pieczywo chrupkie ma niewątpliwie wiele zalet. Jest bardzo popularne wśród osób, które się odchudzają, ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 2 kawałki pieczywa chrupkiego dostarczają 60 kcal energii - co odpowiada kromce chleba pełnoziarnistego. Jego dodatkową zaletą jest wysoka zawartość błonnika - około 2 g w jednej kromce. Większość pieczywa chrupkiego wypiekana jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek. Niestety taki rodzaj pieczywa pozbawiony jest w dużej mierze witamin i składników mineralnych, dlatego wartości odżywcze z punktu widzenia kompozycji zbilansowanej diety są minimalne. Najlepsze jak do tej pory jest jednak pieczywo wielozbożowe a najlepiej spożywać pieczywo żytnie razowe wytwarzane na naturalnym zakwasie. Taki rodzaj pieczywa zawiera wiele związków mineralnych oraz witamin.
10. tak
11. tak
12. tak
13. nie
14. tak
15. Pizza niestety ma wiele wad. W tego typu daniach nie ma świeżych warzyw i owoców. Jest natomiast dużo tłuszczu, sód oraz cukier. W rezultacie spożywanie takiego posiłku niesie ze sobą ryzyko występowania otyłości oraz związanych z nią zaburzeń. Niezależnie od rodzaju, wszystkie są wysokotłuszczowe oraz ubogie w białko. W większości przypadków zawierają dużo sodu. Jeżeli pizze są z dodatkami takimi jak ser pleśniowy, ser żółty, salami, kiełbasa lub szynka zawartość tłuszczu wzrasta a ilość soli wręcz podwaja się. Korzyści wynikające ze spożywania pizzy, oczywiście poza walorami smakowymi, są raczej wątpliwe. Jedynie blat z mąki z pełnego ziarna zwiększa udział błonnika w posiłku
16. nie
17. nie
18. tak
19. tak
20. tak
21. nie
22. tak
23. Tak! Do takich dań możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju przetwory warzywne i owocowe. Są to unikatowe przepisy wykorzystujące naturalne sposoby konserwacji. Nasze babcie doskonale też wiedziały, jakich ziół i do czego używać, aby potrawa zyskała na wartości odżywczej. Niestety tradycja używania lubczyku, rozmarynu, szałwi itp., bardzo straciła na popularności i odeszła w zapomnienie wraz z pokoleniem naszych dziadów i pradziadów. Polecenia godną jest też tradycja przyrządzania różnego rodzaju nalewek, wywarów, soków i napoi.
24. tak
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki