-
Dzięki, Misialku, już doczytała, teraz w nowym wydaniu :lol: :lol: SB można szklankę mleka chudego i maślanki chudej, a śledzie mężowi zostawię :lol: .
Cieszę się mocno bo zrobiłam porządek w lodówce, wszystkie nadwyżki przed chwilą synowi oddałam, tak , że już po cieście, które mnie najbardziej kusilo :lol: :lol:
Jutro rano będzie ważenie, ale aż się boję wejść na wagę :oops: :oops:
Wczoraj byłam na aerobiku i dzisiaj też idę , chociaż zazwyczaj w środę nie chodziłam :lol: , ale brakowalo mi tego , bo w wielkim tygodniu nie chodziłam , a w domu sama nie potrafię się zmusić do ćwiczeń :lol:
Podaję mój jutrzejszy jadłospis :lol:
7,30 kawa zbożowa
10,00 salatka ( kapusta pekińska, pomidor,ogórek , rzodkiewka, ser feta,szczypior)
13,00 4 orzechy
16,00 zupa jarzynowa, bez marchewki, ugotowana na piersi z kurczaka i mięsko z zupy
19,00 tuńczyk z puszki
Oj będę później , bo idę na aerobik
-
Już jestem po aerobach :lol: :lol: , troszkę zmęczona, ale przecież trzeba się rozruszać :lol:
Jak macie jakieś uwagi do mojego jadłospisu, to mówcie, bo nie mam książki , tylko bazuję na wpisach innich dziewczyn, z podanych przez Kwiatuszka, Misialka i Luizka linków :lol: :lol:
Milego dietkowania :!:
-
Bewiczku, wyczytałam, śledź można, tylko uwaga, nie za dużo i nie pływający w oleju.
To w najnowym dodatku do diety. Tam też wyczytałam, że można mleko 0,5 % tłuszczu, 2 filiżanki.
A ja mam pytanie, czy można serek wiejski Piątnicki 3% tłuszczu?
Ja go strasznie lubię.
Pozdrawiam :D
-
Kwiatuszku, ja też ten serek jadam , bo gdzieś wyczytałam, że ten 3 % piątnica można, a fajnie że śledzie można, bo mam na oleju z pestek winogron i jak kawalek zjem to chyba nic nie bedzie :lol: :lol:
-
ja też myślę że serek light z piatnicy można, ja na sniadanie planuje albo omlet albo mozarelle z pomidorem a dalej to nie wiem
Bewik - z jadłospisem generalnie Ok ( tak myślę) :D
-
witaj Bewiczku
Mnie kapusta pekińska od świąt została -,zapomniałam zrobić i nikt sie jakoś
o dodatek nie upominał -miałam buraki wystarczyło :wink:
powiedz jak robisz taka kapustke??? ,zeby było prosto ,szybko i odchudzajaco :)
-
Też lubię ten serek piątnicowy i z tego co wiem to można, na MM też
śledzie uwielbiam, szczegołnie po kaszubsku - mogę dużo... :oops:
echhh i mam za swoje +1 :evil:
-
WITAM SERDECZNIE.
OD DZIŚ JESTEM GRZECZNA KONIEC Z OBŻARSTWEM.
ZA DUŻO MOŻNA STRACIĆ. ŻYCZĘ MIŁEGO DIETKOWANIA I BEZ WPADEK.
http://www.edycja.pl/upload/kartki/377.jpeg
-
ja też poproszę przepis na kapuste pekińska i najlepiej zgodny z SB
pozdrawiam
-
Miałam przyjść do komputera jak wrócę z aerobiku, ale zjadłam obiad i z ciekawości weszłam zobaczyć co słychać :lol: :lol: więc już odpowiadam, ja bardzo lubię sałatkę grecką :lol:
Składniki:
- dwa średnie pomidory,
- cebula, najlepsza czerwona
- jeden średni ogórek surowy,
- ok. 10 dkg sera feta (w ostateczności może być inny chudy ser twarogowy – ważne, by dał się kroić w niezbyt dużą kostkę),
- jedna papryka czerwona lub zielona,
- dowolna zielona sałata,lub kapusta pekińska
- kilka łyżek czarnych, lub zielonych oliwek, najlepiej drylowanych.
Sos:
- pół szklanki oliwy z oliwek, niekoniecznie z pierwszego tłoczenia,
- 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione,
- pieprz do smaku,soli raczej nie bo oliwki zielone i ser feta są słone, żeby nie przedobrzyć
- pół łyżeczki octu winnego, ew. sok z cytryny,
- łyżeczka wybranych ziół suszonych (np. bazylia, estragon, cząber, tymianek, oregano, mięta, mieszanka – zioła prowansalskie); oczywiście nie wszystko na raz, tylko 1 do maks. 3 w sałatce; zioła świeże są lepsze, ale skąd je brać...
Jak przyrządzić?
Podstawą sukcesu tej sałatki są: smaczny i aromatyczny sos oraz kombinacja czarnych oliwek z serem i pomidorami. Jak z tego wynika, odejmowanie lub dodawanie innych składników jest zawsze dozwolone. Pomidory, ogórek, paprykę kroimy w niezbyt małe kawałki (np. pomidora – w ósemki). Układamy w misce warstwami (nie mieszamy). Na samym spodzie – porwana sałata (jeśli jest) i ogórek. Na samym wierzchu – miejsce na ser i oliwki. Składniki sosu mieszamy – najlepiej jest dać suszonym ziołom czas by nasiąkły i uwolniły aromat. Ilość oliwy tak naprawdę może być dowolnie duża. Sosem starannie polewamy przygotowaną w misce sałatkę.
Ja nieraz jeszcze dodaję tuńczyka w sosie własnym , zresztą kombinacji jest wiele, ze wszystkim smakuje i co najważniejsze nie może się znudzić :lol: