-
Kwiatuszku....dla Ciebie dynia
Dynia marynowana
2,5 szk wody
0,5 szkl octu
o,5 szkl cukru
sól szczypta solidna
gożdziki, cynamon w lasce
Dynię kroimy w niewielką kostkę, mozna ją na krótko 2-3 min wrzucić do gotującej wody, ale ja tego nie robię. Gorącą zalewą zalewam dynie w sloikach i pasteryzuję 15-20 min.
Zalewę zwiększasz proporcjonalnie do ilości dyni
Znalazłam jeszcze przepis na dynię w przecierze żurawinowym - zapowiada się smakowicie
1 kg dyni
pół kg żurawin
cukier
Dynie kroimy w kostkę, można zanurzyć na durszlaku w gorącej wodzie, odsączyć. Zurawiny podlewamy niewielka ilośćią wody i rozgotowwujemy. Gorące przecieramy przez sito, slodzimy do smaku i zalewamy dynie w słoikach. Słoiki pasteryzujemy 15 min.
Podajemy do wędlin i pieczonego drobiu.
Jeśli znajdę żurawiny to zrobię taką dynię.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki