-
Przykro mi ale zdjęć dziś nie będzie bo jak już wcześniej pisałam zapodział mi się gdzieś kabelek
rano będe miała trochę czasu to go poszukam
wieczie może czy liczi (to taki owoc
) jest bardzo kaloryczne, bo mam go w domu cała reklamówkę
i wolałabym wiedzieć
-
raczej nie jest kaloryczny, duzo wody ma
mm dobre jest liczi
tylko jutro wrzuc foty, jak znajdziesz kabel chudzielcu
-
Ok, czekamy, czekamy 
A liczi... hym... tak jak Julix napisala, ma sporo wody, wiec chyba jest z tych arbuzopodobnych...
Ale nie jestem pewna 
Pozdrawiam i zycze milego poczatku tygodnia :*
-
LICZI
(LITCHI CHINENSIS) ZWANE TAKŻE CHIŃSKĄ ŚLIWKĄ
W Chinach uprawiano je już 1700 lat p.n.e. W chińskiej literaturze znajdują się wzmianki, że w okresie dynastii Han, owoce te konno przewożono z południowych rejonów na północ, na dwór carski. Owoce liczi, sprzedawane razem z gałęzią, na której wyrosły uważane są za wysoko ceniony oryginalny element dekoracyjny.
OPIS:
Owoc wyglądem przypomina truskawkę. Rośnie w gronach i tak jest przechowywana po zerwaniu z drzewa. Pod kruchą i łamliwą jak skorupka jajka, pokrytą brodawkami skórką różnej barwy (czerwonej, pomarańczowej lub żółtej, w zależności od odmiany) znajduje się delikatny, soczysty miąższ, o łagodnym, podobnym do truskawki smaku i białej, półprzeźroczystej barwie. Wewnątrz znajduje się duża, błyszcząca, brązowa pestka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Węglowodany są tu głównym źródłem energii. Liczi zawiera wyjątkowo dużo witaminy C. Już porcja 100 gramów tego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Zawiera też umiarkowaną ilość żelaza i potasu. Wartość energetyczna w 100g części jadalnej produktu w kJ (kcal): 290 (69)
ZASTOSOWANIE KULINARNE:
Owoce liczi po obraniu spożywa się wyłącznie na surowo. Wyśmienicie smakują podane z bitą śmietaną, polanę likierem i posypane cukrem. Należą one do bardzo nietrwałych roślin i szybko się psują. Można je stosować jako dodatek do ciast, deserów i kompotów. Jada się je jako przystawkę do słodko-kwaśnych chińskich potraw rybnych i drobiowych. Są wówczas ugotowane, wydrążone i wypełnione pikantnym farszem. Liczi można też suszyć i konserwować, jednak tracą one podczas procesów technologicznych duże ilości cennej witaminy C.
-
tez jadłam 

ale strasznie drogie zapłaciłam wtedy chyba z 2 zł za jednego owocqa:P ale dobre jest w kazdym razie:P
no i foty ja widziec chce
z chcecia popodziwiałabym 


buzka
-
Hej
rano nie napisałam bo zaspałam i ledwo zdążyłam do tego kina
Własciwie to dopiero co wróciłam bo poszłyśmy potem z koleżankami na kawkę :P Zaraz będe szukać tego kabla bo mam w aparacie duzo innych zdjęć i pare potrzebuje do szkoły do referatu
amalinka to chyba nie chodzi nam o ten sam owoc, bo liczi to taki malutki owoc w czerwonej chropowatej skórce, kilogram kosztuje 5;99 a ja po 10 dałam 68gr
-
Hej Bjedrona, jak tam te zdjecia??
Zycze milego dnia
-
Nigdy nie jadłam tych owoców.Ale z waszych opisów wygląda że są smakowite.
-
Hej
u mnie w szkole zaczyna się horror
z histori musze się pół ksiązki nauczyć na sprawdzian
dobrze że chociaz uczyłam się w mare na bierząco, tylko ostatnie tematy bo mnie nie było
No ale przez dwa tygodnie bede wychodzić wcześniej bo mam zwolnienie z w-f
Wpadłam własciwie tylko na chwilkę bo będe czytac "odprawę posłów greckich" na jutro
Buziaki
-
Bjedrono! Jestem u ciebie pierwszy raz i gratuluję spadku wagi! Jesteś dla mnie świetną motywacją, gdyż sama dopiero zaczęłam [chce zrzucić ponad 15 kg, do wymarzonej wagi]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki