Znalazłam w necie, to chyba taki przepis jak mój, albo bardzo podobny
Dla osob bez silnej woli radze dalej nie czytac, bo slinotoku mozna dostac
TORCIK RAFAELLO
Biszkopt
6 jaj
10 dag cukru kryształu
10 dag cukru pudru
18 dag maki
łyzka proszku do pieczenia
Masa
0,5l śmietany 30%
30 dag białej czekolady
2 opakowania bitej smietany w proszku
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę(tu mnie zawsze szlag trafia bo ciezko zrobic zeby tego cukru w ogole nie było), dodać cukier puder. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do dużej tortownicy i piec ok 30 min. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. ( zawsze mozna kupic w sklepie spody do tortow, minimalana roznica w samku a szybciej, probowałam dwa warianty)
25 dag białej czekolady potarkować ( lub roztopić) i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu pokruszyć Resztę śmietany ubić ze śmietaną w proszku. Następnie dodać czekoladę i pokruszony biszkopt, oraz migdały. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód. Udekorować kokosem, migdałami oraz resztka czekolady. Wstawić na noc do lodówki
Smacznego!
![]()
Zakładki