Zamieszczone przez dieta.pl
Nie tylko ty masz czasem wrażenie, że twój brzuch przypomina wypełniony powietrzem balon.
Wzdęcia to problem co drugiej kobiety w Polsce. Przyczynami tej krępującej dolegliwości bywają gospodarka hormonalna, stres, a przede wszystkim błędy dietetyczne.
Do tych ostatnich należy zbyt rzadkie jedzenie posiłków nadmierne spożywanie takich produktów jak: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, mleko, napoje gazowane, słodycze, potrawy tłuste i smażone, pieczywo razowe oraz grube kasze (np. pęczak).
Jaka powinna być więc dieta, aby zapobiegała wzdęciom?
Przede wszystkim lekkostrawna, bogata w błonnik przyspieszający przesuwanie się trawionego pokarmu oraz obfitująca w produkty dostarczające dobrych bakterii Lactobacilluss p. i Bifidobakterii. Ich zadaniem jest zmiana odczynu chemicznego jelit, a tym samym zahamowanie rozwoju tych szczepów bakterii, które odpowiedzialne są za produkcję gazów.