-
http://www.gifs.ch/Festtage/geburtst...es/ballon4.gif WIELKIE GRATULACJE!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D http://www.gifs.ch/Festtage/geburtst...es/ballon4.gif
Triniu, jestes poprostu wielka!!!!!!!!!!!!! Osiagnelas swoj cel !!!!!!!! i to jest dowod na to, ze mozna, ze idzie, tylko trzeba mocno chciec :!: :!: :!: :!: :D :D :D
-
-
Kompa musialam na nowo wystarowac :evil: :evil: zwalnial okropnie :twisted: :twisted: :twisted:
Ale teraz stawiam juz kawke :wink: :wink:
http://www.strykowski.net/kawa/Klasy...awowe_1418.jpg
-
I niestety, zapomnialam sie zwazyc :oops: :oops: :oops: :oops: wstalam , wzielam prysznic, ubralam sie , zjadlam sniadanie i tak jedzac :shock: :shock: :shock: :shock: przypomnialo mi sie , ze dzis PIATEK :oops: :oops: :oops: :oops: ale zwaze sie jutro ( o ile znowu nie zapomne :roll: :roll: :roll: ) WIELKIE SORRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
piję kawę, jak pyszna z pianką.
Maggy coś dziś podeślę, ale myślę, że tutaj powieszę jakiś nalewkowy przepisik, i tak tylko my to czytamy, a część przepisów to nie tajemnica 9 nareszcie mam czasu troszkę w tym pogrzebać i wklepać)
-
Agnieszka, jestes kochana , bo smaka narobilas tymi nalewkami :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:
-
Lece szybciutko poslac Michelle do szkoly, porobic co trzeba , zeby miec czas na impreze, bo TAKA OKAZJA, nie spodka nas tak szybko :wink: :wink: :wink:
-
No to wieszam trzy, z okazji 1000 takie, które mozna zrobić teraz.
likier rumowo-karmelowy
połóweczka rumu ( może być polska Seniorita)
pół fiolki zapachu rumowego do ciasta
puszka mleka skondensowanego (zagotować - aż uzykamy karmel około 2,5 godziny, chba wiecie, ze gotujemy puszkę?)
wystudzić wymieszać
odstwić na 2 miesiace
Cytrynówka
pół litra spirytusu
1,5 szklanki cukru
8 cytryn
Cukier rozpuścić gorącej wodzie (minimalnej ilośći, aby tylko się zrobił syrop), ostudzić.
Cytryny wyszorować i sparzyć. Wycisnąć sok. Ze skórek wykroić wszystko "białe" ( w tym jest gorycz)
do dużego słoja (gąsorka), wrzucić czyste skórki
Spirytus wlać do syropu, dodać sok z cytryny. wszystkiego ma być 1,5 litra, jeśli jest za mało dodać wody.
Roztworem zalać skórki. Zlać po 10 dniach. Wyrzucić skórki, opłukac słój i wlac z powrotem po 2 tygodniach zlać klarowne do butelek, a "męt" smaczny, lecz "niewyględny" zlać do odzielnej butelki do domowego użytku
Po miesiącu od ostatniego zlania jest "przegryzione"
do nalewu cytrynowego można dodać :
a) łyżeczkę mielonego, lub lyżkę kardamonu w ziarnach, otrzymujemy kardamonkę
b) dwie łyżki miodu i odrobinę anyżku - góra łyżeczkę - wychodzi fancuski anisette - anyżówka
c) można dodać kilka plasterków świeżego imbiru i garstkę rodzynek, też dobre :D
Kordiał Staropolski 34 %
pół laski cynamonu
5 goździków
1/2 - 1 laski wanilii
skórka z 1 pomarańczy
0,5 l spirytusu 96 %
0,2 l wody
0,2 l syropu brzoskwiniowego
0,2 l syropu z czarnej porzeczki
0,2 l syropu malinowego
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przyprawy i cienko skrojoną skórkę pomarańczową zalać mieszaniną spirytusu i wody. Zamknąc słój i odstawic na 5 dni. Przecedzić. Dodać syropy i miód. Odstawic na 3 tygodnie. Jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 1,4 l gotowego kordiału.
Ze swojej strony polecam syropy Herbapolu Lublin S.A.
-
Dzień doberek :)
Triss - gratulacje !!!! Po prostu zazdroszczę. Ale ja też w czerwcu będę tak świętowała :)
Agnieszko dziękuję za przepisy - wydrukowane, lecę robić po pracy :)
Melduję, że nie załapałam się na berecikowe - @ nadeszła i o dziwo na wadze 56,6 :shock: :shock:
-
Grazynko, Tobie to tez az pozazdroscic trzeba, no no i to nawet przy @ , moje Gratulacje :D :D :D :D
1000 stronka, juz coraz blizej, nie ma co siedziec przed kompem, do roboty trzeba sie brac, zeby nie spoznic sie na swietowanie :wink: :wink: :wink: