o jakich pysznościach mówicie, bo nic nie widzę
na 1002
juz sie robi
Składniki:
oliwa z pestek winogron w sprayu
900 g polędwiczek z kurczaka
8 porcji pieczywa lavash
315 g majonezu
1 mała sałata, porwana na cząstki
1/2 pęczka poszatkowanej dymki
4 pokrojone w plasterki pomidory
1 opakowanie hummusu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1 Nagrzaną teflonową patelnię lub formę do smażenia spryskać oliwą.
Smażyć polędwiczki po 2 minuty z każdej strony.
2 Płaty pieczywa lavash kłaść pojedynczo na blacie kuchennym.
Cienko posmarować majonezem.
Wyłożyć kawałkami sałaty, pozostawiając na dole wolny brzeg ciasta szerokości 4 cm.
Sałatę posypać poszatkowaną dymką, ułożyć plastry pomidorów.
34 polędwiczki ułożyć wzdłuż przez środek pieczywa, cienko posmarować hummusem i rozcieńczonym sokiem z cytryny.
3 Pieczywo zwinąć w rożek.
Dół owinąć w papier pergaminowy lub folię i podawać
ale takie cudo robi już delecta. Kupujesz oddzielnie placki , a sosów są 3 rodzaje ( do wyboru) i kupujesz taki, jaki lubisz ,a w środek pakujesz już to, co chcesz mięsko, warzywka itp
A poza tym, ja próbowałam kebaba z knorra- też pychotka. W środek wpakowałam warzywka i pierś z kurczaczka
Ateraz cos bardziej "chudego" ale nie wiem jak z tym ptactwem to bedzie, jak ktos chce niech sobie odlozy przepis na czasy jak minie ta ptasia epidemia
Brochettes z kurczaka a la Cajun
Składniki:
3 duże piersi z kurczaka, bez kości i skórki, pokrojone w paseczki o szerokości 2,5 cm
sól i czarny pieprz
oliwa z oliwek do smarowania
Marynata
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki sosu Tabasco
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3 drobno posiekane liście bazylii i kilka listków do przybrania
6 szpikulców
Salsa brzoskwiniowa
3 brzoskwinie, świeże lub z puszki
85 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1 Przyrządzić marynatę, mieszając musztardę, miód, przecier pomidorowy, sos Tabasco, czosnek, tymianek i suszoną bazylię w płytkim niemetalowym naczyniu, na tyle dużym, żeby zmieściło się w nim 6 szpikulców.
2 Oprószyć kawałki kurczaka solą i pieprzem, nabić na szpikulce.
Włożyć do marynaty i obracać, żeby równomiernie pokryły się zalewą.
Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Od czasu do czasu mieszać.
3 Przygotować salsę brzoskwiniową.
Świeże owoce włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 sekund.
Obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na kawałki.
Jeśli używamy brzoskwiń z puszki, wystarczy je pokroić.
Wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić czarnym pieprzem, przykryć i wstawić do lodówki.
4 Grill nagrzać do wysokiej temperatury.
Posmarować kratkę oliwą i na niej układamy brochettes, smarujemy połową marynaty i grillujemy przez 6 minut.
Przewracamy na drugą stronę, smarujemy resztą marynaty i grillujemy dalej 23 minuty, aż mięso będzie miękkie i całkowicie dopieczone.
Podajemy z salsą, dekorując liśćmi bazylii.
a wyglac ma to tak
śliczne dzięki za przepisik
musze tego pieczywka poszukac...
Lasagne z kurczakiem
Składniki:
455 g filetów z udek kurczaka
sól i pieprz
1 1/2 szklanki sosu pomidorowego
225 g gotowych płatów lasagne
85 g pokrojonych w plasterki pieczarek
Polewa
225 g sera ricotta
200 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki startego sera romano lub parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
2 lekko rozkłócone jajka
Sposób przygotowania:
1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem.
Przyprawić solą i pieprzem.
2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.
Na dno wlać cienką warstwę sosu.
W naczyniu z wodą namoczyć 34 płaty lasagne, ułożyć na dnie formy.
Obficie polać sosem.
Następnie nałożyć warstwę filetów, a na nich warstwę pieczarek.
Namoczyć w wodzie kolejne 4 płaty lasagne i ułożyć je na pieczarkach.
Polać resztą sosu.
3 Połączyć wszystkie składniki polewy i polać nią lasagne.
Zetrzeć kawałek parmezanu i posypać nim potrawę, obłożyć wiórkami masła.
Piec w nagrzanym piekarniku 3540 minut.
4 Przed podaniem pozostawić na 10 minut, aby potrawa wchłonęła cały sos.
A teraz cos chyba dla Dorci najpierw zdjecie, tak na pokuszenie, a potem niech mi powie czy przepis chce
Ale pysznosci... przepisy skopiowane i zapisane :P
Zakładki