-
Psotulko takie nogi to ja miałam w szkole podstawowej. Laseczka z Ciebie jak ta lala. Teraz pora powycierać dywan i ćwiczyć, ćwiczyć brzuszek.
Pędzi ten Twój pamiętniczek z prędkością światła
wystarczy dzień opóźnienia i już mam co czytać
Przysięgłabym, że wnuczek to Goldenek. No głowę dałabym sobie uciąć i zawsze tak o nim myślałam. Ucałuje ode mnie ten pysk kudłaty.
Pozdrawiam wiosennie
aszania
-

Witaj Psotulciu kochana
hihihi, takich nóżek zgrabnych, to ja chyba nigdy nie miałam, nawet w podstawówce
...
no, może na początku podstawówki
pozdrawiam gorąco
-
Witaj Psotulko
Jestem z ciebie strasznie dumna
Slicznie chudniesz a nozki masz jak u baletnicy
Fotki sa naprawde sliczne a ja zadnego brzuszka nie widze
a piesek jest piekny i taki kochany chce go przytulic
-
Psotula -ale pięknie wyszłaś na zdjęciu -a jaka rozbawiona
U mnie skype jednak nie dziala -coś ten radiowynet jest nieco gorszy ale i tak mi sie opłaca bo mam taniutko -a na moje ploty wystarczy.
myszka dalej nie rozwija adresów -chyba tez i program jakiś niedokończony.
pozdrówka
-
psotulko wygladasz swietnie
-
Uleńko wyglądasz, nie nie wyglądasz jesteś wspaniala
, twój wnusio też wspanialy , a jaki fotogieniczny
Wierszyk wspaniały, pa,pa idę na aerobik
-
KOCHANE
DZIEKI ZA ODWIEDZINKI
JA DZISIAJ JUZ SIE NIE WYBIERAM NA SPACEREK -ODPOCZYWAM
BEDE JUTRO 
I JESZCZE TROSZKE DO POCZYTANIA
nakrywamy stół
[color=green]Dla wielu osób poprawne nakrycie stołu to coś enigmatycznego. A zasady są bardzo proste. Oto kilka praktycznych rad. Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą używane (przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata). Zasady savoir vivre'u nakazują najpierw używać tych położonych po zewnętrznej stronie. Jeżeli przewidujemy zakąski, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego, zwrócone ostrzami do nakrycia. Z lewej strony, w odpowiedniej kolejności układamy dwa widelce brzuszkiem do dołu, pierwszy z brzegu do zakąsek, następny do dania głównego. Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podajemy sztućce do ryby. Pamiętajmy, że dwa widelce to symbol elegancji minionej epoki, gdy sztućce do ryb produkowano na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy tylko ryby wędzone i śledzie.
Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i mniejszą od normalnej. Kładziemy ją, tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, obowiązkowy jest nóż do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej serwetki. Na stole przy nakryciu głównym powinny znaleźć się nie więcej niż trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów - mały widelczyk z trzema ząbkami do ciasta kremowego - zwrócony w prawo oraz łyżeczkę, skierowaną w lewą stronę. Do deserów lodowych używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do cukru łyżeczki typu szufelka. Jeżeli na deser przewidujemy sery lub owoce, łyżeczkę zastępujemy nożem deserowym. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań. Pamiętajmy, że noże i widelce do przystawek są mniejsze niż te do dań głównych. Poniżej sposoby nakrywania stołu przedstawione są jako grafika.
1. Serwetka
2. Widelec do sałatek
3. Widelec obiadowy
4. Widelec deserowy
5. Talerzyk do pieczywa z nożem
6. Talerz obiadowy
7. Nóż obiadowy
8. Łyżeczka
9. Łyżeczka
10. Łyżka do zupy
11. Widelec koktajlowy
12. Szklanka na wodę
13. Lampka do wina czerwonego
14. Lampka do wina białego
15. Filiżanka do kawy
Napkin – Serwetka
Salad fork – Widelec do sałatek
Dinner fork – Widelec obiadowy
Salad plate – Talerz do sałatek
Dinner plate – Talerz obiadowy
Dinner knife – Nóż obiadowy
Salad knife – Nóż do sałatek
Dinner spoin – Łyżka obiadowa
Soup spoin – Łyżka do zupy
White-wine glass – Lampka do białego wina
Red-wine glass – Lampka do czerwonego wina
Water goblet – Szklanka na wodę
Dessert spoin and fork – Łyżeczka i widelczyk do deserów
Bread plate – Talerzyk na pieczywa
Butter knife – Nóż do masła
Spotkanie przy kawie
Planujesz spotkanie z przyjaciółkami i zastanawiasz się nad menu? Zaskocz swoich gości i zaserwuj im wyśmienite kawowe specjały Primy. Nie zapomnij również o podaniu małego słodkiego co nieco. Kaw. Espresso o porankuJeśli zaplanowałaś spotkanie na ploteczki w sobotnie przedpołudnie, możesz podać przyjaciółkom espresso. Mała, czarna i esencjonalna kawa to idealna propozycja na początek dnia i spotkania! Aby przygotować espresso, potrzebujesz wysokogatunkowej, drobno mielonej kawy, takiej jak pobudzająca kawa Cafe Prima Guaranesa, z dodatkiem guarany. Możesz też zmielić ziarnistą kawę Cafe Primę Excellent. Espresso najlepiej przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym. Odpowiednia temperatura wody i ciśnienie gwarantują, że czarny napój będzie mocny i aromatyczny. Do espresso podaj przyjaciółkom francuskie rogaliki. To idealne połączenie.Łagodne LatteJeśli zaplanowałaś babskie ploteczki na popołudnie, możesz przygotować Cafe Latte o łagodnym smaku, która łączy w sobie moc kawy z delikatnością mleka. Sposób na ten kawowy przysmak jest prosty. Wystarczy rozpuszczalna Prima Finezja! Zalej dwie łyżeczki kawy ½ szklanki gorącej wody. Uzupełnij gorącym mlekiem i dodaj spienioną mleczną piankę. Cafe Latte daje Ci tysiące możliwości kompozycyjnych – możesz dodać syrop smakowy, odrobinę alkoholu, udekorować bitą śmietaną lub posypać czekoladą. Uruchom kulinarną fantazję i zaskocz przyjaciółki. Do Cafe Latte podaj tiramisu. Delikatny smak kawy i wyrafinowany smak włoskiego deseru na pewno okażą się sukcesem.Kawowe orzeźwienieJeśli temperatura spotkania jest bardzo gorąca, podaj orzeźwiającą Prima Ice Coffee. Wachlarz możliwości jej przyrządzania jest bardzo bogaty. Możesz ją podać z dodatkiem lodów, bitej śmietany, owocowych soków, a nawet zmiksowanych owoców (np.: moreli, truskawek, wiśni, czarnej porzeczki). Do dekoracji masz do dyspozycji posypki, wiórki kokosowe, syropy smakowe i bakalie.Do przygotowania pysznej Ice Coffe polecamy kawę rozpuszczalną Primę Impresję! Zalej czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej Primy Impresji ½ szklanki gorącej wody, dosłódź do smaku, dodaj mleko (½ szklanki), a następnie ostudź i wstaw do lodówki. Kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej go do wysokiej szklanki. Na końcu dodaj 2-3 gałki lodów i delektuj się orzeźwiającym smakiem Ice Coffe razem z przyjaciółkami.Z domieszką AmarettoKropla likieru migdałowego odmieni nie tylko smak kawy, ale także Twój wieczorne spotkanie. Zaserwuj przyjaciółkom Amaretto Coffee – Twoją specialité de la maison. Zaparz świeżo zmieloną, aromatyczną Primę Excellent o głębokim smaku. Dwie łyżki kawy zalej gorącą wodą. Odczekaj, aż kawa osiągnie swą głębię smaku, koloru i aromatu. Dodaj likier amaretto, wedle uznania. Udekoruj bitą śmietaną i posyp czekoladą. Podawaj w wysokich szklankach z uszkiem. I baw się dobrze. Do Amaretto Cafe najlepiej pasują migdałowe lub kokosowe chrupiące ciasteczka.
DOBRANOC
-
oj Psotulko lubie tu zagladac ..tyle się człowiek dowie...a wydawało mi się ,że już to wiem.....
pozdrawiam
-
Ja też tylko wpadłam życzyc Ci dobrej nocy, a jutro przyjde poczytac, bo widzę .....nowa lektura
-
ktoś nieglupi wymyślił "szwedzki stół" , tam trudniej o wpadkę :P
Dobranoc
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki