-
Psotula -chyba do wieczora bede to czytała
jejku u mnie nigdy tak nie było i nie będzie -
a plastyki i musztardówki to co też nakrycie
oby coś w tych porcelanach było
Dzisiaj 40stu męczenników -więc chyba stary jakiegoś kielicha postawi
nie musi być koniecznie w krysztale
-
WITAM WIECZOROWA PORA
I ZNOWU COS DO POCZYTANIA MYSLE ,ZE CIEKAWE
Kwiaty do schrupania
Mało kto wie, że kwiaty, nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale jeszcze wybornie smakują. Wczesne lato to najlepszy moment, by ich spróbować.
W kuchni środziemnmorskiej i azjatyckiej kwiaty dodaje się do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Również nasze prababcie wykorzystywały kwiaty majeranku do aromatyzowania gulaszu, a z płatków róży przygotowywały wspaniałą konfiturę.
Jeść można zarówno kwiaty dzikie, jak i hodowane w ogródku, ale niektóre tylko na początku kwitnienia, kiedy jeszcze są w pąkach. Innych, jak np. irysa, nie można jadać wcale, ponieważ są toksyczne. W konfiturach, marynatach i wywarach kwiaty zachowują swój zapach. Można je także gotować, jednak wtedy prawie zupełnie tracą aromat.
Każdy kwiatek ma swoją "specjalizację". Nasturcja z racji dość pieprznego smaku najlepsza jest do sałatek. Z kwiatków arcydzięgla przygotujemy pyszne konfitury. Z kwiatków róży, lipy, fiołka czy stokrotek możemy robić nalewki i aromatyzować nimi oleje. Kwiaty cukinii wyśmienicie smakują z farszem (najlepiej z ostrym serem lub twarożkiem), smażone w głębokim tłuszczu. Bardzo smaczne są także maki i płatki magnolii jako racuszki - chiński przysmak. Jadalne kwiaty najlepiej zbierać wiosną i wczesnym latem, na łąkach i polach, oczywiście z dala od miast i ruchliwych szos.
-
Oj wiosna, wiosna, marzy mi się wiosna, szukam jej i szukam ale coś trudno ją znaleźć, chociaż jak słonko w południe zaswieci to i ptaki slychac i chyba to już jest to............może nadchodzi.
-
Miłego weekendu
Ps.żal mi kwiatka z ogrodka zerwać,a co dopiero zjeśc
-
Uwielbiam konfiturę z płatków róży w pączkach ,naleśnikach , oj jak zwykle jedzonko
-
-
ja dzisiaj po urodzinach mojego taty więc o zadnej diecie nie ma mowy
Miłego weekendu
-
Psotulko, miłego weekendu!
-
DZIEKUJE ZA OWIEDZINKI ,MILE SLOWA JA DALEJ BEDE NUDZILA O WIOSNIE MOZE JUZ DO NAS PRZYJDZIE
Zielono nam w głowie i fiołki w niej kwitną
Na klombach mych myśli sadzone za młodu,
Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną
I które mi świeci bez trosk i zachodu.
Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukiety
Rozdaję wokoło i jestem radosną
Wichurą zachwytu i szczęścia poety.
Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną.
/"Zielono nam w głowie" Kazimierz Wierzyński/
Z DIETKA KIEPSKO ZOBACZYMY CO BEDZIE W PONIEDZIALEK
KOLOROWYCH SNOW
-
Pare dni temu widzialam przepisy kulinarne z kwiatami , ponoć pychotka.
Milego weekendu
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki