Psotulko, alez to musi byc pychotka![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam![]()
Psotulko, alez to musi byc pychotka![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam![]()
PYSZNE!!!Ślinka mi cieknie!!!
NO I TROCHE SPOKOJU
PEDZE DO 40 I XX POTEM WAS ODWIEDZE I WROCE DO SIEBIE
![]()
Czy wiesz, że...
Makaron może poprawić nastrój. Pewnie dlatego w XVII wieku francuski filolog Menage wywodził jego nazwę z greckiego „makar” - szczęśliwy. Obecnie uważa się, że włoskie słowo „maccherone” pochodzi z greckiego „macharia” oznaczającego radość.![]()
Wiem, zę poprawia,bardzo
poprawia
![]()
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Psotko
pozdrawiam
![]()
O rany ale pysznosci tu wypisujesz![]()
![]()
Pozdrawiam i zycze milego jutrzejszego dnia !!
![]()
Pozdrawiam Psotulko i czekam niecierpliwie na sobotę![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
KOCHANE ZNOWU CHWILKA
PRZEPRASZAM ,ZE TYLKO ZOSTAWILAM SLADY PO SOBIE W WASZYCH WATKACH. POCZYTALAM CO U WAS
JESZCZE TROSZKE PRACY I BEDZIE JUZ LABA
WIECEJ CZASU BEDZIE NA ODWIEDZINKI
![]()
POMYSLALAM ,ZE MOZE Z PIWA ZREZYGNUJE A MOZE LEPSZE BEDZIE WINKO![]()
I TO ZNALAZLAM:
Wino podnosi walory smakowe wielu potraw. Podstawową, nie kwestionowaną zasadą jest, by bogate wina towarzyszyły daniom prostym, prostsze, niezbyt bogate wina - daniom wyrafinowanym, złożonym. Najważniejsze jest ustalenie czy smak i budowa wina odpowiada budowie i intensywności jedzenia. Wtedy wino nie przyćmi smaku potrawy i odwrotnie.
Podajemy ogólne zasady kompozycji win z potrawami.
lekkie białe wytrawne
przekąski przed posiłkiem, przekąski coctailowe, drób na zimno w galarecie.
lekkie białe
łagodne potrawy z ryżu, sałatki rybne, sałatki jarzynowe, łosoś smażony, łosoś z grilla, sola gotowana i duszona, flądra, ostrygi, zupa rybna, surowe małże, czerwony kawior, duszone szparagi.
średnie białe
pasztety mięsne, kurczak w potrawce i w sosie orientalnym, founde serowe, pieczarki i boczniaki smażone na maśle, sola zapiekana, flądra smażona, okoń, sandacz duszony, gotowany i zapiekany, pstrąg duszony i gotowany.
ciężkie białe
ryby wędzone - łosoś i węgorz, zupy rybne pikantne, łosoś duszony, gotowany, smażony i z grilla, sandacz zapiekany, pstrąg pieczony, homar gotowany, kaczka pieczona, schab duszony, cielęcina w potrawce, borowiki smażone na maśle.
czerwone lekkie
pikantne potrawy z ryżu, kurczak w sosie orientalnym, kurczak pieczony i smażony, kaczka na ostro, cielęcina duszona, sałatki mięsne, szynka, borowiki smażone na maśle, szczupak gotowany, homar gotowany, ryby wędzone - łosoś i węgorz, ślimaki i żabie udka smażone.
czerwone średnie
polędwica wołowa smażona i z grilla, polędwica wieprzowa z grilla, pieczeń, cielęcina smażona, cielęcina na ostro w sosie orientalnym, jagnięcina duszona, dzikie ptactwo w sałatkach z łagodnym sosem, sałatki mięsne z pikantnym sosem, sałatki z dziczyzny.
czerwone ciężkie
jagnięcina z grilla, udziec jagnięcy, baranina, polędwica wołowa smażona i grillowana, wołowina w pikantnym sosie, dzikie ptactwo w ciężkim sosie, dziczyzna pieczona w ciężkim sosie.
różowe
sałatki rybne z pikantnym sosem, sałatki mięsne, ryby wędzone -łosoś i węgorz, pstrąg pieczony, drób na zimno.
musujące wytrawne
kawior czerwony, sola duszona i gotowana.
szampan półwytrawny
kawior czarny , z bułka maślaną.
szampan wytrawny
kawior czarny
wino i sery
Częsta kompozycja sera i wina wymaga sporego wyczucia. Sery mogą przyćmić smak wina, jak i złagodzić jego wady. Mówi się że ser może być ogromnym przyjacielem jak i wrogiem wina. Zwykle czerwone wina pija się z serami twardymi, białe z miękkimi.
POZDRAWIAM CIEPLUTKO
![]()
Zakładki