-
Tak wszyscy o tych udach, to aj też pochwalę - niezłe są. Też bym chciała takie
Pozdrawiam, miłego dnia.
Ps. Zasnęłam dzisiaj na notatkach. Mama mnie obudziła, a tak dobrze mi sie spało..No nic, lecę dziobać dalej
-
psotulko
podziel sie troche ta swoja niespozyta energia, please...
-
KOCHANE NAWET DZISIAJ MI TO SZYBKO POSZLO . NIE BYLAM U WSZYSTKICH ALE JUZ MI SIE MIESZA GDZIE BYLAM A GDZIE NIE
WYBACZCIE
TU TAKI RUCH JAK NA AUTOSTRADZIE
DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODWIEDZINKI
DUZA BUZKA
Lorilaj-DZIEKI ZA WSPARCIE
A ENERGIA - misiala - Z TESKNOTY -SAMOTNOSCI -ALE TAKA JEST KOLEJ RZECZY I TRZEBA SIE Z TYM POGODZIC
DZIEKUJE ZA TE BOCZNIAKI
I TRADYCYJNIE
OSTATNIO TO ZNALAZLAM:
Przypalone ciasto
Możesz takie ciasto uratować wystarczy, że zetrzesz przy pomocy tarki spaloną warstwę, jeśli przypaleniu uległ wierzch to po usunięciu spalonej warstwy polej ciasto polewą. Lepiej jednak zapobiegać przypaleniu ciasta. Dobrym sposobem jest przykrywanie piekącego się ciasta kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia – najpierw pozwól aby ciasto wyrosło a potem je przykryj .
.
Gotowanie ryby
Ryba, szczególnie mrożona, będzie miała delikatny smak jeżeli ugotujesz ją z dodatkiem mleka (pół na pół z wodą).
Pękający makowiec
Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać, moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza a nawet jest lepszy od takiego, który nie pęknie. Jeszcze nie jadłam dobrego i nie pękniętego. Jeśli jednak chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach. Wszystkie produkty do ciasta muszą mieć jednakową temperaturę, mąka powinna być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Podobno te rady pomagają, mi jednak makowiec pęka i wszyscy się nim zajadają.
Wyschnięte rodzynki
Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny.
Gotowanie kukurydzy
Jeśli gotują kukurydzę dodasz trochę soku z cytryny, ziarna zachowają złocisty kolor.
Chrupiąca panierka
Jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to panierka będzie bardziej chrupiąca.
Klarowny rosół
Schłodzone białko jajka ubij na sztywną pianę po czym dodaj ją do rosołu. Powoli doprowadź go do wrzenia i łyżką cedzakową zdejmij białko z resztkami włoszczyzny i mięsa.
Usuwanie nadmiaru tłuszczu z rosołu
Po schłodzeniu tłuszcz zbiera się na wierzchu wywaru i bez problemu możesz go zebrać. Jeśli nie masz czasu na schłodzenie to możesz użyć papierowego ręcznika, który doskonale wchłonie tłuszcz. Możesz też wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, wokół których będzie się zbierał stężały tłuszcz.
Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, nieświeże unosi się w wodzie i wynurza.
Naleśniki
Ciasto na naleśniki należy robić z mleka wymieszanego pół na pół z wodą. Naleśniki są wtedy kruchsze i niełykowate. A gdy do ciasta dodasz mineralną wodę gazowaną będą nadzwyczaj puszyste.
KOLOROWYCH SNOW
-
dobranoc
dobrej nocki psotuleczko i spokojnych snow
-
Psotulko, przeczytałam na innym wątku, że po ćwiczeniach boli Cię szyja. Nie wiem, czy chodzi o ćwiczenia brzuszków, ale jeśli tak, to moze toznaczyć, że nieprawidłowo wykonujesz ćwiczenie, tzn. za bardzo zbliżasz brodę do mostka, obojczyka, czy cokolwiek to jest. Dobrym pomysłem jest ćwiczyć z piłeczką tenisową pod brodą (lub jakimkolwiek przedmiotem o podobnej średnicy, u mnie była to zabawkowa sowa
).
A właśnie, jak to jest z tą oliwą w Polsce? Tak jest napisane na opakowaniu, że łyżka to 90 kcal??? Bo tu w Stanach piszą, że łyżka ma 120 kcal (podobnie jak i wszelakie oleje), a przecież oliwa jest ta sama, z Włoch lub z Grecji. Dziwne to.
A tu masz o boczniakach (uwaga, to jest na 200g!):
Oyster mushroom (raw, pieces), 1 cup (200g)
Calories: 17.5
Protein: 2.0g
Carbohydrate: 2.8g
Total Fat: 0.23g
Fiber: 0.84g
*Good source of: Niacin (2.8mg), Riboflavin (0.29mg), and Vitamin D (53 IU)
Uściski, Ty chudoudowcu
-
Widzę że nieżle Ci idzie fikanie nożkami
Tak trzymaj
:P
-
Hej Psotuniu! Pozdrawiam cie z mojego wariatkowa tutaj..
Pieknie dietkujesz i cwiczysz!
Te bole szyi to mysle, jak Triskell, ze spowodowane sa nieprawidlowym wykonywaniem cwiczen. Moi trenerzy z silowni mowia, ze czasem zle wykonywane cwiczenia przynosza wiecej szkody niz pozytku
Caluski
-
;)
Co do bólu karku to ja mam ten sam problem. Tylko że u mnie sytuacja wygląda troszeczke gorzej. Chodziłam kiedys na aerobik i tez mnie bolał strasznie kark przy robieniu brzuszków, poszłam do instruktora i powiedziałam mu jaki mam problem. Więc nastepny raz cały czas nie obserwował. Wkładał piłeczke tenisową również i nic nie pomagało. Ćw2iczenia wykonuje prawidłowo a dalej mnie boli kark. Wyszło na to, że mam słaby odcinek kręgosłupa w okolicach karku i stad się to bierze. 
Psotulko miłego dnia
Ja dzisiaj znowu mam wycieczke do Krakowa 
tutaj jestem: http://forum.dieta.pl/forum/viewtopi...er=asc&start=0
-
Hej Psotulko. Jesli chodzi o ten bol w karku...kiedy robisz brzuszki, staraj sie jak najmniej ruszac szyja, i nie opuszczac barkow - po prostu wygnij się do przodu i pracuj tylko miesniami brzuszka, lekko balansujac glowa. I patrz przed siebie, broda nie dotykaj do piersi. To nie jest latwe, ale o wiele bardziej dziala niz machanie glowa od gory do dołu. Niech pracuje sam brzuszek a nie kark. Powodzenia. Trzymam kciuki bo idzie ci super.
Aha i podziwiam cie za rewelacyjne zdolnosci i umiejetnosci wzgledem komputera i innych nowinek technicznych. Musze postawic cię za przyklad mojej mamie
Bo można!
-
Miłego dnia
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki