Witam Cię słoneczko.
Psotulko napewno polubisz warzywka. Musisz tylko spróbować. Ja uwielbiam wszystkie i nie wyobrażam sobie obiadku bez warzyw. W zasadzie mój obiad to jak zwykle jest mięso i warzywa. Mogę jeść na okrągło. Nie jem tylko swieżych ogórków ze względu na to ,że mam po nich zgagę. Kapusta pekińska u mnie nie wychodzi z pułmiska. Jak chcesz mogę podać Ci jakieś przepisy na sałatki takie do obiadu i takie do wędlinki. Zresztą Ty sama pewno masz nie jeden przepis, a w internecie do wyboru do koloru.
Sałatka brokułowo-jajeczna
50 dag brokułów
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki ostrej musztardy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Podzielić na różyczki. Położyć na nie jajka pokrojone w ósemki. Ocet, oliwę i musztardę wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, sól, pieprz. Polać sałatkę. To jest sałatka z netu. Ja robię prawie podobną, ale inną , są pewne modyfikacje o których niżej napiszę
Ja jeszcze dodaję do tej sałatki pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę i zamiast oliwy i octu daję majonez kielecki - on jest MM ma mało cukru
Te produkty układam warstwami tzn jajka brokuły i pomidory i do tego sos zrobiony z majonezu w połowie, jogurtu, czosnku i musztardy, soli pieprzu.
Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki kukurydzy
puszka groszku
2-3 pomidory
czerwona cebula
szczypta cząbru
2-3 łyżki oleju / majonezu
sól, pieprz
Kapustę pokroić na wąskie paski, pomidory i cebulęw kostkę, połączyć z odcedzoną kukurydzą i groszkiem, dodać przyprawy i majonez.
![]()
Zakładki