Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #101
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    ZUPA RYBNA


    Składniki:

    - 20 dag fileta z ryby dorszowatej
    - świeży imbir ok 5 cm
    - strąk papryki
    - cebula jedna
    - 0,5 l wody
    - fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
    - sól, pieprz, sok z cytryny
    - łyżeczka oliwy.

    Przygotowanie:

    Rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy. Odstawiamy.
    Na oliwie smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy od robniutko pokrojonego imbiru! Dodajemy paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach, na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamu pokrojoną w grubą kostkę rybę i mrugająco gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy (jak komu mało pikantne) wyłacznie wg fantazji tu nie ma recepty- proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem.
    Jemy natychmiast (odrzewana też może być, lecz to nie to co świeże!!!)


    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska





    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #102
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA OLIWKAMI

    Składniki:

    - 2 piersi kurczaka
    - 2 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki do nadzienia:

    - 50 g czarnych oliwek /bez pestek/
    - 1 ząbek czosnku
    - 10 listków bazyli
    - pieprz i sól

    Przygotowanie:
    Rozgrzać piecyk do 200 C.
    Składniki nadzienia zmiksować do konsystencji pure na każdej piersi zrobić nożem 4 głebokie nacięcia i wcisnąć w nie nadzienie.
    Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyc piersi i piec ok. 10-12 minut w goracym piekarniku aż uzyskają ładny zarumieniony kolor.



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska





    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #103
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie



    SŁODKIE PIANKI



    Składniki na 4 porcje

    2 łyżeczki żelatyny, 350ml wody, 5 łyżek cukru, 3 białka, 3 łyżeczki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 10 dag truskawek lub innych owoców sezonowych



    Żelatynę zalej przegotowaną wodą, odstaw na 15 min, aby napęczniała. Następnie dosyp cukier i lekko podgrzewając mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Ostudź do temp pokojowej. Białka unij na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz soku z cytryny, wymieszaj z żelatyną. Truskawki opłucz, oczyść i osącz. Kilka odłóż, resztę pokrój na małe kawałki. Do natłuszczonej formy wlej połowę pianki. Poczekaj aż zastygnie. Ułóż truskawki i zalej resztą pianki. Wstaw do lodówki na noc. Piankę wybij z formy, pokrój w plastry, udekoruj odłożonymi owocami.



    100 kalorii, wit.H

  4. #104
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    DUSZONA CZERWONA KAPUSTA



    Składniki na 10 porcji:

    1 główka czerwonej małej kapusty, 2-3 jabłka, 2-3 śliwki z pestkami (mogą być mrożone lub z kompotu), 1 cebula, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego



    Kapustę poszatkować, dodać obrane i pokrojaone jabłka, śliwki i cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko podlać lekko wodą i dusić na patelni pod przykryciem, pilnując by kapusta się nie przypaliła. Jeżeli w czasie gotowania woda zbytnio wyparuje, należy uzupełnić. Gdy kapusta będzie miękka, dodać odrobinę masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę warzywka, pieprz do smaku. Podawać na gorąco.



    90 kalorii, dużo wit.C i błonnika

  5. #105
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    KOLOROWE PASKI Z DIPEM



    Składniki na 4 porcje

    4 jajka, 1 główka sałaty lodowej, 1 ogórek, 1 kalarepka, 2 papryki, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300g jogurtu, 80g gęstej kwaśnej śmietany, suszony koperek



    Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Obrać, podzielić na cząstki. Sałatę umyć, osuszyć, poszatkować. Warzywa oczyścić. Marchew i kalarepkę pokroić w słupki, ogórek w plasterki, paprykę w krążki. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę, oraz koperek. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa przełożyć z jajkami na jeden półmisek, pośrodku ustawić miseczkę z sosem czosnkowym. Podawać z pieczywem lub ciepłymi grzankami.



    150 kalorii, dużo wit.A, C, wapnia, błonnika

  6. #106
    hiiiii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2006
    Mieszka w
    Piła
    Posty
    85

    Domyślnie

    WITAM SERDECZNIE I GRATULUJĘ SUPER WĄTECZKU.

    SAŁATKA WARZYWNA.

    SKŁADNIKI NA 3 PORCJE

    1/3 KALAFIORA
    1 POMIDOR
    1 ŚWIERZY OGÓREK
    4 PLASTRY SZYNKI DROBIOWEJ Z WARZYWAMI
    1 ŁYŻKA SOSU TATARSKIEGO
    SÓL DO SMAKU.


    KALAFIOR GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE NA PÓŁ TWARDO BY SIĘ NIE ROZPADAŁ.
    POMIDOR KROIMY W KOSTKIE,OGÓREK W PASECZKI,SZYNKIE W KOSTECZKIE.
    DODAJEMY SOS TATARSKI DO WARZYW OPRÓCZ KALAFIORA I MIESZAMY DODAJĄC SZCZYPTĘ SOLI DO SMAKU.NA KONIEC DODAJEMY KALAFIOR I DELIKATNIE MIESZAMY.
    WSTAWIAMY NA 1 GODZINKIE DO LODÓWKI ALE NIE KONIECZNIE .

    SMACZNEGO TO NAPRAWDĘ PYCHOTKA.
    WŁAŚNIE DZIŚ JĄ JEM JAKO DANIE OBIADOWE I KOLACJA BEZ ŻADNYCH JUŻ DODATKOÓW.PYCHOTKA I BARDZO SYTE A MAŁO KALORYCZNE.

    JUTRO WYJEŻDŻAM , ALE JAK WRÓCĘ POSTARAM SIĘ COŚ JESZCZE NAPISAĆ DIETETYCZNEGO.
    SUPER WĄTEK JUŻ SPORO Z NIEGO SKOPIOWAŁAM I BĘDĘ KORZYSTAĆ.



  7. #107
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Sałatki > Sałatka warstwowa
    Składniki na 8 porcji:
    * 400g sałaty lodowej
    * 400g pomidorów
    * 4 marchewki
    * 1 ogórek sałatkowy
    * 1 por
    * 100ml śmietany
    * 200g jogurtu nturalnego
    * 75ml octu winnego
    * sól, czarny pieprz
    * szczypta cukru
    * kilka kropli sosu pieprzowego

    1. Sałatę umyć i dokładnie osuszyć, liście porozrywać na jednakowe kawałki. Resztę warzyw starannie oczyścić, pokroić w plastry lub słupki. Przygotowane jarzyny ułożyć warstwami w wysokiej salaterce.

    2. Sos: śmietanę dokładnie wymieszać z jogurtem i octem, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i sosem pieprzowym. Sosem równomiernie polać warzywa w misce. Przed podaniem sałatkę można ozdobić pomidorkami, rzodkiewką, plastrami ogórka i papryką. Sałatki nie mieszać - nakładac

  8. #108
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    > Sałatki > Sałatka obiadowa z kurczakiem
    Składniki:
    4 filety z kurczaka
    1-2 łyżki oleju
    puszka moreli
    pęczek dymki
    2 gówki sałaty rzymskiej
    20 dag pieczarek
    1 pęczek rzodkiewek
    15 dag śmietany jogurtowej
    15 dag jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier, sól, pieprz
    szczypiorek do dekoracji

    Przygotowanie:
    Mięso opłukać, osuszyć. Pokrojone w paseczki smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu około 2 minuty (na złotobrązowy kolor)
    Morele osączyć na sitku ( zalewę zachować) Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę porwać na małe kawałki. Oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki. Morele pociąć na cząstki. Oczyścić rzodkiewkę i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki wraz z mięsem wymieszać w dużej salaterce.
    Przygotować sos jogurtowy: śmietanę wymieszać z jogurtem, 3-4 łyżkami zalewy z moreli i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem zalać skłądniki sałatki i wymieszać.
    Cztery małe salaterki wyłożyć pozostałymi liśćmi sałaty. W salaterkach umieścić po porcji sałatki. Udekorować szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.
    [img][/img]

  9. #109
    TAKIJA jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-07-2006
    Mieszka w
    Mysłowice
    Posty
    0

    Domyślnie

    Sałatka:
    1 kapusta pekińska
    6 pomidorów ( bez skórki)
    2 duże ogórki
    2 pęczki rzodkiewki
    2 marchewki ( starte na grubej tarce)
    1 jabłko
    Ser Feta
    Przyprawiać: Jogurt naturalny, łyżka ketchupu, sól, pieprz, i inne wg uznania przyprawy

    Wszystko pokroić w grubą kostkę, wymieszać, doprawiać dopiero porcję do zjedzenia – resztę w zamkniętym pojemniku trzymać w lodówce.



    Ty jestem: z 116 chcę mieć 64 - zaczynamy
    36 lat – 164 cm wzrostu
    Start 03.07.2006 – 116 kg – BMI 43,13 – otyłość (STRASZNA)
    Planowana meta 03.09.2007 – 64 kg (oby – mniej też może być)
    Ostatnie ważenie: 17.07.2006 – 115 kg

  10. #110
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie



    Expressowa suróweczka obiadowa

    kapusta pekińska - średniej wielkości

    2 marchewki

    ew. cebulka lub szczypiorek

    opakowanie sosu sałatkowego (np. Knorr -vinegret)


    Kapustę poszatkować.

    Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Cebulkę pokroić w drobniutką kostkę (sczypiorek posiekać)

    Sos przygotowac wg. przepisu na opakowaniu (czyli 3 łyżki wody+3 łyżki oliwy).

    Wszystkie składniki wymieszać.

    Zalać sosem.

    Udekorować natką pietruszki.
    [/i]

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •