-
ZUPA RYBNA
Składniki:
- 20 dag fileta z ryby dorszowatej
- świeży imbir ok 5 cm
- strąk papryki
- cebula jedna
- 0,5 l wody
- fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
- sól, pieprz, sok z cytryny
- łyżeczka oliwy.
Przygotowanie:
Rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy. Odstawiamy.
Na oliwie smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy od robniutko pokrojonego imbiru! Dodajemy paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach, na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamu pokrojoną w grubą kostkę rybę i mrugająco gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy (jak komu mało pikantne) wyłacznie wg fantazji tu nie ma recepty- proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem.
Jemy natychmiast (odrzewana też może być, lecz to nie to co świeże!!!)
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA OLIWKAMI
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki do nadzienia:
- 50 g czarnych oliwek /bez pestek/
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków bazyli
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozgrzać piecyk do 200 C.
Składniki nadzienia zmiksować do konsystencji pure na każdej piersi zrobić nożem 4 głebokie nacięcia i wcisnąć w nie nadzienie.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyc piersi i piec ok. 10-12 minut w goracym piekarniku aż uzyskają ładny zarumieniony kolor.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
SŁODKIE PIANKI
Składniki na 4 porcje
2 łyżeczki żelatyny, 350ml wody, 5 łyżek cukru, 3 białka, 3 łyżeczki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 10 dag truskawek lub innych owoców sezonowych
Żelatynę zalej przegotowaną wodą, odstaw na 15 min, aby napęczniała. Następnie dosyp cukier i lekko podgrzewając mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Ostudź do temp pokojowej. Białka unij na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz soku z cytryny, wymieszaj z żelatyną. Truskawki opłucz, oczyść i osącz. Kilka odłóż, resztę pokrój na małe kawałki. Do natłuszczonej formy wlej połowę pianki. Poczekaj aż zastygnie. Ułóż truskawki i zalej resztą pianki. Wstaw do lodówki na noc. Piankę wybij z formy, pokrój w plastry, udekoruj odłożonymi owocami.
100 kalorii, wit.H
-
DUSZONA CZERWONA KAPUSTA
Składniki na 10 porcji:
1 główka czerwonej małej kapusty, 2-3 jabłka, 2-3 śliwki z pestkami (mogą być mrożone lub z kompotu), 1 cebula, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Kapustę poszatkować, dodać obrane i pokrojaone jabłka, śliwki i cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko podlać lekko wodą i dusić na patelni pod przykryciem, pilnując by kapusta się nie przypaliła. Jeżeli w czasie gotowania woda zbytnio wyparuje, należy uzupełnić. Gdy kapusta będzie miękka, dodać odrobinę masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę warzywka, pieprz do smaku. Podawać na gorąco.
90 kalorii, dużo wit.C i błonnika
-
KOLOROWE PASKI Z DIPEM
Składniki na 4 porcje
4 jajka, 1 główka sałaty lodowej, 1 ogórek, 1 kalarepka, 2 papryki, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300g jogurtu, 80g gęstej kwaśnej śmietany, suszony koperek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Obrać, podzielić na cząstki. Sałatę umyć, osuszyć, poszatkować. Warzywa oczyścić. Marchew i kalarepkę pokroić w słupki, ogórek w plasterki, paprykę w krążki. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę, oraz koperek. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa przełożyć z jajkami na jeden półmisek, pośrodku ustawić miseczkę z sosem czosnkowym. Podawać z pieczywem lub ciepłymi grzankami.
150 kalorii, dużo wit.A, C, wapnia, błonnika
-
WITAM SERDECZNIE I GRATULUJĘ SUPER WĄTECZKU.
SAŁATKA WARZYWNA.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
1/3 KALAFIORA
1 POMIDOR
1 ŚWIERZY OGÓREK
4 PLASTRY SZYNKI DROBIOWEJ Z WARZYWAMI
1 ŁYŻKA SOSU TATARSKIEGO
SÓL DO SMAKU.
KALAFIOR GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE NA PÓŁ TWARDO BY SIĘ NIE ROZPADAŁ.
POMIDOR KROIMY W KOSTKIE,OGÓREK W PASECZKI,SZYNKIE W KOSTECZKIE.
DODAJEMY SOS TATARSKI DO WARZYW OPRÓCZ KALAFIORA I MIESZAMY DODAJĄC SZCZYPTĘ SOLI DO SMAKU.NA KONIEC DODAJEMY KALAFIOR I DELIKATNIE MIESZAMY.
WSTAWIAMY NA 1 GODZINKIE DO LODÓWKI ALE NIE KONIECZNIE .
SMACZNEGO TO NAPRAWDĘ PYCHOTKA.
WŁAŚNIE DZIŚ JĄ JEM JAKO DANIE OBIADOWE I KOLACJA BEZ ŻADNYCH JUŻ DODATKOÓW.PYCHOTKA I BARDZO SYTE A MAŁO KALORYCZNE.
JUTRO WYJEŻDŻAM , ALE JAK WRÓCĘ POSTARAM SIĘ COŚ JESZCZE NAPISAĆ DIETETYCZNEGO.
SUPER WĄTEK JUŻ SPORO Z NIEGO SKOPIOWAŁAM I BĘDĘ KORZYSTAĆ.
-
Sałatki > Sałatka warstwowa
Składniki na 8 porcji:
* 400g sałaty lodowej
* 400g pomidorów
* 4 marchewki
* 1 ogórek sałatkowy
* 1 por
* 100ml śmietany
* 200g jogurtu nturalnego
* 75ml octu winnego
* sól, czarny pieprz
* szczypta cukru
* kilka kropli sosu pieprzowego
1. Sałatę umyć i dokładnie osuszyć, liście porozrywać na jednakowe kawałki. Resztę warzyw starannie oczyścić, pokroić w plastry lub słupki. Przygotowane jarzyny ułożyć warstwami w wysokiej salaterce.
2. Sos: śmietanę dokładnie wymieszać z jogurtem i octem, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i sosem pieprzowym. Sosem równomiernie polać warzywa w misce. Przed podaniem sałatkę można ozdobić pomidorkami, rzodkiewką, plastrami ogórka i papryką. Sałatki nie mieszać - nakładac
-
> Sałatki > Sałatka obiadowa z kurczakiem
Składniki:
4 filety z kurczaka
1-2 łyżki oleju
puszka moreli
pęczek dymki
2 gówki sałaty rzymskiej
20 dag pieczarek
1 pęczek rzodkiewek
15 dag śmietany jogurtowej
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
cukier, sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Pokrojone w paseczki smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu około 2 minuty (na złotobrązowy kolor)
Morele osączyć na sitku ( zalewę zachować) Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę porwać na małe kawałki. Oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki. Morele pociąć na cząstki. Oczyścić rzodkiewkę i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki wraz z mięsem wymieszać w dużej salaterce.
Przygotować sos jogurtowy: śmietanę wymieszać z jogurtem, 3-4 łyżkami zalewy z moreli i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem zalać skłądniki sałatki i wymieszać.
Cztery małe salaterki wyłożyć pozostałymi liśćmi sałaty. W salaterkach umieścić po porcji sałatki. Udekorować szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.
[img][/img]
-
Sałatka:
1 kapusta pekińska
6 pomidorów ( bez skórki)
2 duże ogórki
2 pęczki rzodkiewki
2 marchewki ( starte na grubej tarce)
1 jabłko
Ser Feta
Przyprawiać: Jogurt naturalny, łyżka ketchupu, sól, pieprz, i inne wg uznania przyprawy
Wszystko pokroić w grubą kostkę, wymieszać, doprawiać dopiero porcję do zjedzenia – resztę w zamkniętym pojemniku trzymać w lodówce.
Ty jestem: z 116 chcę mieć 64 - zaczynamy
36 lat – 164 cm wzrostu
Start 03.07.2006 – 116 kg – BMI 43,13 – otyłość (STRASZNA)
Planowana meta 03.09.2007 – 64 kg (oby – mniej też może być)
Ostatnie ważenie: 17.07.2006 – 115 kg
-
Expressowa suróweczka obiadowa
kapusta pekińska - średniej wielkości
2 marchewki
ew. cebulka lub szczypiorek
opakowanie sosu sałatkowego (np. Knorr -vinegret)
Kapustę poszatkować.
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobniutką kostkę (sczypiorek posiekać)
Sos przygotowac wg. przepisu na opakowaniu (czyli 3 łyżki wody+3 łyżki oliwy).
Wszystkie składniki wymieszać.
Zalać sosem.
Udekorować natką pietruszki.
[/i]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki