Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 9 17 18 19 20 21 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #181
    atenassj2 Guest

    Domyślnie

    BROKUŁY W SOSIE
    Obgotować chwilę różyczki brokułów na lekko osolonym wrzątku,
    zalać sosem:
    1/2 szklanki jogurtu 0% wymieszanego z
    1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light
    posiekanym małym ząbkiem czosnku
    odrobiną bazylii i oregano

  2. #182
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka z kuskusu z pieczonymi warzywami

    Porcja: 240 kcal
    Składniki na 6 porcji
    ● 1 i 1/4 szklanki kuskusu
    ● 3 strąki czerwonej papryki
    ● 2 małe cukinie
    ● pęczek cebulki dymki
    ● 2 papryczki chili
    ● 3 pełne garści świeżych ziół (kolendry, mięty, natki pietruszki)
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● ocet z czerwonego wina
    ● sól i pieprz
    ■ Kuskus wsypać do miski i zalać ciepłą wodą, odstawić, aż wchłonie cały płyn.
    ■ Papryczki chili opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Papryki umyć, osuszyć, opalić w piecu tak, aby skórka sczerniała. Po upieczeniu umieścić papryki w plastikowej torbie. Wystudzić. Obrać ze skóry i usunąć nasiona. Miąższ pokroić na kawałki.
    ■ Cebulki drobno posiekać. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Posmarować oliwą i położyć na rozgrzaną grillową patelnię, przyrumienić z każdej strony. Pokroić na kawałki (3 cm). Przełożyć do miski z kuskusem. Dodać opieczoną paprykę, dymkę, chili i zioła.
    ■ Polać sosem z oliwy i cytryny. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kroplami octu winnego, dokładnie wymieszać.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #183
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Marynowane warzywa

    ● po strąku czerwonej i żółtej papryki
    ● bakłażan
    ● 2 cukinie
    ● 2 małe czerwone cebule
    ● fenkuł
    ● 8 zielonych szparagów
    ● 2 łyżki przyprawy Grill ziołowy PRYMAT
    ● oliwa
    ● sól, pieprz

    MARYNATA:
    ● 3 szalotki
    ● 3 czerwone papryczki chili
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki posiekanych listków bazylii
    ● 2 łyżki listków oregano
    ● 300 ml oliwy
    ● 3 łyżki octu winnego
    ● sól, pieprz

    ■ Papryki umyć, oczyścić, przekroić na pół, wyjąć pestki, zdjąć białe skórki i pokroić na ćwiartki. Bakłażan i cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Cebule obrać i w całości blanszować 5 minut w osolonym wrzątku, wyjąć i przekroić na pół. Fenkuł oczyścić i też w całości blanszować około 2 min w osolonym wrzątku, wyjąć i pokroić na ćwiartki. Szparagi opłukać, odciąć końce. Warzywa posmarować oliwą, oprószyć przyprawą grill ziołowy i grillować około 40 minut. Zdjąć z rusztu.
    ■ Marynata: szalotki obrać i posiekać. Papryczki chili umyć, naciąć wzdłuż, wyjąć pestki, wykroić białe części i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Szalotki wymieszać z ziołami chili, czosnkiem, przyprawą grill ziołowy, oliwą i octem i doprawić solą i pieprzem. Grillowane warzywa włożyć do marynaty i zostawić na noc. Zapakować do pudełka.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #184
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Zupa ryżowa z kurczakiem lub indykiem
    [b]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  5. #185
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Warzywa po włosku z grilla
    [b]
    • 4 średnie ziemniaki
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę
    • 8 szparagów
    • 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry
    • 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry
    • Marynata:
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  6. #186
    emenyx2prim jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-05-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    Shake mleczny dla 3 osob - dobry na upaly

    0,5-1 L mleka
    1 puszka ananasow ( lub inne owoce- np. banany albo maliny, truskawki. NIE POLECEM KIWI smakuje obrzydliwie)
    1 opakowanie cukru wanilowego
    kilka kostek lodu

    Schlodzone mleko zmiksowac z owocami np. ananasy z puszki dodac cukier waniliowy i kilka kostek lodu. Zastrzyk energii i witamin w upalne dni

  7. #187
    emenyx2prim jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-05-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    SALATKA z TUNCZYKA - przygotowanie 5 minut

    1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
    kilka lisci salaty lodowej
    2-3 pomidory
    1-2 lyzki oliwy z oliwek
    sol, bazylia, sok z cytryny


    Pomidory i salate pokroic, skropic sokiem z cytryny i posolic. Dodac tunczyka ( wode z niego odlac) wszystko wymieszac , posypac bazylia.
    Salatka bogata w witaminy, bialko i kwasy tlyusczowe z grupy omega 3 i omega 6. Samo zdrowie.
    kalorycznosc calkowita : 250 -300 kcal
    wychodza 2 porcje z tego

  8. #188
    madox jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Tajska tortilla

    Składniki dla 4 osób: 50 g makaronu ryżowego lub sojowego, 2 dojrzałe pomidory, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 świeże zielone chili (można zastąpić 1-2 łyżeczkami zielonego sosu tabasco), 4 dymki (biała część), 2 ząbki czosnku, 8 jajek, 1 łyżka oleju, 2 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki, sól, pieprz.

    Przygotowanie

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń nasionka i posiekaj w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj. Wlej olej na patelnię, przesmaż na nim cebulę, pomidory, paprykę i czosnek. Często mieszaj, zdejmij z ognia po blisko 5 min. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Ubij lekko jajka, dodaj sos rybny, 1 łyżeczkę wody, wymieszaj.
    Rozgrzej teflonową patelnię i wlej na nią masę z jajek. Mieszaj, dopóki nie zacznie się ścinać. Na wierzchu ułóż warzywa z makaronem, posyp kolendrą. Za pomocą łopatki unieś jedną stronę tortilli i złóż na pół. Podziel na cztery porcje, serwuj na ciepło lub na zimno.
    Rada:zamiast natki kolendry możesz użyć natki pietruszki lub melisy.

    Porcja: 199 kcal
    Przygotowanie: 20 min.
    Gotowanie: 15 min.

    Sushi po grecku

    Składniki dla 4 osób: 8 liści winogron (konserwowych albo świeżych) lub świeżych liści szpinaku, 50 g ryżu (ryżu na sushi lub risotto), 160 g świeżego łososia pokrojonego w cienkie paseczki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 2 cytryn.

    Przygotowanie

    Liście winogron zanurz na kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1 cytryny, odsącz. Ryż wrzuć na 10 min do osolonego wrzątku. Opłucz zimną wodą i odcedź. Na liściu ułóż kulkę ryżu wielkości orzecha włoskiego i zawiń tak jak gołąbki, zaczynając od strony ogonka.
    Ruloniki z ryżem ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą i sokiem z cytryny, zalej letnią wodą. Wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Wyjmij ruloniki na talerz. Przekrój każdy na pół. Ułóż na półmisku, na ruloniku połóż kawałek łososia, skrop oliwą i sokiem z cytryny.
    Rada: Jeśli używasz liści konserwowych (dostaniesz je w supermarketach i sklepach z orientalną żywnością), nie musisz ich obgotowywać. Wystarczy, że opłuczesz je z nadmiaru soli w wodzie z cytryną.

    Porcja: 88 kcal
    Przygotowanie: 20 min.
    Gotowanie: 45 min.

  9. #189
    emenyx2prim jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-05-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami

    skladniki

    ciasto na nalesniki: mleko, jajo, maka
    farsz: pieczarki, cebula, szpinak
    sosik: jogurt naturalny , czosnek


    Usmazyc cienkie nalesniki wg staropolskiej receptury. Pieczarki obrac, pokroic i podsmazyc z cebulka na lyzce oleju. Dodac szpinak, calosc wymieszac i przyprawic wg uznania ( ja daje sol, pieprz i paparyke ostra)
    nalesniki wypelnic farszem i zwinac w rulonik. Polac sosikiem jourtowym z rozdrobnionym czosnkiem

    SMACZNEGO

  10. #190
    Guest

    Domyślnie

    Kurcze dziewczyny miało być dietetycznie a jak czytam te przepisy to robię się głodna jak wilczyca
    Ja polecam: ZUPA KREM Z CUKINII
    - ze 3 średnie cukinie
    - duża cebula
    - dwie kostki rosołowe
    - łyżka śmietany albo jogurtu co tam kto preferuje

    Jeśli cukinia ma twardą skórę to obieramy. Jesli jest młodziutka wystarczy umyć. Trzeba ją przekroić i dokładnie usunąć pestki. Potem kroi się ją w kostkę. Potem do gara z nią i zalać wodą tak żeby ją nakryło. Dorzucić kostki i pokrojoną cebulę. Gotować aż cukinia będzie się rozpadała. Doprawić według uznania. Potem te co maja mikser miksują miksturę na gładko a te co nie mają ćwiczą mięśnie ramion przecierając przez duże sitko
    Potem zabiela się zupkę. Ale i bez zabielenia jest dobra. Dobra jest z groszkiem ptysiowym. Dobra z grzaneczkami. Ale oczywiście najbardziej dietetyczna jest bez takowych
    I - uwaga - około 400 kcal ma GARNEK

Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 9 17 18 19 20 21 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •