Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 16 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #51
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie



    Przepisy kulinarne





    Zdrowie od kuchni
    Stałe poradnictwo dietetyczne - a oto jeden z rekomendowanych przepisów:


    Kurczak Breviandes


    6 porcji
    4 piersi kurczaka
    2 papryki czerwone
    2 cebule
    sok z 1 cytryny
    wegeta
    curry
    papryka ostra w przyprawie
    gałka muszkatołowa
    koperek suszony
    Piersi kurczaka kroimy w cienkie paseczki, skrapiamy obficie cytryną i przyprawiamy wegetą, curry oraz papryką. Powinny macerować się w tej marynacie przez 1-2 godziny. Cebulę kroimy w plastry i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w paski i również szklimy na maśle. Na gorącej oliwie smażymy kurczaka, po czym dodajemy paprykę i cebulę. Dusimy na wolnym ogniu, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i dużą ilością suszonego koperku. Podajemy z ryżem lub makaronem „świderki” przyprawionym koperkiem.

    Potrawa smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy ją przynajmniej 24 h przed podaniem. Dzięki słodkiej papryce, kwaskowi cytryny i egzotycznemu aromatowi curry nasz kurczak nabiera pikanterii! Kurczę smażone!




  2. #52
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Müsli czerwcowe z truskawkami


    Przepis na 4 porcje

    50 g otrąb owsianych
    50 g siemienia lnianego rozdrobnionego w młynku do kawy
    1 paczka płatków jęczmiennych
    1 opakowanie suszonych moreli
    125 g pestek dyni
    100 g orzechów laskowych
    100 g kiełków pszenicy
    2 szklanki świeżych truskawek
    1 l mleka odtłuszczonego lub jogurtu naturalnego
    Orzechy laskowe i pestki dyni pokruszyć na kawałki. W misce zmieszać sypkie składniki tzn. otręby, siemię lniane, pestki dyni, orzechy laskowe, kiełki pszenicy. Pokroić suszone morele i również dodać do sypkich składników. Na pół godziny przed podaniem zalać muesli mlekiem lub jogurtem. Rozłożyć do 4 miseczek, na wierzchu każdej porcji położyć 0,5 szklanki umytych, oszypułkowanych i pokrojonych na połówki truskawek. Podawać.
    Czas przygotowania: 10 minut (+30 minut na macerowanie suchych składników)



  3. #53
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Sałatka z kalafiora z szynką
    Składniki
    Kalafior (ok. 50 dag), 4 łyżki kukurydzy gotowanej (świeżej lub konserwowej), nektarynka, ewentualnie brzoskwinia lub gruszka, 4 cienkie plasterki szynki chłopskiej bez tłuszczu (lub konserwowej), szklanka mleka, cukier, sól, pieprz. Sos: 2 łyżki majonezu light, 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, łyżeczka sosu Exotic Sauce

    Sposób przyrządzania
    Kalafior umyć i wrzucić do wrzącej wody z mlekiem, lekko posłodzonej. Ugotować na półmiękko, odcedzić, podzielić na różyczki. Nektarynkę wypestkować i pokroić w kostkę, a szynkę w paski i razem z kukurydzą dodać do kalafiora. Wszystkie składniki sosu dobrze zmieszać i delikatnie połączyć sos z sałatką. (1 porcja - 130 kcal).


  4. #54
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Rzodkiewki z kukurydzą
    Składniki
    2 pęczki rzodkiewek, puszka kukurydzy (20 dag), owoc kiwi (10 dag), pojemnik jogurtu naturalnego (15 dag), 3 łyżki soku z mandarynki, szczypta białego pieprzu, sól

    Sposób przyrządzania
    Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Kukurydzę osączyć. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki, kukurydzę i kiwi połączyć i wymieszać. Polać jogurtem zmieszanym z sokiem z mandarynki i przyprawionym pieprzem i solą.

    1 porcja zawiera: 3,4 g białka, 1,6 g tłuszczu, 2,7 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika, 80 kcal



  5. #55
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Składniki
    1 kg filetów z dorsza, szczupaka lub karpia, 2 cebule, 3 kromki bułki, 1-2 jaja, 2 łyżki oleju, strąk zielonej papryki, 40 dag pomidorów, pieprz, sól

    Sposób przyrządzania
    Filety i jedną cebulę zemleć, przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz. Starannie wymieszać. Mokrymi rękami uformować z masy kulki. Olej, cebule pokrojone w talarki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę wymieszać, dodając sól i pieprz. Warzywa rozłożyć równą warstwą na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Następnie włożyć kulki. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45 min, często skrapiając wodą. Podawać z frytkami, ziemniakami piure lub świeżą bułką oraz z surówką, na przykład z białej kapusty, pora i marchwi. (100 g - 80 kcal).



  6. #56
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Gulasz warzywny
    Składniki
    Pół szklanki białej fasoli, 2-3 marchewki, 3 ziemniaki, mała puszka pomidorów w zalewie, 2 cebule, 2 strąki kolorowej papryki, mała cukinia, 4-5 ogonków liściowych selera naciowego, pół puszki kukurydzy konserwowej, 2 ząbki czosnku, kostka bulionu warzywnego, łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej), 2 łyżki oleju, liść laurowy, pół łyżeczki tymianku i cząbru, pieprz, sól

    Sposób przyrządzania
    Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, po czym odcedzić, zalać taką ilością zimnej wody, by przykryła ziarno, i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki i udusić z dodatkiem oleju. Marchewkę, ziemniaki, cukinię obrać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić wszystko w dość grubą kostkę. Ogonki selera obrać z włókien i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa, oprócz fasoli i kukurydzy, połączyć, zalać szklanką bulionu warzywnego wymieszanego z sosem sojowym, włożyć liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać kukurydzę, fasolę, zmiażdżony czosnek, mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut. W razie potrzeby odparować (gulasz powinien być dość gęsty). Podawać z ugotowanym na sypko brązowym ryżem lub dowolną kaszą. 100 g - 80 kcal


  7. #57
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Filety z kurczaka w kapuście
    Składniki
    2 piersi kurczaka, ćwierć główki białej kapusty, cebula, marchewka, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, łyżka przyprawy do zup, olej, pieprz, sól

    Sposób przyrządzania
    Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli, może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi. 100 g > 105 kcal.



  8. #58
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Kisiel jabłkowy (60 kcal)
    łyżka mąki ziemniaczanej
    • pół jabłka
    • esencja cytrynowa

    W rondelku zagotować szklankę wody. Mąkę rozprowadzić połową szklanki zimnej wody, dodać 1/3 fiolki esencji i powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając, a gdy kisiel zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do gorącego kisielu. Rozlać kisiel do wypłukanych zimną wodą salaterek.
    powrót

  9. #59
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Babeczka pomarańczowa (57 kcal)
    Składniki na 4 porcje:
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 3 pomarańcze
    • łyżeczka soku z cytryny

    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pomarańcze wyszorować. Dwie przekroić na pół, wycisnąć sok. Trzecią obrać, skórkę pokroić w paseczki. Miąższ podzielić na cząstki, pozbawić je osłonek, odłożyć do dekoracji. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści, wlać sok z pomarańczy, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić. Kompotierki opłukać zimną wodą. Do każdej włożyć kilka pokrojonych skórek, wlać tężejącą galaretkę, odstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Galaretkę pomarańczową wyłożyć na talerzyki. Podawać ozdobioną kilkoma cząstkami pomarańczy. Można udekorować listkiem pachnącej mięty. [img][/img]

  10. #60
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Rosół z surową marchwią (40 kcal)
    Składniki na 4 porcje:
    • litr chudego rosołu
    • 3 małe marchewki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Utartą marchew ułożyć na talerzach, posypać natką i zalać wrzącym rosołem. [img][/img]

Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 16 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •