-
Kefa, Skierka187 - dziękuje Wam za słowa otuchy i odwiedziny na moim wątku
Teraz jak jest ciepło wcale nie chce mi się jeść tylko pije litrami wodę niegazowaną lub zieloną herbatę z cytryną i lodem
, ale jak przychodzi ochłodzenie i wieczorek to mnie ciagnie do lodóweczki
Z jednego jestem dumna od 3 tygodni nie skusiłam się na nic słodkiego, a kocham słodkości
Kefa - stosowałam dietkę 4 tygodniową jest ona stworzona przez lekarza dietetyka i na niej plus ćiwczenia można w ciągu miesiąca schudnąć 10 kg - ja schudłam za pierwszym razem 8 kg (stosowałam ją na przełomie marca i kwietnia). Jednak jak dla mnie to nie jest wyjście bo ja chce nauczyć się jeść inaczej, sama dieta i zejście do 65 kg to nie do końca mój cel chce zapobiec efektowi jo-jo i nauczyć się tak szykować posiłki dla siebie i mojej rodzinki by już zawsze trzymać linie
Oto zasady tej dietki:
I tydzień diety
Dozwolone produkty:
-jogurty naturalne (bez dodatków) bez ograniczeń
-odtłuszczony twaróg (do 5% tłuszczu) bez ograniczeń
-surówki z jarzyn bez ograniczeń
-1 jajko dziennie
-sól
Zalecane jarzyny:
Ogórki, kapusta, sałata, brukselka, szpinak, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, cebula, por, czosnek, pietruszka, papryka, koper, seler, brokuły, kabaczki, bakłażany, grzyby, karczochy, zielona fasolka szparagowa, dynia, kiełki, szparagi, pędy bambusa. Do sałatek zalecane jest dodawanie octu jabłkowego.
Zabronione produkty:
-marchew
-pomidory
-owoce
-mleko
-buraczki
-kawa i herbata
-cukier i cukropochodne
-mąka i mąkopochodne
-kasza i ryż
-przyprawy
II tydzień
W ciągu dnia wolno jeść bez ograniczeń:
-jarzyny surowe
-jarzyny gotowane
-jogurty naturalne (białe bez dodatków)
-odtłuszczony twaróg (do 5% tłuszczu)
-zsiadłe mleko, kefir, maślanka, serwatka itp.
-pomidory
Można także spożywać:
-1 jajko dziennie
-przyprawy
-150 g tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym) lub 100 g kurczaka
-1 talerz zupy jarzynowej
-1 grejpfrut
-cytryny
-1 kawa, 1 herbata
-100 g mleka do 1,5% tłuszczu
-2 łyżki oleju słonecznikowego
Zalecane jarzyny:
Ogórek, kapusta, sałata, brukselka, szpinak, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, cebula, por, czosnek, pietruszka, papryka, koper, seler, brokuły, kabaczki, bakłażany, grzyby, karczochy, zielona fasolka szparagowa, dynia, kiełki, szparagi, pędy bambusa, pomidory.
Do surówek zalecane jest dodawanie octu jabłkowego.
III tydzień
Rano:
-twaróg o zawartości do 5% tłuszczu lub jogurt, kwaśne mleko, kefir
-surówka ze świeżych warzyw (można dodać 1 pomidora)
-1 jajko
W ciągu dnia wolno jeść bez ograniczeń:
-wszystkie rodzaje ryb, najlepiej z grilla (mogą być smażone na patelni lub w piekarniku, gotowane, na parze itp.)
-owoce morza
-jarzyny surowe
-jarzyny gotowane
-jogurty naturalne (białe, bez dodatków)
-odtłuszczony twaróg (do 5% tłuszczu)
-zsiadłe mleko, kefir itp.
W trakcie dnia można także spożywać:
-przyprawy
-1 talerz zupy jarzynowej
-1 ananas lub 1 grejpfrut
-1 kawa, 1 herbata
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-otręby pszenne, jęczmienne itp.
-100 ml mleka 1,5%
Zalecane jarzyny:
Ogórki, kapusta, sałata, brukselka, szpinak, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, cebula, por, czosnek, pietruszka, papryka, koper, seler, brokuły, kabaczki, bakłażany, grzyby, karczochy, zielona fasolka szparagowa, dynia, kiełki, szparagi, pędy bambusa, kwaszone ogórki, kwaszona kapusta.
Posiłki komponować w ten sposób, by zachować zasadę:
-Ryby lub owoce morza + warzywa
-Twarogi, sery i jogurty + warzywa
-Ryb z twarogami i jogurtami nie łączyć (z wyjątkiem sosów)
-Ananasa jeść jako oddzielny posiłek - z niczym go nie łączyć (pamiętając jednocześnie, by zjeść go pół godziny przed innym posiłkiem albo dwie godziny po posiłku).
IV tydzień
Rano:
- twaróg : zawartości do 5% tłuszczu lub jogurt,
Kwaśne mleko, kefir
- surówka ze świeżych warzyw (można dodać 1 pomidora)
- 1 jajko
- otręby (najlepiej dodać do jogurtu)
W ciągu dnia wolno jeść bez ograniczeń:
- mięso (cielęcina, wołowina, kurczak, baranina) przygotowane na grillu – bez ograniczeń (może być smażone na patelni lub w piekarniku, gotowane, na parze itp.)
- jarzyny surowe
- jarzyny gotowane
- jogurty naturalne (białe, bez dodatków)
- odtłuszczony twaróg (do 5% tłuszczu)
- zsiadłe mleko, kefir itp.
- herbata ziołowa
W trakcie dnia można takie spożywać:
- przyprawy
- 1 talerz zupy jarzynowej
- 1 grejpfruta lub 200 g truskawek lub innych owoców leśnych
- cytrynę
- 1 kawa, 1 herbata
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- otręby pszenne, jęczmienne itp.
- 100 ml mleka 1,5%
Zalecane jarzyny:
Ogórki, kapusta, sałata, brukselka, szpinak, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, cebula, por, czosnek, pietruszka, papryka, koper, seler, brokuły, kabaczki, bakłażany, grzyby, karczochy, zielona fasolka szparagowa, dynia, kiełki, szparagi, pędy bambusa, kwaszone ogórki, kwaszona kapusta.
Zabronione !!!
Wszystkie rodzaje kiełbas, wyroby z mielonego mięsa (kotlety, hamburgery, kebab, itd.)
Posiłki komponować w ten sposób, by zachować zasadę:
- Mięso + warzywa
- Twarogi, sery i jogurty + warzywa
- Mięsa z twarogami i jogurtami nie łączyć (z-wyjątkiem sosów)
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki