kurde, Siostro, miesiąc???
kurde, Siostro, miesiąc???
Cześć Dziewczynki!
No można powiedzieć, że miesiąc. Cztery tygodnie d.o. za mną, dziś mamy 29 dzień, do końca zostało 13 dni. Schudłam 7,2kg, ale waga przestała już spadać. Zobaczymy co się będzie działo dalej, obym wytrwała do końca
wytrwasz,bo wierzysz w to!!!! ja się dobrze zastanowiłam i doszłam do wniosku,że tez musze się oczyścić,ale nie wiem, jak
czyżby to to?
Dieta owocowo – warzywna
Zwana również dietą oczyszczającą jest odmianą głodówki leczniczej, dostarcza zaledwie 400-600 kcal dziennie.
Post, czyli głodówka lecznicza, może być ścisła, gdy całkowicie wyeliminujemy przyjmowanie pokarmów, pijąc jedynie wodę. Innym rodzajem postu może być picie soków jarzynowych i owocowych lub wyłączne spożywanie jarzyn i owoców. Głodówką może być także spożywanie chleba i wody.
Cechą wspólna postów jest przerwa w odżywianiu. Wówczas zostaje uruchomiony szereg reakcji zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia homeostazy, czyli równowagi. Przerwanie dostarczania białka i tłuszczu prowadzi do zużycia własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu, cholesterolu (odżywianie wewnętrzne). Zachodzi proteoliza (rozpad) własnych białek. Ma to wpływ na procesy regeneracyjne, ustępowanie zmian zwyrodnieniowo – zapalnych. Następuje uruchomienie lipolizy (rozpadu tłuszczu), co sprzyja cofaniu się miażdżycy, otyłości, usprawnieniu wielu przemian. Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego, dając uczucie braku głodu.
Efektem leczenia chorób cywilizacyjnych dietą warzywno – owocową jest utrata wagi i cofanie się chorób cywilizacyjnych.
Mogą stosować ją osoby zdrowe oraz osoby z następującymi schorzeniami:
zespół polimetaboliczny (otyłość, cukrzyca na lekach doustnych, choroba wieńcowa, nadciśnienie, skaza moczanowa),
choroby zwyrodnieniowe: stawów, zaćma, paradontoza, itp.,
przewlekłe choroby zapalne: reumatoidalne zapalenie stawów, owrzodzenie podudzi, choroby alergiczne (skóra, astma), nawracające infekcje, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby skóry (łuszczyca, sklerodermia, porfiria),
zaburzenia czynnościowe jelit (zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia).
Diety tej nie powinny stosować osoby:
chore na gruźlicę,
z niedoczynnością nadnerczy,
z nadczynnością tarczycy,
chore na cukrzycę (na insulinie),
z ostrą porfirią,
mające wyniszczony organizm,
chore psychicznie,
dzieci i młodzież przed okresem dojrzewania,
kobiety w ciąży i w okresie karmienia.
Dieta warzywno – owocowa nie powinna być jednorazowym epizodem, do którego się nie wraca. W okresie zdrowego żywienia zaleca się wstawki diety oczyszczającej, np. 2-6 tygodni raz na pół roku, jeden tydzień w miesiącu lub 1-3 dni w tygodniu. Czas kuracji zależy od zaawansowanej choroby i współpracy pacjenta. Najlepsze rezultaty uzyskuje się po sześciu tygodniach.
W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa niskokaloryczne, takie jak:
korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan),
kapustne (kapusta kiszona, biała, włoska, czerwona, pekińska, kalafior, brokuły),
cebulowe (cebula, por, czosnek, szczypior),
dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, cukinia, kabaczek, dynia, patison)
liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe),
psiankowate (pomidor, papryka),
owoce (jabłko, grejpfrut, cytryna); w śladowych ilościach (truskawka, borówka, jagoda, arbuz, melon, pomarańcza).
Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka i nabiału, oleju, mięs, ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.
Nie należy pić czarnej herbaty, kawy, alkoholu i palić papierosów.
Warzywa należy spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych produktów.
Dieta powinna być poprzedzona dwutygodniowym okresem niespożywania wędlin i tłustego mięsa, głównie czerwonego.
Przykładowe jadłospisy
Dzień pierwszy
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Kalarepka gotowana na parze z koperkiem
Jabłko z chrzanem
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki i ogórka kiszonego
Kiwi
Herbata ziołowa lub owocowa
Obiad
Bulion pomidorowy
Cukinia faszerowana z sosem pomidorowym
Surówka z selera i pomarańczy
Surówka z białej kapusty
Kompot z jabłek
Arbuz
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Brokuły gotowane na parze
Surówka z białej rzodkwi, marchwi i jabłka
Sałata z pomidorem i czosnkiem
Sok grejpfrutowy
Jabłko
Herbatka ziołowa lub owocowa
Dzień drugi
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Kapusta biała gotowana na parze z koperkiem
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy
Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i cebulki
Grejpfrut
Herbata ziołowa i owocowa
Obiad
Bulion paprykowy
Buraczek faszerowany kapustą kiszoną
Sałata z grejpfrutem i pomarańczą
Surówka z selera i jabłka z sokiem z cytryny
Melon
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Kalafior romanesco gotowany na parze
Surówka z cukinii i jabłka
Surówka z kapusty kiszonej
Sok z buraczka, marchwi, jabłka i pomarańczy
Jabłko
Herbatka ziołowa lub owocowa
Dzień trzeci
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Brukselka gotowana na parze
Surówka z białej rzodkwi i rzodkiewki
Sałatka z pomidora, papryki i ogórka św. z cebulką
Jabłko
Herbata ziołowa lub owocowa
Obiad
Bulion z kapusty kiszonej
Kalarepka faszerowana z sosem pomidorowym
Sałata z ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem z sokiem z cytryny
Surówka z marchwi i jabłka
Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Leczo jarskie
Surówka z pora i marchwi
Surówka z pietruszki i jabłka
Sok grejpfrutowo-pomarańczowy
Jabłko
Herbatka ziołowa lub owocowa
Dzień czwarty
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Dynia gotowana na parze z goździkami
Sałatka owocowa
Sałata mieszana
Grejpfrut
Herbatka ziołowa lub owocowa
Obiad
Bulion porowy
Bukiet jarzyn gotowanych na parze z musem brokułowym
Surówka z marchwi, papryki i pomarańczy
Sałatka z buraczków
Kompot z jabłek z goździkami i cynamonem
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Mus jabłkowo-dyniowy
Surówka z cukinii, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny
Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego
Sok z selera i jabłka z sokiem z cytryny
Sok z papryki i ogórka św.
Kiwi
Herbatka ziołowa lub owocowa
Dzień piąty
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Brukselka zapiekana z pomidorami i czosnkiem
Surówka z selera i jabłka z sokiem z cytryny
Marchew z chrzanem
Jabłko
Herbatka ziołowa lub owocowa
Obiad
Bulion ogórkowy
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
Sałata z rzodkiewką, ogórkiem św., koperkiem i szczypiorkiem
Surówka z dyni, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny
Melon
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Gulasz jarski
Sałatka z buraczków i chrzanu
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki i ogórka kiszonego
Sok wieloowocowy
Sok z kapusty kiszonej
Grejpfrut
Herbatka ziołowa i owocowa
Dzień szósty
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Seler i marchew gotowane na parze z natką pietruszki
Surówka z kapusty kiszonej
Surówka z marchwi i jabłka z sokiem z cytryny
Kiwi
Herbatka ziołowa i owocowa
Obiad
Bulion czosnkowy
Bukiet jarzyn gotowanych na parze z musem szparagowym
Surówka z białej rzodkwi i jabłka
Sałatka z ogórka kiszonego
Kompot z jabłek i jagód
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Buraczek faszerowany z sosem chrzanowym
Sałata lodowa z pomarańczą i grejpfrutem
Surówka wielowarzywna
Sok z dyni, marchwi i pomarańczy
Sok pomidorowy
Jabłko
Herbatka ziołowa lub owocowa
Dzień siódmy
Śniadanie
Barszcz czerwony kiszony
Sok z marchwi
Szparagi gotowane na parze
Sałatka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki
Surówka z pora, jabłka, pomarańczy, grejpfruta i kiwi
Pomidor
Herbatka ziołowa lub owocowa
Obiad
Barszcz czerwony czysty
Pomidor faszerowany
Surówka z kalarepki, marchwi i jabłka
Surówka z dyni, jabłka i pomarańczy
Grejpfrut
Woda mineralna z cytryną
Herbatka ziołowa lub owocowa
Kolacja
Jabłko pieczone z miodem i cynamonem + marchew tarta z sokiem z cytryny
Sałatka z buraczka i kapusty kiszonej
Surówka z selera naciowego, jabłka i pomarańczy
Sok wielowarzywny
Sok z ogórka kiszonego
Kiwi
Herbatka ziołowa i owocowa
chciałoby się,ale: nie pić kawy, alkoholu, nie palić...eeee, nie da się tak, za bardzo lubię się truć
P O D Z I W I A M!!!!
Nie wytrzymalabym na takiej diecie.
Trzymam kciuki coby wszystko poszlo jak należy.
Jedziemy dalej
No tak, wygląda na to, że o mojej diecie tu mówią Ale ja nie uznaję owoców, czy warzyw, które podano w tym spisie jako te, które można spożywać w śladowych ilościach :P Xixa, jeśli interesujesz się taką dietą, to mogę Ci podesłać odpowiednie materiały Poczytasz sobie i to wszystko Podaj mi maila na gadzie
Emelka ano jedziemy moja droga Moja dieta jest dosyć trudna, ale naprawdę chcę wytrwać do końca. To walka z własnymi ułomnościami. Nie chcę, by do końca życia sterował mną mój nieopanowany apetyt i żądza żarcia...
Noooo pięknie....Cześć Dziewczynki!
Dobre pytanko w sumiePoludnico - i co dalej po diecie?
własnie.... własnie...
znudzila mi sie juz moja dieta w sumie dosc monotonna a ze jestem leniwa to mi sie nie chce wymyslac nowych potraw
Południco Kochana ja tez własnie miałam Cie prosic o Twoj taki przykładowy jadłospis albo cos co mi przyblizy ta Twoja MAGICZNA diete bo mnie zaciekawiła
no i chce sie sprawdzic i czy mam dosc silnej woli na taka diete
Witaj moja droga
Dzięki za gratu Dziś lecimy z koleżanką na c.d. zakupów Tym razem jej kolej (dostała dziś hajs), ale ja też pewnie wywale swoje 3 grosze
Zaraz lece na rower (chcę zrobić min. 20 km), tylko wypiłam przed chwilą 3 kubki moich herbatek, więc lepiej chwilę poczekam, coby siknąć Może kupię baterie - jak nie zapomnę I sieknęłabym fotę, jak się odwalę na zakupy
Drugi dzień boli mnie łeb Was może też? Może to pogoda? A może coś innego
Zakładki