mówisz? masz!
rewelacja
Pleśniak
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka margaryny np Kasia
1 szklanka marmolady jabłkowej lub śliwkowej ( można samemu zrobić jabłuszka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i z odrobiną cukru pogotować w garnku aż sok wyparuje)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę i żółtka usiekać nożem, a potem wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Podzielić je na 3 części ( ½ i dwie po ¼ jedno jasne, drugie zmieszane z kakao ) .
Połową ciasta wylepić dno i brzegi blachy posmarowanej wcześniej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Ciasto posmarować marmoladą.
Posypać startym na dużych oczkach ciastem ( ¼ ).
Ubić białka z cukrem i ułożyć pianę na pokruszonym cieście.
Na pianę pokruszyć ciemne ciasto ( ¼ z kakao ).
Piec ok. 40 min w temperaturze ok. 180
smacznego