Wołowina z grzybami

Wołowina z grzybami Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Autor:

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć, odstawić na pól godziny. Do teflonowego garnka wlać około 1 szklanki wody i kostkę bulionu. Zagotować. Włożyć mięso. Przykryć. Dymkę niezbyt drobno pokroić, wrzucić do mięsa. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Zbytni ubytek wody stopniowo uzupełniać. Co jakiś czas przewracać mięso na drugą stronę. Gdy będzie na wpół miękkie, dodać pieczarki lub grzyby grubo pokrojone. Małe sztuki zostawić w całości. Gdy mięso będzie miękkie (ok. 2–2,5 godz. ), wyjąć z rondla, sos z grzybami dodatkowo doprawić do smaku. Mleko lub jogurt z lodówki wymieszać bardzo dokładnie z mąką ziemniaczaną i wlać do wrzącego sosu, stale mieszając. Podawać z buraczkami, młodą lub kiszoną kapustą. Jest to świetny sposób przyrządzenia dietetycznej, a jednocześnie wytwornej potrawy. Jeśli podasz ją na przyjęciu, nikt nie pozna, że do jej przyrządzenia nie zużyłaś ani grama tłuszczu. I możesz bezpiecznie zjeść razem z gośćmi.

PODOBNE ARTYKUŁY

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane