Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w podłużne "plastry" i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem to mięsa na jak najcieńsze kawałki (ale tak, żeby się nie poprzerywały). Gotowe "plastry" posypujemy przyprawą złocistą, solą i pieprzem. W kurczaka zawijamy wąziutkie paseczki papryki i ogórka, odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli i kawałek serka topionego (staramy się zawinąć dość mocno) i wbijamy ze dwie wykałaczki, żeby roladka się nie rozpadła. Wrzucamy do piekarnika - ciężko napisać, na ile czasu, bo to zależy od grubości roladki, ale kurczak dość szybko "dochodzi". Dobrze też pod blachę z roladkami podłożyć drugą z pergaminem, bo ser lubi wyciekać i kapać na dół piekarnika. Dobrze też jest przy odgrzewaniu skropić je trochę wodą, żeby nie były zbyt suche.
Komentarze