Przygotowanie:
- Danie robi się dość szybko, dlatego najpierw przygotowuję wszystkie produkty, kroję siekam itd, a następnie nastawiam w jednym garnku makaron, by się gotował, w drugim garnku brokuł, a w trzecim garnku w tym samym czasie przygotowuję sos.
- Krewetki podsmażyć ze szczypiorkiem, dodać sok z 1/2 limonki, wędzonego łososia i smażyć ok. 2 min. na patelni (bez tłuszczu lub spryskać delikatnie, ew. przetrzeć patelnię masłem). Przerzucić do garnka, dodać pokrojoną w drobna kostkę paprykę. Wlać śmietanę, dodać chilli i pieprz. Gotować kilka minut (ok. 10) na małym ogniu.
- W tym czasie makaron powinien już się dogotować, brokuł również.
Odcedzić makaron (nie przepłukiwać zimna wodą) i natychmiast dorzucić do sosu z krewetkami. Dodać kukurydzę i koperek, doprawić pieprzem i pozostała limonką. Wymieszać i gotować 2–3 min. Odcedzone brokuły dodać do sosu. Delikatnie wymieszać. - Gotowe.
Komentarze