Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie Ocena: 3/5 Ilość głosów: 1
Autor:

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie. Cukinię umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż połowy i wydrążyć nasiona łyżeczką. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Nastawić piekarnik na 200°C. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno razem z miąższem cukinii. Podsmażyć w odrobinie tłuszczu i ostudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę pietruszki, musztardę, paprykę, gałkę, sól i pieprz oraz wyciśniętą bułkę. Całość dokładnie wymieszać na spoistą masę i napełnić nią połówki cukinii. Pomidory odsączyć nieco, posiekać, dodać oregano, sól i pieprz i wymieszać. Tak powstały sos wlać do formy i ułożyć na nim cukinie. Piec w środkowej części piekarnika przez ok. 35 min. Posypać serem i piec dalsze 5–10 min. Jak podawać? Cukinie ułożyć po dwie na talerzu, podawać ze świeżą bagietką i ew. sałatą.

PODOBNE ARTYKUŁY

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane