Dodano: 2015-04-13

Olej kokosowy – poznaj jego cudowne właściwości Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Palma kokosowa. Z czym kojarzy nam się ta pochodząca z Azji roślina? Większość nas powie od razu – z kokosem, czyli owocem palmy kokosowej. A sam kokos? Co w sobie kryje? Olej kokosowy to jeden z jego największych skarbów.

Orzech kokosowy

Orzech kokosowy jest jednym z najbardziej wyjątkowych darów natury. Niestety im starszy jest owoc, tym ma słabsze właściwości – dlatego najbardziej wartościowe są młode okazy. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (nazywany inaczej wodą kokosową lub mlekiem kokosowym) oraz olej kokosowy. I to właśnie wyjątkowe właściwości oleju kokosowego zostaną opisane w tym artykule.

Olej kokosowy

Otrzymywany jest przez tłoczenie i podgrzanie miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej przypomina ścięty, biały tłuszcz, natomiast powyżej 25 st. C ma postać lekko żółtego płynu. Olej ten nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego – jako lek oraz środek spożywczy (np. do smarowania pieczywa lub smażenia). Olej kokosowy ze względu na swoje rozliczne, zdrowotne właściwości jest stosowany zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. Oleju kokosowego z powodzeniem możesz używać do smażenia, duszenia czy pieczenia potraw. Będzie także fantastycznym dodatkiem do deserów. Jest szczególnie polecany osobom odchudzającym się.

Olej kokosowy ponadto znajduje zastosowanie również w kosmetyce – jest znakomitym środkiem wygładzającym oraz nawilżającym i może być stosowany jako balsam na skórę lub maseczka czy serum do włosów.

Olej kokosowy ma również inne wspaniałe właściwości:

  • wspomaganie procesu gojenia się ran,
  • hamowanie pojawiania się plam na skórze,
  • działanie łagodzące przy chorobach skóry (egzemach),
  • spowalnianie starzenia się komórek,
  • opóźnianie powstawania zmarszczek.

olej kokosowy

Olej z orzechów kokosowych jest wyjątkowy również ze względu na swoją wartość odżywczą oraz właściwości lecznicze. Jego tajemnica tkwi w zawartych w nim średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) – głównie kwasu laurynowego i kaprylowego. Kwasy te wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka, a olej kokosowy jest ich najlepszym źródłem.

Korzyści płynące ze stosowania oleju kokosowego:

  • zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia,
  • zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu II,
  • pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi,
  • poprawa stanu układu kostnego,
  • zmniejszenie odczucia zmęczenia,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • wspomaganie ubytku masy ciała,
  • poprawa kondycji skóry i włosów.

Olej kokosowy zwiększa odporność całego organizmu, dzięki swoim silnym właściwościom antybakteryjnym, antygrzybiczym i antywirusowym.

mgr inż. Martyna Frańczak
dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane