Orzech kokosowy
Orzech kokosowy jest jednym z najbardziej wyjątkowych darów natury. Niestety im starszy jest owoc, tym ma słabsze właściwości – dlatego najbardziej wartościowe są młode okazy. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (nazywany inaczej wodą kokosową lub mlekiem kokosowym) oraz olej kokosowy. I to właśnie wyjątkowe właściwości oleju kokosowego zostaną opisane w tym artykule.
Olej kokosowy
Otrzymywany jest przez tłoczenie i podgrzanie miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej przypomina ścięty, biały tłuszcz, natomiast powyżej 25 st. C ma postać lekko żółtego płynu. Olej ten nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego – jako lek oraz środek spożywczy (np. do smarowania pieczywa lub smażenia). Olej kokosowy ze względu na swoje rozliczne, zdrowotne właściwości jest stosowany zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. Oleju kokosowego z powodzeniem możesz używać do smażenia, duszenia czy pieczenia potraw. Będzie także fantastycznym dodatkiem do deserów. Jest szczególnie polecany osobom odchudzającym się.
Olej kokosowy ponadto znajduje zastosowanie również w kosmetyce – jest znakomitym środkiem wygładzającym oraz nawilżającym i może być stosowany jako balsam na skórę lub maseczka czy serum do włosów.
Olej kokosowy ma również inne wspaniałe właściwości:
- wspomaganie procesu gojenia się ran,
- hamowanie pojawiania się plam na skórze,
- działanie łagodzące przy chorobach skóry (egzemach),
- spowalnianie starzenia się komórek,
- opóźnianie powstawania zmarszczek.
Olej z orzechów kokosowych jest wyjątkowy również ze względu na swoją wartość odżywczą oraz właściwości lecznicze. Jego tajemnica tkwi w zawartych w nim średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) – głównie kwasu laurynowego i kaprylowego. Kwasy te wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka, a olej kokosowy jest ich najlepszym źródłem.
Korzyści płynące ze stosowania oleju kokosowego:
- zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia,
- zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu II,
- pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi,
- poprawa stanu układu kostnego,
- zmniejszenie odczucia zmęczenia,
- przyspieszenie przemiany materii,
- wspomaganie ubytku masy ciała,
- poprawa kondycji skóry i włosów.
Olej kokosowy zwiększa odporność całego organizmu, dzięki swoim silnym właściwościom antybakteryjnym, antygrzybiczym i antywirusowym.
mgr inż. Martyna Frańczak
dietetyk
Komentarze