Dodano: 2015-09-17

Cykoria – właściwości i zastosowania Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Cykoria jest rodzajem roślin zielnych, który należy do rodziny astrowatych. Możemy wyróżnić tu około 8 gatunków, które rosną w ciepłych strefach Europy, Azji, jak również Afryki. Najpopularniejszymi gatunkami są: cykoria korzeniowa (to jej wysuszony korzeń jest używany do produkcji bezkofeinowej kawy), cykoria korzeniowa biała (uszlachetniona wersja cykorii korzeniowej o żółtawych korzeniach) oraz cykoria sałatowa (to jej liście są spożywane).

Czym jest cykoria?

Z morfologicznego punktu widzenia cykoria jest to bylina, roślina jednoroczna lub dwuletnia o zgrubiałych, palowych korzeniach. Cykoria wytwarza niezbyt rozgałęzione łodygi, a jej koszyczki kwiatowe są koloru niebieskiego. Roślina ta wytwarza sok mleczny. Warzywo to było znane już w starożytności, choć jej uprawa na szeroką skalę (początkowo zajmowali się tym Belgowie) rozpoczęła się na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo cykorii używano do produkcji syropów, win, a także toników o właściwościach oczyszczających organizm. Wykorzystywano również jej lecznicze właściwości – wspomagano pracę wątroby, leczenie żółtaczki, jak również problemy skórne. Niestety cykoria to wciąż mało popularne w Polsce warzywo. Mało kto zdaje sobie sprawę z jej walorów odżywczych – jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Stanowi doskonały składnik sałatek, dań wegetariańskich i mięsnych oraz zup. Natomiast jej korzeń po ususzeniu i zmieleniu jest bezkofeinowym zamiennikiem kawy!

Mówiąc o cykorii, możemy mieć na myśli:

  • Korzeń – jest bogatym źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem (stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, stanowiąc dla niej pożywkę), chroni jelito grube przed stanami zapalnymi, a także neutralizuje toksyny; ma właściwości alkalizujące, dlatego często jest stosowany przy odkwaszaniu organizmu; jest także naturalnym diuretykiem;
  • Liście – są rewelacyjnym, niskokalorycznym źródłem błonnika pokarmowego, do tego zawierają całkiem sporo potasu oraz witaminy C; udowodniono, że usprawniają pracę wątroby i nerek, a według niektórych badań wpływają również pozytywnie na metabolizm tłuszczów;
  • Ekstrakt z cykorii – wykazuje właściwości lecznicze, między innymi: zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi, stabilizuje rytm serca (może być stosowany jako suplement diety u osób cierpiących na arytmię), a według niektórych badań łagodzi ból i inne nieprzyjemne objawy u osób chorych na zapalenie kostno-stawowe.

cykoria

Cykoria - zastosowania w kuchni

Na krajowym rynku produktów spożywczych możemy kupić cykorię w okresie od listopada do kwietnia. Jednak należy zwrócić uwagę na to, by była świeża. Świeża, dobrej jakości cykoria powinna być twarda, soczysta, o ściśle zwiniętych listkach, bez brązowego odcienia. Taką cykorię można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, a przed przyrządzaniem należy ją dokładnie umyć oraz osuszyć.

Cykorię w kuchni można używać zarówno jako głównego składnika dania, jak i dodatku do przygotowywanych potraw. W tej pierwszej wersji idealnie sprawdza się w postaci prostej zupy (bądź zupy krem). Jako dodatek warzywo to najczęściej jest składnikiem sałatek. Lekko gorzkawy smak cykorii świetnie uzupełnia się ze smakiem orzechów, octu balsamicznego, cytryny i jabłek. Bardzo dobrze komponuje się także z innymi warzywami, mięsami, rybami lub owocami morza. Cykoria wyśmienicie smakuje zarówno podawana na zimno, jak i na ciepło.

Wartości odżywcze cykorii

Mówiąc o wartościach odżywczych cykorii, należy zwrócić uwagę na jej niską wartość energetyczną – zawiera jedynie 17-21 kcal w 100 g części jadalnych – jest to jeden z powód, dla którego cykoria często wchodzi w skład produktów zalecanych w dietach odchudzających. Cykoria jest również bogatym źródłem witamin (A, B, B1, B2, C, E i K) oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, selenu, manganu, kwasu foliowego).

Cykoria ma mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę człowieka. A są to między innymi: oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, wzmacnianie odporności organizmu (chroniąc przed różnego typu infekcjami oraz przeziębieniami), usprawnienie metabolizmu, poprawienie trawienia i stymulacja wydzielania żółci, pobudzenie wydzielania soków żołądkowych, zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, obniżenie poziomu cholesterolu, stabilizacja poziom cukru w krwi. Cykoria zawiera w swoim składzie silne antyoksydanty, przez co "zwalcza" wolne rodniki. Do kolejnych pozytywnych właściwości tego warzywa możemy również zaliczyć: zmniejszenie lub całkowitą likwidacje wzdęć, korzystny wpływ na leczenie bezsenności, zapobieganie zmarszczkom, wzmocnienie włosów i paznokci, łagodzenie podrażnień skóry, a nawet zwiększenie wydzielania mleka u kobiet karmiących. Cykoria zawiera również beta-karoten, który bardzo pozytywnie wpływa na kolor i stan skóry. Kobiety w ciąży powinny spożywać cykorię w ograniczonych ilościach.

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Podoba mi się artykuł, nie doceniałam tego warzywa.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dodaję główkę cykorii do mojego zielonego koktajlu :)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi