Nowe etykiety
Od 13 grudnia 2014 roku każda nowo naklejona etykieta produktu spożywczego musi zawierać kilka ważnych informacji. Jeśli chcemy świadomie robić zakupy, możemy sprawdzić, z czego składa się wyrób spożywczy, skąd pochodzi, a także jaka jest jego wartość odżywcza.
Czytajmy etykiety
Dzięki nowym przepisom etykiety mają być bardziej czytelne, przejrzyste. Zmiana etykiet ułatwia konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas zakupów. Kluczowe w tym wypadku jest słowo "ułatwia". Informacja np. na temat obecności alergenów w produkcie będzie oznaczona w sposób widoczny, rzucający się w oczy, nie pozostawiający żadnych wątpliwości. Jeżeli wyrób zawiera substancje mogące wywołać alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej, jest to specjalnie oznakowane na etykiecie.
Dzięki nowym etykietom możemy także w łatwy sposób zweryfikować jakość produktu, sprawdzając po prostu, co znajduje się w jego składzie. Jeżeli produkt reklamowany jako "owocowy", owoce w składzie ma daleko w tyle na liście składników, budzi to pewnego rodzaju wątpliwości.
Z czego się składa i jaką ma wartość?
Warto czytać etykiety, ponieważ dzięki informacjom na nim zawartym, mamy pełny wgląd w skład produktu. Etykiety będą wzbogacone o informacje dotyczące pełnego sładu produkty, ropoczynając od składnika którego w produkcie jest nawięcej. Osoby przestrzegające diety znajdą na etykiecie informacje o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości innych składników odżywczych. Obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą będzie obowiązywać od 2016 roku.
Skąd pochodzi?
Na każdym produkcie znajduje się też informacja o kraju pochodzenia żywności. Na opakowaniach produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa muszą być umieszczone etykiety z informacją m.in. o obecności białek, ich pochodzeniu oraz dodanej wodzie (jeżeli przekracza ona 5 proc. wagi gotowego produktu). Do obowiązkowych informacji etykiety trzeba również zaliczyć umieszczenie daty zamrażania produktów mięsnych i rybnych oraz wskazywanie na etykiecie wędlin, że ich osłonka nie jest jadalna.
źródło: Polska Agencja Prasowa SA
Komentarze