Dodano: 2016-03-03

Czytaj etykiety i świadome rób zakupy! Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Niewiele z nas poświęca czas na czytanie etykiet. Małe litery i niejasne informacje nie pozwalają nam dowiedzieć się zbyt wiele o produkcie. Często goni nas czas, więc nie możemy poświęcić go zbyt wiele na próbę rozszyfrowania komunikatu na opakowaniu. Wrzucamy więc go do koszyka i ruszamy dalej. Od niedawna wszystkie produkty muszą mieć nowe, rzetelne etykiety. To efekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego.

Nowe etykiety

Od 13 grudnia 2014 roku każda nowo naklejona etykieta produktu spożywczego musi zawierać kilka ważnych informacji. Jeśli chcemy świadomie robić zakupy, możemy sprawdzić, z czego składa się wyrób spożywczy, skąd pochodzi, a także jaka jest jego wartość odżywcza.

Czytajmy etykiety

Dzięki nowym przepisom etykiety mają być bardziej czytelne, przejrzyste. Zmiana etykiet ułatwia konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas zakupów. Kluczowe w tym wypadku jest słowo "ułatwia". Informacja np. na temat obecności alergenów w produkcie będzie oznaczona w sposób widoczny, rzucający się w oczy, nie pozostawiający żadnych wątpliwości. Jeżeli wyrób zawiera substancje mogące wywołać alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej, jest to specjalnie oznakowane na etykiecie.

Dzięki nowym etykietom możemy także w łatwy sposób zweryfikować jakość produktu, sprawdzając po prostu, co znajduje się w jego składzie. Jeżeli produkt reklamowany jako "owocowy", owoce w składzie ma daleko w tyle na liście składników, budzi to pewnego rodzaju wątpliwości.

etykiety

Z czego się składa i jaką ma wartość?

Warto czytać etykiety, ponieważ dzięki informacjom na nim zawartym, mamy pełny wgląd w skład produktu. Etykiety będą wzbogacone o informacje dotyczące pełnego sładu produkty, ropoczynając od składnika którego w produkcie jest nawięcej. Osoby przestrzegające diety znajdą na etykiecie informacje o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości innych składników odżywczych. Obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą będzie obowiązywać od 2016 roku.

Skąd pochodzi?

Na każdym produkcie znajduje się też informacja o kraju pochodzenia żywności. Na opakowaniach produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa muszą być umieszczone etykiety z informacją m.in. o obecności białek, ich pochodzeniu oraz dodanej wodzie (jeżeli przekracza ona 5 proc. wagi gotowego produktu). Do obowiązkowych informacji etykiety trzeba również zaliczyć umieszczenie daty zamrażania produktów mięsnych i rybnych oraz wskazywanie na etykiecie wędlin, że ich osłonka nie jest jadalna.

źródło: Polska Agencja Prasowa SA

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane