Co dadzą nam grzyby?
Grzyby składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, bo zawierające także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwoprzyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.
W grzybach znajdziemy witamin B1, B2 oraz PP. Co ciekawe, występuje tam również przeciwkrzywiczna witamina D, której nie spotyka się w roślinach zielonych. Grzyby nie mają natomiast w swoim składzie praktycznie w ogóle witaminy C oraz A.
Błonnik
Grzyby zawierają swoisty błonnik zwany funginem, którego nie trawimy. Jego ilość jest znacznie większa w kapeluszu i dlatego pod względem kulinarnym powinniśmy znacznie częściej wykorzystywać kapelusze niż nóżki.
Tłuszcze
Jest go w grzybach mało. Zawierają 8-9% tłuszczu przypominającego zwierzęcy i jest on dla człowieka lekkostrawny.
Sole mineralne i mikroelementy
Grzyby zawierają dużo żelaza, wapnia, potasu, sodu, fosforu, jak również mikroelementy - miedź, mangan, fluor, cynk, jod i ołów.
Te leśne skarby cenimy również za niepowtarzalne walory smakowe i substancje aromatyczne, które powodują, że stosujemy grzyby nie tylko jako składnik podstawowy potraw, ale też jako przyprawę.
Grzyby w diecie odchudzającej
Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów w odchudzaniu.
Grzyb grzybowi nierówny
Nie należy zbierać starych okazów grzybów i trujących gatunków, to oczywiste. Jednak warto też wspomnieć, że nie warto dusić grzybów w ciężkostrawnych sosach i nie jeść ich na noc. Oto proste zasady grzybowego smakosza, które uchronią nas przed bólami gastrycznymi.
Niestety grzyby są ciężkostrawne, nie zaleca się ich spożywania dzieciom oraz osobom z chorobami wątroby. Reszta osób może cieszyć się ich smakiem, wystarczy tylko odpowednio je przyrządzić. Smacznego!
Komentarze
Ołów - polecam.