Czym są rośliny transgeniczne?
Pierwszą przemysłową rośliną transgeniczną otrzymywaną za pomocą modyfikacji genetycznej (z j. angielskiego GMO) był tytoń opisany w literaturze w 1984 r. Dzisiaj istnieje ponad 120 gatunków roślin, które są poddawane modyfikacjom genetycznym. Najpopularniejsze z nich to: bawełna, rzepak, soja, kukurydza, burak cukrowy, pomidor, ziemniak i dynia oraz kwiaty ozdobne. Obecnie większość rzepaku i soi to odmiany genetycznie modyfikowane.
Główne cele modyfikacji genetycznych
- zwiększenie odporności roślin na choroby i szkodniki,
- zwiększenie tolerancji na herbicydy,
- podniesienie wartości odżywczej lub użytkowej rośliny,
- ułatwienia agrotechniczne w uprawie,
- otrzymanie odmian roślin użytecznych do produkcji środków farmaceutycznych,
- ochrona środowiska.
Czy rośliny transgeniczne mogą nam zaszkodzić?
Rośliny transgeniczne w Polsce
- „Rośliny i żywność genetycznie modyfikowane”, prof. dr hab. Maria Klein, Warszawa 2007.
- „Ustawa o Organizmach Modyfikowanych Genetycznie odroczona”, Zbigniew Modrzewski, grudzień 2009.
- „Pasze genetycznie modyfikowane” , prof. dr hab. Tomasz Twardowski, Warszawa 2007.
- „Biotechnologia roślin”, Stefan Maleszy, PWN, 2007.
Komentarze