Woda dla zdrowia
Można by wymieniać dalej funkcje wody w organizmie, jednak warte zapamiętania jest to, że to dzięki jej zawartości możliwe jest utrzymanie prawidłowej przemiany materii, a co za tym idzie, szybsze zrzucanie kilogramów. Dlaczego tak ważne jest dostarczanie dostatecznej ilości płynów? Ponieważ organizm traci w ciągu doby wodę wraz z kałem, potem, powietrzem wydychanym, a przede wszystkim z moczem. Należy więc pamiętać, że w ciągu dnia powinnyśmy wypić ok. 2 litrów wody. Wiadomo jednak, że wartość ta będzie się wahać w zależności od temperatury ciała i otoczenia, stopni wilgotności otoczenia oraz od stanu aktywności fizycznej.
Znaczenie prawidłowego nawadniania organizmu podczas odchudzania – woda to podstawa
Podczas odchudzania, gdy następuje redukcja spożywanych pokarmów, organizmowi może zabraknąć wody, która wcześniej była dostarczana wraz z pożywieniem. Dlatego też by uniknąć spowolnienia tempa metabolizmu i umożliwić sprawne usuwanie substancji zbędnych lub szkodliwych, ważne jest odpowiednie nawodnienie. Obecnie w Internecie lub innych źródłach można znaleźć tzw. kalkulator wodny, obliczający wymaganą dla każdego dzienną dawkę płynów na czele z wodą.
Można również dodać, że woda naturalnie zmniejsza apetyt, wypełniając żołądek i dając poczucie sytości. Należy jednak nie popadać w skrajność, bo co za dużo, to nie zdrowo, a w tym przypadku nadmiar płynów jest szczególnie niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do częściowego lub całkowitego wypłukania z organizmu soli mineralnych, czego najgorszą konsekwencją jest nawet śmierć. W związku z czym, tak jak we wszystkim innym, należy zachować umiar.
Ważne, aby pamiętać, by nie popijać podczas zjadania posiłku. Zaleca się picie ok. 30 min przed lub po konsumpcji, by nie neutralizować soków trawiennych, a co za tym idzie, by nie utrudniać trawienia pokarmu. Ponadto wypijany płyn w takiej sytuacji „popycha” pokarm ku dalszym odcinkom przewodu pokarmowego, uniemożliwiając jego skuteczne, efektywne trawienie.
Co należy pić?
Woda
Ta opcja zarówno dla osób odchudzających się, jak i nie odchudzających się wydaje się i jest najlepsza. Czysta woda nie dostarcza żadnych kalorii i najlepiej gasi pragnienie. Jednak należy tutaj pamiętać, że na rynku dostępne są różne rodzaje wód: źródlane, mineralne czy lecznicze.
Woda źródlana odznacza się niskim stopniem zmineralizowania (do 500 mg/l składników mineralnych), ma delikatny smak i można pić ją do woli, tak samo jak wody niskozmineralizowane (oczywiście z rozsądkiem). Ostrożność należy zachować w przypadku wód wysokomineralizowanych (co najmniej 1000mg/l) i wód leczniczych. Nie powinno się ich pić w dużych ilościach, ponieważ można sobie zaszkodzić nadmiarem któregoś z rozpuszczonych związków mineralnych, np. żelazem, wapniem, magnezem. Odnośnie do wód leczniczych, pomimo że pomagają one w wielu dolegliwościach, nie powinno się ich spożywać na własną rękę, jedynie po konsultacji z lekarzem. Najlepsza więc będzie woda źródlana lub nisko zmineralizowana, najlepiej niegazowana.
Woda gazowana to woda sztucznie nasycana dwutlenkiem węgla. Toczą się dyskusje na temat, czy jest ona szkodliwa, czy też nie, dla naszego zdrowia, pewne jest jednak, że do jej negatywnych skutków należą przede wszystkim „sztuczne” uczucie zaspokojenia pragnienia, ponieważ „bąbelki” w niej zawarte wypełniają ściany żołądka. Poza tym zawarty w niej dwutlenek węgla nie sprzyja osobom z dolegliwościami żołądkowymi (np. z nadkwasotą), ponieważ może uszkadzać śluzówkę żołądka, przyczyniając się np. do powstawania wrzodów.
Ciekawostka: Codziennie rano pij szklankę ciepłej wody na czczo (zimna może spowodować szok dla organizmu po przebudzeniu), najlepiej z dodatkiem cytryny. Wówczas woda przepłynie do przewodu pokarmowego, usuwając z niego nadmiar śluzu.
Dla odchudzających się: Pijąc w ciągu dnia zimną wodę, organizm musi zużyć więcej energii, a więc spalić kalorie, by doprowadzić do jej ogrzania.
Herbata
Choć istnieje wiele jej rodzajów, najważniejsze by pić ją bez cukru. Najlepsza dla chcących zgubić kilogramy i nie tylko jest herbata zielona. Zawiera ona liczne antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe i pomagają usunąć z organizmu toksyny. Poza tym zawarte w niej, tzw. katechiny powodują zwiększenie spalania tłuszczu i redukują apetyt. Należy wystrzegać się tzw. herbatek odchudzających, ponieważ zawierają one często w swoim składzie także substancje o działaniu przeczyszczającym lub/i odwadniającym, co może doprowadzić do rozregulowania pracy jelit.
Soki warzywne i owocowe
Są niskokaloryczne i sycące. Mogą stanowić zamiennik małego posiłku. Ponadto zawarte są w nich liczne witaminy oraz potrzebne organizmowi pierwiastki oraz błonnik. Z większą ostrożnością należy podchodzić do soków owocowych, ponieważ często, mimo iż na etykiecie tkwi napis: „Bez dodatku cukru”, zawierać mogą sztuczne słodziki, inne - bez cukru i sztucznych słodzików, mogą mieć w sobie duże ilości cukru prostego fruktozy, która w efekcie przemian biochemicznych w organizmie zostaje przekształcona w glukozę i w tej postaci trafia do krwi. Jeśli już soki owocowe, to wyciśnięte ze świeżych owoców lub te z kartonu zawierające 100% soku z owoców (nie nektary czy napoje), jednak trzeba liczyć się z tym, że choć zawierają witaminy, błonnik i sole mineralne, mają w sobie znacznie więcej kalorii niż soki warzywne.
Napoje mleczne
Są źródłem cennego pierwiastka: wapnia. Odgrywa on szczególnie ważną rolę w utrzymywaniu w odpowiedniej formie układu kostnego, ale również sprzyja odchudzaniu. Wybierajmy jednak napoje o zawartości tłuszczu do 2%, jednak nie 0%, bo wówczas uniemożliwiamy wchłonięciu witaminy D, która wymaga do tego celu tłuszczu.
Kawa
Pijąc 1-2 filiżanki kawy dziennie, najlepiej z dodatkiem chudego mleka, które neutralizuje szczawiany w niej zawarte, dostarczamy organizmowi dawkę antyoksydantów, a także energii. Nie jest wskazana u osób z nadciśnieniem. Nie działa zbyt pobłażliwie na kolor naszych zębów.
Czego unikać?
Napoje izotoniczne
Wskazane są głownie dla sportowców lub dla osób po ciężkim wysiłku fizycznym. Zawierają dużą ilość elektrolitów, ale także glukozy. Są kaloryczne, choć mają inne funkcje niż woda, także przydatne.
Woda smakowa
Zawiera dużą ilość substancji dodatkowych: regulatory kwasowości, substancje słodzące, często także substancje konserwujące. Dostarczają dość dużą ilość kalorii - do 300 kcal w 1,5 l butelce. Z normalną wodą ma mało wspólnego.
Napoje gazowane
Kaloryczne, niezdrowe, z dodatkiem sztucznych słodzików i innych chemicznych dodatków. Porównując je z wodą: nie zaspokajają pragnienia, tylko jeszcze je wzmagają.
Alkohol
Dostarcza najwięcej kalorii spośród wszystkich innych napojów - ok. 7 kcal z 1 g alkoholu. Co ciekawe, kalorie pochodzące z alkoholu są najszybciej wchłaniane do krwi, stąd też pijąc np. piwo i podjadając przy tym paluszki, chipsy bądź cokolwiek innego, w pierwszej kolejności wchłaniamy kalorie z alkoholu, a dopiero na szarym końcu te pochodzące z pokarmu. Często nie zdążą one nawet ulec przetrawieniu i odkładają się najczęściej na brzuchu. Stąd mit, że „brzuszek piwny” powstaje od piwa.
Marlena Szyszkowska
Źródło:
G. McKeith, Jesteś tym, co jesz.
Komentarze
Czy picie szampana ze złotem jest zdrowe ? W końcu to jednak metal.
zdrowe, najlepiej jeszcze dodać kilka kropel rtęci