Dodano: 2015-06-01

Dlaczego będąc na diecie, nie chudniesz Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Stosujesz różnego rodzaju diety odchudzające, również te bardzo restrykcyjne, wykluczające – i nic? Nie widzisz żadnych efektów, mimo że inni, stosując te same diety, chudną na potęgę? Coś jest nie tak - i czas to zmienić! Przyczyną mogą być źle dobrane produkty w diecie. Pdopowiemy ci, jak je dobrać, by cieszyć się spektakularnymi rezultatami odchudzania, bez zawodów, trudności i rozpaczy. Przedstawimy też najczęstsze dolegliwości, które mogą towarzyszyć nieprawidłowościom w diecie.

 

Tyle rodzajów diety, a żaden mi nie pomógł!

Często nasz organizm daje nam wyraźne sygnały, których jak na złość nie potrafimy prawidłowo odczytać. Nic dziwnego - należy się tego nauczyć. Dlatego tak ważne jest zbadanie naszego organizmu i wykluczenie wszystkich niekorzystnie wpływających na jego funkcjonowanie produktów na pewien czas. Taki zabieg pomoże zregenerować i wzmocnić nasz układ immunologiczny, który dzięki temu w przyszłości będzie działał nad wyraz sprawnie.. W ten sposób odciążony z kumulowanych kompleksów organizm może „zająć się” spalaniem własnego tłuszczu. Tym samym przy dobrze zbilansowanej diecie chudniemy, utrzymujemy odpowiedni poziom masy mięśniowej, spalamy zbędne pokłady tkanki tłuszczowej, a dodatkowo żaden efekt jo-jo nam nie zagraża, bowiem wszystko przebiega systematycznie, bez drastycznych środków i w sposób zbilansowany.

 efekty diety mogą być hamowane przez nietolerancje pokarmowe

Jakie wyznaczniki podczas diety wskazują na jej złe przeprowadzenie?

Do najczęstszych objawów złego prowadzenia diety należą:

•    wzdęcia,
•    zaparcia
•    otyłość lub problemy z odchudzaniem,
•    migreny,
•    osłabienie,
•    bóle mięśni,
•    jak również problemy skórne takie jak: łuszczyca, egzema oraz atopowe zapalenie skóry.

Wszystkie te objawy, które występują podczas trwania diety odchudzającej, mogą być wynikiem nietolerancji pokarmowej, coraz powszechniejszego problemu naszych czasów. Polega ona na tym, iż w naszej krwi pojawiają się przeciwciała klasy IgG (immunoglobulina) przeciwko produktom, których nie tolerujemy. Reakcje wynikające z nietolerancji mogą być bardzo uciążliwe, ale ustaną niezwłocznie po odstawieniu produktu, którego nie tolerujemy. Trzeba jednak uważać, gdyż to częsta przyczyna tego, że nasz organizm „blokuje się” i stara się uporać z produkowanymi przeciwciałami. Takie działanie naszego ustroju powoduje osłabienie i znacznie spowalnia spalanie tkanki tłuszczowej, a nawet w niektórych przypadkach blokuje ten proces całkowicie.

Jest to najprostsza odpowiedź, na to, dlaczego nie widzimy pozytywnych efektów diety odchudzającej. Warto więc obserwować swój organizm i wyeliminować te czynniki, które nie współpracują z naszym odchudzaniem.

Monika Królak - dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane