Dodano: 2015-03-12

Pachnący świat przypraw. Które wybierać? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Przyprawy to dodatki do potraw, które mają podnieść ich walory smakowe, zapachowe i estetyczne – tak brzmi podstawowa definicja. Rzadko jednak zwraca się uwagę na ich wartości lecznicze i odżywcze, a przecież stanowią źródło wielu cennych związków – witamin, mikroelementów i substancji czynnych. Odpowiednio dobrane do potraw, pomagają też zastąpić szkodliwą sól. Czym doprawiać, by zdrowo jeść? Oto kilka przypraw z opisem ich właściwości leczniczych.

Jakie przyprawy polecamy?

Pieprz

Dzięki obecności ostrego w smaku alkaloidu – piperyny ta przyprawa działa znieczulająco przy dolegliwościach bólowych, pobudzająco na apetyt i trawienie, rozgrzewająco (także napotnie obniżając gorączkę) oraz poprawia krążenie krwi. Wzmacnia system odpornościowy i jest dobrym lekiem na choroby układu oddechowego – zwiększa wydzielanie śluzu i ułatwia jego odkrztuszanie.

Tymianek

Ma najsilniejsze działanie bakteriobójcze i grzybobójcze ze wszystkich przypraw. Działa także wykrztuśnie i pomaga na suchy kaszel i choroby gardła. Wzmaga apetyt i poprawia trawienie. Zawarte w nim bogactwo przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki tlenowe, zapobiegając nowotworom i chorobom układu krwionośnego.

Majeranek

Jest jednym z najlepszych leków na nieżyty układu pokarmowego. Wzmacnia żołądek, reguluje trawienie i dzięki wysokiej zawartości garbników pomaga zatrzymać biegunki. Zawarte w nim olejki eteryczne i terpeny uspokajają i wyciszają przemęczony organizm. Używa się go także w inhalacjach przy nieżytach górnych dróg oddechowych.

Cząber

Ze względu na właściwości rozkurczowe, wiatropędne, przeciwbiegunkowe i przeciwrobacze wykorzystuje się go przy wszelkich zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Działa także wzmacniająco i dobrze jest przyjmować go po chorobach leczonych antybiotykami. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy, uspokajając. Jako środek wykrztuśny stosuje się go w leczeniu zapalenia oskrzeli oraz przeziębienia.

przyprawy to niezbędny składnik każdego dania

Kminek

Pobudza czynność wydzielniczą żołądka i jelit, dobrze wpływa na trawienie pomagając strawić nawet najbardziej ciężkostrawne potrawy, reguluje procesy fermentacyjne w jelitach (pomaga na wzdęcia), działa przeciwskurczowo, bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie (np. przy kolce jelitowej) oraz wspomaga pracę wątroby. Jest doskonałym środkiem wykrztuśnym i rozgrzewającym (warto go stosować przy przeziębieniach).

Kurkuma

Wykazuje właściwości podobne do aspiryny – zapobiega powstawaniu zakrzepów, oddalając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroniąc serce przed miażdżycą. Reguluje także poziom cukru we krwi, wspomaga wątrobę w wydzielaniu żółci i przyspiesza rozkład tłuszczów. Działa przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i bakteriobójczo.

Wanilia

Ta aromatyczna przyprawa zapobiega depresji, działa odprężająco w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, nerwicy oraz rozstroju nerwowego – nie powodując przy tym uzależnienia. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające. Wzmacnia mięsień sercowy, działa przeciwgorączkowo oraz łagodzi zaburzenia trawienia.

Cynamon

Działa rozgrzewająco, pobudzająco i aseptycznie. Odpręża, łagodzi napięcie i rozluźnia, więc warto go spożywać w nadciśnieniu lub w chwilach stresu. Jest lekiem na schorzenia dróg oddechowych – przeziębienie i przewlekły kaszel, ale także na artretyzm i reumatyzm. Przyprawa ta poprawia krążenie krwi i rewitalizuje organizm.

Goździki

Wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwbólowe (szczególnie przy bólu zębów), pobudzają układ nerwowy, rozgrzewają, działają napotnie (skutecznie zwalczają przeziębienia i inne choroby wirusowe), przeciwkrwotocznie i przeciwwymiotnie – są polecane na kaca. Bardzo dobrze regulują trawienie, dlatego powinno się je przyjmować w przypadku bólu żołądka i przy biegunkach.

Warto więc częściej zaglądać do szafki z przyprawami i nie żałować ich sobie przy przygotowywaniu zup, sosów, mięs, zapiekanek czy deserów. Pomogą nam nie tylko na przeziębienie lub ból zęba, ale także przywrócą uśmiech w ponure, jesienne i zimowe wieczory. Przyprawy to prawdziwa skarbnica zdrowia!

Karolina Sienkiewicz

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane