Dodano: 2015-04-14

Zdrowie, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 Ocena: 5/5 Ilość głosów: 2

Kwasy NNKT nie są wytwarzane przez organizm człowieka i dlatego jedynym ich źródłem jest nasze pożywienie. Omega-3 są podstawowym składnikiem budulcowym błon biologicznych w każdej komórce organizmu, dlatego powinny być uzupełniane wraz z dietą.

 

Jak działają kwasy omega-3?

Jeszcze parę lat temu każdy rodzaj tłuszczu był niepożądanym elementem diety. Dziś już wiadomo, których tłuszczów należy się wystrzegać, a które są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dzięki temu otrzymały miano zdrowych. Kwasy omega-3 działają na nasz organizm wielokierunkowo. Są istotnym elementem w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego, chorób nowotworowych oraz przy stanach zapalnych. Odgrywają także ogromną rolę w prawidłowym rozwoju dzieci. Dieta uboga w ten rodzaj kwasów może zwiększać ryzyko zachorowań na nadciśnienie i arytmię oraz prowadzić do podwyższonego poziomu tzw. złego cholesterolu, co w konsekwencji może spowodować miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy też zawał lub udar mózgu. Ich niedobór w organizmie dziecka może być jedną z przyczyn zespołu aktywności psychoruchowej z deficytem uwagi, czyli choroby ADHD.

Działanie przeciwmiażdżycowe

Jedną z przyczyn miażdżycy jest nadmiar trójglicerydów we krwi oraz cholesterolu, które odkładają się na ścianach naczyń krwionośnych stopniowo je „zapychając”. Omega-3 są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, zwłaszcza cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego poziomu.

Działanie przeciwzakrzepowe

Omega-3 są istotnym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. U osób dotkniętych miażdżycą światło naczyń krwionośnych jest zwężone poprzez odkładające się na ich ścianach złogi tłuszczowe. W związku z tym istnieje ryzyko, że takie naczynie krwionośne może zostać całkowicie zatkane przez zakrzepniętą krew, co spowoduje zablokowanie jej przepływu. W konsekwencji krew nie będzie mogła dotrzeć do tak kluczowych organów jak mózg czy serce, co może doprowadzić do udaru czy zawału. Kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzakrzepowe poprzez zdolność hamowania osadzania się płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca i tym samym siłę skurczu mięśnia sercowego.

kwast omega-3 znajdziemy w tłuszczach roślinnych

Dawaj omega-3 dziecku!

Już od momentu poczęcia przyszła mama powinna dbać o to, by wzbogacać swoją codzienną dietę w te kwasy. Dostarczenie z pożywieniem omega-3 jest potrzebne dzieciom do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, rozwinięcia zdolności psychomotorycznych i intelektualnych, zdolności poznawczych, budowy siatkówki oka, przeciwdziałania zapaleniom, alergiom i infekcjom. Uzupełnianie diety w te kwasy obniża znacznie nadpobudliwość dzieci, ma korzystny wpływ na ich rozwój intelektualny, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wynika to między innymi z tego, że omega-3 są jednym z podstawowych elementów budujących błony komórkowe synaps, czyli połączeń między komórkami nerwowymi. Są także składnikiem do budowy neurotransmiterów (np. dopaminy, serotoniny), czyli związków uczestniczących w przekazywaniu sygnałów między komórkami nerwowymi. Odpowiedni poziom tych kwasów w organizmie przyspiesza i reguluje przepływ informacji w układzie nerwowym. Dodatkowo budują osłonki mielinowe komórek nerwowych, co ma wpływ na precyzyjne przekazywanie sygnałów. Dbanie o obecność omega-3 w diecie dziecka przez cały okres jego wzrostu i dojrzewania, zapewni mu prawidłowy rozwój, a w życiu dorosłym pozwoli uniknąć wielu chorób.

Omega-3 a choroby nowotworowe

Jedną z pierwszych osób, które wykazały przeciwnowotworowe działanie kwasów omega-3, była niemiecka biochemik, dr Johanna Budwig. Prowadząc przez kilkadziesiąt lat swoje badania pokazała, iż osoby stosujące opracowaną przez nią dietę bogatą w kwasy omega-3 bardzo rzadko chorowały na nowotwory. Natomiast stosowanie tej diety u osób chorych znacznie ograniczało wzrost guzów nowotworowych, a w niektórych przypadkach wręcz cofało chorobę. Rezultaty te były wynikiem jedynie zmiany sposobu odżywiania i wprowadzenia diety, której podstawą jest olej lniany bogaty w kwasy omega-3 spożywany w formie pasty z białym serem oraz antyoksydanty, błonnik i węglowodany złożone. Dr Budwig stosowała z powodzeniem swoją dietę nawet wśród pacjentów, którym akademicka medycyna nie była już w stanie pomóc.

Obecnie wyniki badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości kwasów omega-3. Działanie to dotyczy przede wszystkim raka prostaty, piersi, wątroby, jelita grubego, trzustki i żołądka. Badania prowadzone na komórkach in vitro, zwierzętach oraz ludziach wykazały przynajmniej kilka mechanizmów przeciwnowotworowego działania omega-3. Kwasy te mogą hamować podziały komórek nowotworowych i powodować ich śmierć na kilka różnych sposobów. Ponadto dostarczanie omega-3 organizmowi pozwala na wbudowywanie ich do błon komórkowych, dzięki czemu poprawia się ich funkcjonowanie, co ułatwia m.in. wnikanie leków przeciwnowotworowych i zwiększa skuteczność ich działania. Kwasy omega-3 hamują również powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie nowotworowym. Powoduje to odcięcie dostępu pożywienia potrzebnego szybko namnażającym się komórkom nowotworowym i w konsekwencji obumieranie guza nowotworowego. Wykazano także, że kwasy te oraz wytwarzane z nich związki hamują przerzuty, co nie pozwala na rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.

Omega-3 łagodzi stany zapalne

Dieta bogata w kwasy omega-3 łagodzi zmiany zapalne w organizmie, zwłaszcza te, które są spowodowane wpływem substancji toksycznych pochodzących z trawienia niektórych pokarmów. Te szkodliwe produkty trawienia swoją strukturą przypominają tkankę łączną stawów. Zadaniem układu odpornościowego jest ich szybka eliminacja. Jednak czasem układ odpornościowy osób nadwrażliwych może pomylić te szkodliwe składniki ze zdrowymi narządami i atakować je, wywołując przy tym stan zapalny. Suplementacja kwasami omega-3 prowadzi do zahamowania uwalniania prozapalnych białek i osłabienia odpowiedzi komórek stanu zapalnego. Dzięki temu kwasy te wpływają korzystnie na prawidłową pracę układu immunologicznego i ograniczają powstawanie stanów zapalnych. Ponadto wyniki badań pokazują, że regularne spożywanie omega-3 zmniejsza ból towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz sztywność poranną stawów.

 

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

Niedobory kwasów omega-3 możemy uzupełniać na 2 sposoby. Pierwszym jest sięgnięcie po preparaty w kapsułkach zawierające oleje rybie. Drugim sposobem, bardziej naturalnym i ekonomicznym, jest włączenie do diety roślinnego źródła kwasów, którym jest głównie zimnotłoczony olej lniany. Olej, tłoczony ze specjalnej odmiany nasion lnu o wysokiej zawartości omega-3 (kwasu alfa-linolenowego), zawiera ponad 50% tych cennych związków i jest ich najbogatszym roślinnym źródłem. Z kwasu omega-3 zawartego w oleju lnianym w naszym organizmie wytwarzane są dwa pozostałe kwasy omega-3: EPA i DHA, które znajdują się w olejach rybich. Wystarczy zatem spożywać olej lniany wysokolinolenowy, aby zaopatrzyć nasz organizm we wszystkie trzy rodzaje kwasów omega-3. Szczególnym zaufaniem konsumentów cieszy się lenVitol, olej lniany budwigowy firmy Oleofarm, od lat obecny na polskim rynku. Smacznym dodatkiem w kuchni, a zarazem źródłem NNKT są także produkty z serii Oleje Świata tej samej firmy.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane