Oczywiście w razie poważnych problemów nic nie zastąpi wizyty u lekarza i konsultacji z nim, jednak są drobne rzeczy, które możemy zmodyfikować „we własnym zakresie”, a które mogą odnieść bardzo pozytywne skutki.
W co powinna obfitować dieta przyszłej mamy?
Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w witaminy i minerały, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia, czyli w pełnowartościowe pokarmy. Dieta kobiety planującej zostać mamą musi zawierać również duże ilości warzyw i owoców, które obfitują w przeciwutleniacze. Z tych grup produktów szczególnie godne polecenia są wśród owoców: morele, pomarańcze, brzoskwinie, awokado oraz maliny, natomiast wśród warzyw szczególnie zalecanymi są: szparagi, buraki, brokuły, marchew, zielone warzywa liściaste oraz słodkie ziemniaki. Warzywa i owoce mogą być spożywane zarówno w formie surowej (np. jako soki czy surówki), jak i przetworzonej (np. po obróbce termicznej – jako sałatki, gotowane na parze czy pieczone). Do diety należy również wprowadzić orzechy i nasiona, wedle uznania, należy jednak pamiętać, że mimo bogactwa wartościowych składników, jest to przekąska wysokoenergetyczna i powinna być spożywana z umiarem.
W swoim jadłospisie przyszła mama powinna także uwzględnić produkty zawierające większe ilości kwasu foliowego: bulgur (rodzaj kaszy), świeży sok pomarańczowy, szpinak, fasolę, nasiona słonecznika oraz zarodki pszenne. Należy zwrócić uwagę, że dieta przyszłej mamy powinna zawierać białko pochodzenia zwierzęcego w równych proporacjach z białkiem pochodzenia roślinnego - należy zadbać, by spożycie mięs oraz ryb było na podobnym poziomie co produktów sojowych, fasoli oraz ryżu. Z diety należy całkowicie wyeliminować produkty takie jak: biała mąka, papierosy, cukier, a także sztuczne dodatki do żywności. Przyszła mama powinna zadbać, by w jej diecie zostały ograniczone produkty o działaniu kwasotwórczym – produkty te mogą przyczynić się do zakwaszenia śluzu szyjki macicy, co może skutkować uszkodzeniem plemników. Do tego typu produktów należą między innymi: mięso, ryby, sery, jaja, kawa i herbata, zboża, cukier.
Warto wprowadzić do swojej diety napary z ziół, które działają kojąco na nerwy – są to między innymi:
- rumianek (działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie, przeciwbólowo, uspokajająco, wiatropędnie; dostępny w formie suszonej oraz jako nalewka),
- tarczyca (działa przeciwskurczowo, uspokajająco, rozluźniająco; dostępny w formie suszonej) oraz - słoma owsiana – wszystkie można nabyć w sklepach zielarskich lub takich ze zdrową żywnością.
Z ziół godnymi polecenia są również:
- liść mniszka (działa moczopędnie, tonizująco na wątrobę oraz układ pokarmowy; do nabycia w sklepach zielarskich oraz tych ze zdrową żywnością) i korzeń mniszka (działa moczopędnie, przeciwreumatycznie, łagodnie przeczyszczająco, tonizująco na wątrobę; dostępny jest w formie suszonej lub jako nalewka),
- kwiat czerwonej koniczyny (działa oczyszczająco, przeciwskurczowo, przeciwkrzepliwie, odżywczo, równoważy poziom hormonów; dostępny w formie suszonej),
- rozmaryn (działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, moczopędnie, przeciwdepresyjnie, tonizująco na układ nerwowy i układ krążenia; dostępny w formie świeżej i suszonej),
- pokrzywa (działa moczopędnie, odżywczo, tonizująco na krew; dostępne w formie świeżej i suszonej),
- liść maliny oraz
- olej z wiesiołka (działa przeciwzapalnie, przeciwkrzepliwie, odżywczo, wspomaga krążenie krwi i regeneracje tkanek; dostępny jest jako olej lub w formie żelowych kapsułek).
Niezastąpiony wpływ na nerwy mają również relaksujące formy aktywności fizycznej – takie jak spacer, joga czy każda inna aktywność fizyczna, która pozwoli przyszłej mamie się uspokoić i wyciszyć.
Jako odżywcza przekąska polecane są następujące soki:
- sok morelowo-brzoskwiniowy (brzoskwinie, morele, winogrona i bulwa fenkułu; proporcje - 2 szt. : 2 szt. : 0,5 szkl. : 0,25 szkl),
- sok buraczany (burak, marchew, jabłko; proporcje (szt.) - 1:1:1),
- sok marchwiowo-brokułowy (marchew, jabłko, różyczka brokułów; proporcje (szt.) - 2:1:1),
- sok malinowy (malina, jabłko, pomarańcze; proporcje - 1 szkl. : 1 szt. : 2 szt.).
Warto również sięgnąć po herbatki domowej roboty: na bazie melisy, liści malin oraz świeżych lub mrożonych malin.
mgr Martyna Frańczak, dietetyk
Komentarze
wszędzie pisze żeby nie pic ziół z rumiankiem