Dodano: 2015-04-09

Naturalne metody zwiększające płodność kobiet Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Istnieje wiele czynników wpływających na płodność kobiet, są to między innymi: jej wiek, przebyte infekcje pochwy, endometrioza, mięśniaki macicy, cysty na jajnikach, blizny pooperacyjne, stosowanie sztucznych lubrykantów, stresujący styl życia, niedoczynność tarczycy oraz inne zaburzenia równowagi hormonalnej. Jednym z ważniejszych czynników niezbędnym do utrzymania ciąży i urodzenia zdrowego dziecka jest zdrowie matki – przed poczęciem oraz po nim, a na to niewątpliwie duży wpływ ma dieta przyszłej mamy.

Oczywiście w razie poważnych problemów nic nie zastąpi wizyty u lekarza i konsultacji z nim, jednak są drobne rzeczy, które możemy zmodyfikować „we własnym zakresie”, a które mogą odnieść bardzo pozytywne skutki.

W co powinna obfitować dieta przyszłej mamy?

Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w witaminy i minerały, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia, czyli w pełnowartościowe pokarmy. Dieta kobiety planującej zostać mamą musi zawierać również duże ilości warzyw i owoców, które obfitują w przeciwutleniacze. Z tych grup produktów szczególnie godne polecenia są wśród owoców: morele, pomarańcze, brzoskwinie, awokado oraz maliny, natomiast wśród warzyw szczególnie zalecanymi są: szparagi, buraki, brokuły, marchew, zielone warzywa liściaste oraz słodkie ziemniaki. Warzywa i owoce mogą być spożywane zarówno w formie surowej (np. jako soki czy surówki), jak i przetworzonej (np. po obróbce termicznej – jako sałatki, gotowane na parze czy pieczone). Do diety należy również wprowadzić orzechy i nasiona, wedle uznania, należy jednak pamiętać, że mimo bogactwa wartościowych składników, jest to przekąska wysokoenergetyczna i powinna być spożywana z umiarem.

W swoim jadłospisie przyszła mama powinna także uwzględnić produkty zawierające większe ilości kwasu foliowego: bulgur (rodzaj kaszy), świeży sok pomarańczowy, szpinak, fasolę, nasiona słonecznika oraz zarodki pszenne. Należy zwrócić uwagę, że dieta przyszłej mamy powinna zawierać białko pochodzenia zwierzęcego w równych proporacjach z białkiem pochodzenia roślinnego - należy zadbać, by spożycie mięs oraz ryb było na podobnym poziomie co produktów sojowych, fasoli oraz ryżu. Z diety należy całkowicie wyeliminować produkty takie jak: biała mąka, papierosy, cukier, a także sztuczne dodatki do żywności. Przyszła mama powinna zadbać, by w jej diecie zostały ograniczone produkty o działaniu kwasotwórczym – produkty te mogą przyczynić się do zakwaszenia śluzu szyjki macicy, co może skutkować uszkodzeniem plemników. Do tego typu produktów należą między innymi: mięso, ryby, sery, jaja, kawa i herbata, zboża, cukier.

dieta przyszłej mamy

Warto wprowadzić do swojej diety napary z ziół, które działają kojąco na nerwy – są to między innymi:

  • rumianek (działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie, przeciwbólowo, uspokajająco, wiatropędnie; dostępny w formie suszonej oraz jako nalewka),
  • tarczyca (działa przeciwskurczowo, uspokajająco, rozluźniająco; dostępny w formie suszonej) oraz - słoma owsiana – wszystkie można nabyć w sklepach zielarskich lub takich ze zdrową żywnością.

 Z ziół godnymi polecenia są również:

  • liść mniszka (działa moczopędnie, tonizująco na wątrobę oraz układ pokarmowy; do nabycia w sklepach zielarskich oraz tych ze zdrową żywnością) i korzeń mniszka (działa moczopędnie, przeciwreumatycznie, łagodnie przeczyszczająco, tonizująco na wątrobę; dostępny jest w formie suszonej lub jako nalewka),
  • kwiat czerwonej koniczyny (działa oczyszczająco, przeciwskurczowo, przeciwkrzepliwie, odżywczo, równoważy poziom hormonów; dostępny w formie suszonej),
  • rozmaryn (działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, moczopędnie, przeciwdepresyjnie, tonizująco na układ nerwowy i układ krążenia; dostępny w formie świeżej i suszonej),
  • pokrzywa (działa moczopędnie, odżywczo, tonizująco na krew; dostępne w formie świeżej i suszonej),
  • liść maliny oraz
  • olej z wiesiołka (działa przeciwzapalnie, przeciwkrzepliwie, odżywczo, wspomaga krążenie krwi i regeneracje tkanek; dostępny jest jako olej lub w formie żelowych kapsułek).

Niezastąpiony wpływ na nerwy mają również relaksujące formy aktywności fizycznej – takie jak spacer, joga czy każda inna aktywność fizyczna, która pozwoli przyszłej mamie się uspokoić i wyciszyć.

Jako odżywcza przekąska polecane są następujące soki:

  • sok morelowo-brzoskwiniowy (brzoskwinie, morele, winogrona i bulwa fenkułu; proporcje - 2 szt. : 2 szt. : 0,5 szkl. : 0,25 szkl),
  • sok buraczany (burak, marchew, jabłko; proporcje (szt.) - 1:1:1),
  • sok marchwiowo-brokułowy (marchew, jabłko, różyczka brokułów; proporcje (szt.) - 2:1:1),
  • sok malinowy (malina, jabłko, pomarańcze; proporcje - 1 szkl. : 1 szt. : 2 szt.).

Warto również sięgnąć po herbatki domowej roboty: na bazie melisy, liści malin oraz świeżych lub mrożonych malin.

mgr Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

wszędzie pisze żeby nie pic ziół z rumiankiem

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi