Dieta 1000 kalorii z warzywami – jadłospis
- Śniadanie: 45 kcal – Galaretka z kurczaka (140 g), kromka chleba chrupkiego, pomidor, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- II Śniadanie: 105 kcal – Bułeczka maślana.
- Obiad: 340 kcal – Sałatka piracka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 100 kcal – Szklanka kefiru 2% bez cukru.
- Kolacja: 175 kcal – Talerz zupy pomidorowej z kukurydzą, szklanka herbaty z cytryną.
- Śniadanie: 235 kcal – Pasztet warzywny, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 145 kcal – Koktajl z banana i kefiru 2% (100 ml).
- Obiad: 355 kcal – Gulasz z cielęciny i warzyw, makaron razowy (40 g – waga przed ugotowaniem), sałata skropiona sokiem z cytryny, szklanka kompotu truskawkowego słodzonego słodzikiem.
- Podwieczorek: 110 kcal – Kanapka z kromki chleba chrupkiego z plasterkiem szynki drobiowej, papryka czerwona, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Kolacja: 200 kcal – 200 g dorsza pieczonego w folii, 150 g brokułów ugotowanych na parze, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Śniadanie: 280 kcal – Omlet z warzywami, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- II Śniadanie: 90 kcal – Jabłko.
- Obiad: 362 kcal – Talerz zupy jarzynowej z cukinią (250 ml), schab gotowany w warzywach (100 g), ziemniak ugotowany na parze, ogórek kiszony, herbata owocowa bez cukru.
- Podwieczorek: 110 kcal – Kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru, pół szklanki malin, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: 200 kcal – Pomidory z cukinią i pieczarkami, szklanka herbaty.
- Śniadanie: 260 kcal – Kanapki z dwóch kromek chleba chrupkiego posmarowanych serkiem wiejskim, pomidor, ogórek konserwowy, szklanka herbaty zielonej.
- II Śniadanie: 105 kcal – Serek owocowy 0% (150 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
- Obiad: 362 kcal – Talerz krupniku (200 ml), mintaj z pieczarkami, ziemniak ugotowany na parze, sałatka z pomidora i cebuli, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Podwieczorek: 105 kcal – Łódeczki z papryki, szklanka wody mineralnej z cytryną.
- Kolacja: 190 kcal – Leczo warzywne, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Śniadanie: 250 kcal – Trzy łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5%, ½ średniej gruszki, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 245 kcal – Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z cytryną.
- Obiad: 315 kcal – Talerz zupy selerowej z fasolą, szklanka wody mineralnej.
- Podwieczorek: 105 kcal – Szklanka soku marchwiowo-jabłkowego.
- Kolacja: 190 kcal – Cukinia duszona z pomidorami i bazylią, kromka chleba pełnoziarnistego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Dieta 1000 kalorii z warzywami – przepisy
- 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego;
- 10 pieczarek;
- 2 ogórki konserwowe;
- cebula;
- sól;
- pieprz;
- natka;
- 1 łyżeczka majonezu light.
Ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
- 1/2 selera;
- 50 g brokułów;
- 1/2 marchwi;
- sok z cytryny;
- 1/2 jajka;
- puree ziemniaczane w proszku (1/4 opakowania);
- łyżka oleju do wysmarowania formy.
Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Warzywa zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać jajko i zagęścić puree ziemniaczanym. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pasztet i zapiekać około 30 min.
- 100 g cielęciny;
- 15 g pietruszki;
- 50 g marchwi;
- 1/2 łyżeczki oleju;
- szczypiorek;
- pieprz ziołowy;
- majeranek;
- sól.
Mięso umyć pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Warzywa obrać i umyć. Mięso podlać wodą, dodać warzywa, przyprawy i dusić do miękkości. Posypać szczypiorkiem.
- 2 jajka;
- białko;
- 1/4 żółtej papryki;
- 1/4 czerwonej papryki;
- szczypior;
- 5 plasterków pora;
- 2 łyżki mleka 0,5%;
- łyżeczka masła;
- sól;
- pieprz.
Papryki pokroić w paseczki. Dymkę i szczypior posiekać. Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Do jajek dodać warzywa, wymieszać i usmażyć na maśle omlet.
- 7 pieczarek;
- 2 pomidory;
- cebula;
- 80 g cukinii;
- łyżeczka oleju;
- sok z cytryny;
- łyżeczka octu winnego;
- sól;
- pieprz.
Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, dusić 5 minut na oleju. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, odstawić do ostudzenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Składniki położyć na półmisek. Ocet połączyć z łyżeczką wody, dodać sól, pieprz, trochę oleju. Wymieszać, aż powstanie gładki sos i polać nim warzywa.
- 1/2 selera naciowego;
- 80 g fasoli;
- 1/2 marchwi;
- 1/2 cebuli;
- czosnek;
- łyżeczka oleju;
- sól;
- pieprz;
- majeranek;
- natka;
- łyżeczka masła;
- 1/2 kromki chleba tostowego.
Fasolę namoczyć na 8 godz. Odlać wodę, wlać nową i ugotować. Warzywa obrać i umyć, cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa i posiekany czosnek na olej i smażyć 5 minut mieszając. Dodać warzywa do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotować 30 min. dolewając wody, jeśli trzeba. Pieczywo posmarować masłem, posypać natką, pokroić w kostkę i przygotować w piekarniku grzanki. Zupę podawać z grzankami.
- mała cukinia;
- cebula;
- 3 pomidory;
- czosnek;
- bazylia;
- sól;
- pieprz.
Cukinię pokroić w kostkę i dusić z pokrojoną cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku przez 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić jeszcze przez 5 minut. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz.
- 100 g wędzonej makreli;
- jajko ugotowane na twardo;
- 20 g marynowanych cebulek;
- 5 czarnych oliwek bez pestek;
- pomidor;
- 3 liście sałaty;
- łyżeczka octu winnego;
- łyżeczka marynaty z cebulek;
- pieprz cayenne;
- sól;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
- 200 g konserwowych pomidorów;
- 200 ml bulionu warzywnego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 cebuli;
- 60 g kukurydzy konserwowej;
- majeranek;
- zioła prowansalskie;
- natka;
- szczypior;
- łyżka białego wina;
- łyżeczka oleju;
- sól;
- słodka papryka;
- pieprz.
Cebulę pokroić w plastry, paprykę w paski, czosnek rozgnieść. Cebulę poddusić na oleju, dodać kukurydzę, czosnek, pomidory razem z zalewą i bulionem i dusić do miękkości. W końcowej fazie duszenia dodać wino i przyprawy.
- 150 g fileta z mintaja;
- 5 pieczarek;
- 1/2 cebuli;
- sok z cytryny;
- łyżeczka oleju;
- sól;
- szczypiorek.
Filet opłukać, skropić sokiem z cytryny. Naczynie ognioodporne posmarować olejem. Cebulę i pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć plastry cebuli, rybę i pieczarki, posolić i piec w piekarniku około 30 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
- 1/2 żółtej papryki;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 1/2 ogórka konserwowego;
- 1/2 gałązki selera naciowego;
- koperek;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru;
- 1/2 łyżeczki musztardy;
- 1/2 łyżeczki majonezu;
- sól;
- pieprz.
Papryki obrać i umyć. Seler umyć i drobno pokroić. Ogórek pokroić, wymieszać z selerem, jogurtem, musztardą, majonezem, koperkiem i solą. Masą napełnić łódeczki.
- ziemniak;
- 1/2 cebuli;
- 3 plastry cukinii;
- 1/2 łyżeczki oliwy;
- 1/4 zielonej papryki;
- pomidor;
- majeranek;
- szczypiorek;
- sól;
- pieprz.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę pokroić w plastry. Ziemniaka umyć, obrać, pokroić w grube plastry. Ziemniaka, cebulę, cukinię, paprykę włożyć do rondla, zalać wodą i gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać przyprawy i pomidora, dusić kilka minut na małym ogniu. Posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Dlaczego nie można już używać dziennika kalorii?
sadad
BArdzo fajny artykuł
wszystko fajnie tylko 1000 kalorii to bardzo malutko... ja dla mnie dieta powina byc zróżnicowana i przede wszytskim nie głodówka... można wspomagać się iqmango no i pić dużo woody. plus ruch.
1000 kalorii to troszkę mało... Ja proponuję spalacz tłuszczu iqmango i 1500 kalorii, trening i jazda!!
Odchudzasz się? Warto włączyć do swojej diety preparat slimcea, znacznie przyśpiesza efekty redukcji tkanki tłuszczowej.
Ciężko nie schudnąć jedząc 1000kcal dziennie ale niech wszyscy się zastanowią czy zapotrzebowanie dla 5 letniego dziecka dla starszych osób spowoduje ZDROWE schudnięcie.