Na czym polega dieta ujemnych kalorii?
Dieta ujemnych kalorii zmusza organizm do sięgania po zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Jak to się dzieje? Najprościej rzecz biorąc, nasz organizm, aby strawić przyswajamy pokarm, zużywa określoą ilość energii, czyli kalorii, ktore są niczym innym jak właśnie jednostakami neergetycznymi.
Jeżeli wartość energetyczna produktów, które spożywamy, jest niższa, niż energia wymagana do ich pełnego przetworzenia i strawienia w organizmie, wówczas powstaje pewien deficyt. Organizm otrzymuje zbyt mało energii z pożywienia, jest więc wielce prawdopodobne, że sięgnie do zapasowej tkanki tłuszczowej w celu uzupełnienia deficytu. Dzięki temu nasza waga leci w dół. Tak to mniej więcej wygląda w wielkim uproszczeniu.
Jeżeli umiejętnie rozłożymy sobie plan żywieniowy, możemy schudnąć nawet 5 kg w ciągu całego tygodnia. Dietetycy jednak podkreślają, że zdrowa dieta powinna zawierać produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych węglowodanów, tłuszczy, białka i witamin. W diecie o ujemnej kaloryczności nie znajdziemy produktów bogatych w białko i tłuszcze. Nic więc dziwnego, że należą do niej same warzywa i owoce.
Produkty o ujemnej kaloryczności
Z pewnością nie dziwi fakt, że ujemne kalorie zawierają takie produkty jak warzywa i owoce. Mają one dużo wody, także są źródłem cennych witamin, minerałów i błonnika:
- szparagi
- brokuły
- rzodkiewka
- sałata
- ogórek
- seler
- arbuzy
- melony
- papryka
- cytryna
- marchew
- czosnek
- cebula.
Produkty te charakteryzują się ponadto wpływem na metabolizm, przyspieszając go, co również pozytywnie odbija się na naszej sylwetce.
Aby uzyskać satysfakcjonujące efekty, należy spożywać świeże owoce i warzywa w połączeniu z pozostałymi grupami produktów spożywczych. Doskonałymi dodatkami będą ryby i chude mięsa.
Ujemne kalorie – hit czy kit?
Czy nie jest to zbyt piękne, aby było prawdziwe? Wiele z nas zadaje sobie to pytanie, dlatego wokół diety i samego pojęcia ujemnych kalorii powstaje wiele kontrowersji. Prawdą z pewnością jest, że spożywanie dużych ilości warzyw i owoców korzystnie wpłynie na naszą sylwetkę i może pomóc nam schudnąć.
Nie jest jednak możliwe utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety w oparciu tylko i wyłącznie i produkty o ujemnej kaloryczności. Nie można więc traktować diety ujemnych kalorii jako w pełni wartościowego systemu żywieniowego, dlatego najlepiej postrzegać ją jako pewnego rodzaju wskazówkę dotyczącą korzystnie wpływających na figurę produktów.
Komentarze