Najlepsze produkty na odchudzanie
Dynia
Jest niskokalorycznym źródłem beta karotenu. Znajdują się w niej dość spore ilości witaminy C i potasu. Zawiera błonnik, dzięki któremu reguluje metabolizm i zapobiega napadom głodu, przez co uskutecznia odchudzanie. Jedno z badań udowodniło, iż może ona zmniejszać wchłanianie tłuszczu z pokarmów. Można zrobić z niej sycące zupy krem, doprawiając je imbirem i kurkumą. Stanowią świetnie rozgrzewające danie – zwłaszcza w chłodne jesienne dni.
Brokuł
Zawiera spore ilości wody, usuwa zaparcia oraz zapobiega wahaniom cukru we krwi. Redukuje ilość „złego cholesterolu”. Zawiera w swoim składzie cząsteczki przeciwnowotworowe, których działanie zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych.
Kalafior
Ma działanie przeciwzapalne, zawiera antyoksydanty, karotenoidy i związki fitoodżywcze. Co najważniejsze, jest bardzo mało kaloryczny – można zatem pozwolić sobie na objadanie się nim bez troski o kilogramy, nawet kiedy wdrażamy odchudzanie.
Cukinia
Zmniejsza ciśnienie krwi. Idealnie nadaje się do grillowania. Można z niej przyrządzać także wyśmienite sałatki. Bogata w błonnik szybko upora się z głodem i pozostawi nas sytymi przez długi czas. Syci, gdy odchudzanie stanie się uciążliwe.
Jarmuż
1 filiżanka jarmużu dostarcza tylko 36 kalorii. Zawiera on spore ilości witaminy A, C, K i B6. Ponadto potas, żelazo i magnez. Co więcej już jedna filiżanka pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Jarmuż bogaty jest w karotenoidy i antyoksydanty, które chronią komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Można z niego sporządzać pyszne i pożywne koktajle.
Szpinak
Jest idealnym produktem dla osób odchudzających się. Będąc niskokalorycznym dostarcza organizmowi mnóstwa minerałów i witamin. Zawiera błonnik, który skutecznie pobudza pracę jelit. Doskonały do makaronów, smoothies i sałatek.
Burak
Zwiększa wydajność wysiłkową. Dzięki niemu pobieramy większe ilości tlenu, dobrze dotlenione komórki są w stanie dłużej znosić wysiłek fizyczny. Do tego wszystkiego jest słodki i smaczny. Nie zapomnij o nim tej jesieni!
Seler
To niskokaloryczne warzywo skutecznie oczyszcza nasz organizm. W niektórych z badań sok z selera pity na czczo przyspieszał procesy odchudzania.
Marchewka
Jest świetnym źródłem beta-karotenu, silnego antyoksydantu. Najlepiej jeść ją na surowo, gdyż po poddaniu obróbce termicznej jej indeks glikemiczny znacząco wzrasta.
Cykoria
Dzięki zawartości manganu usprawnia procesy przemiany materii i ogranicza znacząco wchłanianie tłuszczów. Pobudza wydzielanie soków trawiennych. Zawiera także błonnik – dzięki czemu już niewielkie jej ilości sprawią, że będziemy syci.
Kalarepa
Ma korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Obecność włókien pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, dlatego kiedyś była naturalnym i skutecznym środkiem służącym do zwalczania zaparć - przyspiesza metabolizm i oczywiście ułatwia odchudzanie.
Komentarze