Dodano: 2015-08-25

Dieta paleo. Poznaj jej wyznaczniki Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Biorąc pod uwagę ewolucyjny punkt widzenia, najbardziej odpowiednie pożywienie dla człowieka to takie, które było przez niego spożywane przez większą część jego ewolucji. Taki sposób żywienia jest dla metabolizmu i fizjologii człowieka najbardziej naturalny i tym samym, jak twierdzi Loren Cordain (który opracował dietę paleo), najbardziej wskazany.

Skąd pomysł na dietę paleo?

Zmiany w sposobie żywienia związane z upowszechnieniem rolnictwa oraz udomowieniem zwierząt nastąpiły za szybko, by ludzki genom mógł się do nich przystosować. Dlatego uznaje się, że odtworzenie sposobu żywienia naszych przodków z epoki paleolitu, którzy prowadzili łowiecko-zbieracki tryb życia, pozwoli poznać i zrozumieć potrzeby żywieniowe ludzi żyjących współcześnie. Według danych etnograficznych nasi przodkowie z epoki kamienia łupanego dużo rzadziej cierpieli na dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, a występowanie u nich zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II, nowotworów, trądziku pospolitego, a także krótkowzroczności było bardzo niskie.

Zasady diety paleo

Zasady diety jaskiniowców są bardzo proste, przy tym dieta ta nie jest restrykcyjna, dlatego zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Stosując tę dietę, nie jesteśmy zobligowani do liczenia kalorii pochodzących z kolejnych spożywanych przez nas produktów ani sprawdzania zawartego w nich tłuszczu. Najważniejszą zasadą diety paleo jest to, by spożywać tylko takie produkty, które nasi przodkowie mogli upolować lub zebrać. Trzymanie się zasad diety paleo, jak twierdzi Loren Cordain, pozwoli nam schudnąć, zyskać lepsze samopoczucie oraz poprawić swój stan zdrowia.

Produkty dozwolone

  • Chude mięso każdego pochodzenia (np. wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób, dziczyzna),
  • Owoce morza (np. małże, kalmary, krewetki, homary),
  • Ryby (np. łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk),
  • Jaja,
  • Owoce (najlepiej sezonowe: np. jabłka, truskawki, pomarańcze, winogrona, brzoskwinie),
  • Warzywa pozbawione skrobi (np. pomidor, ogórek, papryka, kapusta, szpinak, kalafior),
  • Orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce, pestki dyni, słonecznik),
  • Oleje (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany).

w diecie paleo dozwolone są m.in. ryby

Produkty zakazane

  • Nabiał (mleko i jego przetwory),
  • Zboża (produkty na bazie mąki, pieczywo, kasze, ryż),
  • Rośliny strączkowe oraz ziemniaki,
  • Gotowe produkty.

Dieta paleo – jadłospis (1179 kcal)

W ciągu dnia do picia: woda, woda z cytryną, herbata, napary z ziół, ewentualnie kawa bezkofeinowa

mgr inż. Martyna Frańczak

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane