Dodano: 2016-11-25

Daktyle, czyli słodka dawka energii! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 2

Daktyle są lekko słodkie, dlatego powinny smakować niemal każdemu. Zapewne większość z was jadła takie owoce, ale czy wiedzieliście, jakie mają one właściwości zdrowotne? Z badań naukowych wynika, że daktyle posiadają całkiem dużą dawkę zdrowia. Owoce te znane są głównie sportowcom, ponieważ zawierają dużo właściwości odżywczych. W polskich warunkach ciężko spotkać daktyle w wersji surowej, na szczęście suszone mają te same właściwości. Owoce te są prawdziwą skarbnicą cukrów prostych, które są niezbędne do wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych. Dzięki temu będziemy mieć większe zasoby energii.

Co zawierają daktyle?

W owocach tych można znaleźć cukry proste, które stanowią aż 80 procent składu! Cukry te są w bardzo szybkim tempie rozkładane, a następnie wchłaniane przez organizm. Dodają one olbrzymich ilości świeżej energii. Dodatkowo posiadają potas, który jest bardzo ważny po wykonanym wysiłku fizycznym. Główną zaletą tych owoców jest możliwość spożywania nawet 100 g dziennie, przy czym nie podwyższy się poziom cukru we krwi. Ponadto w suszonych daktylach możemy znaleźć liczne witaminy: A, B1, B2, PP, a także fosfor, magnez, wapń, miedź, potas, luteinę, siarkę oraz żelazo. Ze względu na zawartość magnezu, owoce te zalecane są osobom, które żyją w ciągłym stresie. Poprawiają pracę serca oraz niwelują skutki uboczne powstałe przez długotrwały stres.

Jednak na tym skład daktyli się nie kończy! Można również wyróżnić duże ilości błonnika, który znakomicie poprawia funkcjonowanie jelit, oczyszcza je oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Posiadają one spore ilości antyoksydantów, które poprawiają odporność organizmu. Jako nieliczne owoce posiadają w składzie naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna, czyli leczą stany zapalne, niwelują ból oraz obniżają temperaturę.

Daktyle – oto ich 6 właściwości dla zdrowia!

daktyle
Źródło fot.: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Date_Fruits-Duo.jpg

W tych niepozornych owocach kryje się wiele właściwości zdrowotnych. Postaram się przedstawić tylko te najważniejsze, które potwierdzone są badaniami.

1. Utrzymują zdrowe oczy
Jako że daktyle posiadają witaminę A oraz luteinę, potrafią wyostrzyć widzenie. Są to bardzo ważne składniki dla siatkówki oraz plamki żółtej.

2. Poprawiają odporność
Owoce te zawierają dużą ilość naturalnych antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy odporności. Warto je również stosować podczas choroby, ze względu na salicylany, które działają podobnie jak aspiryna.

3. Zapobiegają miażdżycy
Warto regularnie spożywać daktyle, ponieważ zapobiegają one rozwojowi miażdżycy, a także niwelują ryzyko zakrzepów.

4. Pomagają w reakcjach alergicznych
Owoce te, jako jedne z nielicznych,  posiadają niewielkie ilości siarki organicznej, która skutecznie potrafi niwelować reakcje alergiczne.

5. Źródło żelaza
Osoby, które zmagają się z anemią powinny spożywać daktyle, ponieważ zawierają one duże ilości żelaza. Świetnie nadają się również do celów profilaktycznych!

6. Poprawiają pracę serca
Wystarczy zjeść jedną porcję daktyli, aby dostarczyć do organizmu 80 mg magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz bierze udział w licznych przemianach metabolicznych.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Mam pytanie gdzie można zakupić daktyle nie konserwowane dwutlenkiem siarki? W większości są one dostępne tylko w takiej postaci.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A czy jak kupisz organiczne to tez będą tak konserwowane?

siemanko bardzo interesujące,zmagam się z miażdżycą anemią jestem wgl po zawale chciałbym wiedzieć jak jest ta porcja dzienna daktyli wielkie dzięki pozdrooo

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

wlasnie tez chce wiedziec jaka porcje spozywac dziennie dziekuje

Witam serdecznie no popieram pana artura jadam daktyle od dawna sa boskie,polecam kazdemu,poprzednia pani pyta gdzie ie kupic sa praktycznie w kazdym spozywczym albo zieleniaku dobra rada kupiwac te drozdze bo te tanie sa jak sztuczne ja biore w Tureckim sklepie

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A jak maja sie daktyle do candidy? Z tego co wiem to nie sa polecane.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Wszystko super ale trzeba pamiętać, ze ogromna ilość cukru w daktylach sprzyja kandydozie.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja spozywam dziennie dwa daktyle juz chyba przez 1 rok .Polecam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Panie Arturze, pisze pan, że daktyle zawierają naturalne salicylany. Ja ze względu na częste krwotoki z nosa przestałam w ogóle zażywać aspirynę, choć wyciągała mnie ona z przeziębień niemal natychmiastowo. Czy salicylany w daktylach też tak rozrzedzają krew? Czy będę mogła je bezpiecznie jeść? Pytam, bo borykam się z anemią i poszukuję bezpiecznego źródła żelaza. A może jest jeszcze coś prócz daktyli i szpinaku (nie znoszę go!), co mogłabym jeść?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Powinnas jeść wątróbkę lekko zaparzoną , pić cherbatę z pokrzywy i dodawać ją do zup. ,bardzo dużo żelaza ma jarmuz i smakuje wspaniale z ziemnakami i gotowaną białą kiełbasą , sok z buraków ćwikłowych, pozdrawia.

Serdecznie dziękuję Irenko za podpowiedzi, o wątróbce wiem, już moja babcia mawiała, że w niej jest sporo żelaza, a o reszcie nie wiedziałam. Dziękuję pięknie!