Co zawierają daktyle?
W owocach tych można znaleźć cukry proste, które stanowią aż 80 procent składu! Cukry te są w bardzo szybkim tempie rozkładane, a następnie wchłaniane przez organizm. Dodają one olbrzymich ilości świeżej energii. Dodatkowo posiadają potas, który jest bardzo ważny po wykonanym wysiłku fizycznym. Główną zaletą tych owoców jest możliwość spożywania nawet 100 g dziennie, przy czym nie podwyższy się poziom cukru we krwi. Ponadto w suszonych daktylach możemy znaleźć liczne witaminy: A, B1, B2, PP, a także fosfor, magnez, wapń, miedź, potas, luteinę, siarkę oraz żelazo. Ze względu na zawartość magnezu, owoce te zalecane są osobom, które żyją w ciągłym stresie. Poprawiają pracę serca oraz niwelują skutki uboczne powstałe przez długotrwały stres.
Jednak na tym skład daktyli się nie kończy! Można również wyróżnić duże ilości błonnika, który znakomicie poprawia funkcjonowanie jelit, oczyszcza je oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Posiadają one spore ilości antyoksydantów, które poprawiają odporność organizmu. Jako nieliczne owoce posiadają w składzie naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna, czyli leczą stany zapalne, niwelują ból oraz obniżają temperaturę.
Daktyle – oto ich 6 właściwości dla zdrowia!
Źródło fot.: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Date_Fruits-Duo.jpg
W tych niepozornych owocach kryje się wiele właściwości zdrowotnych. Postaram się przedstawić tylko te najważniejsze, które potwierdzone są badaniami.
1. Utrzymują zdrowe oczy
Jako że daktyle posiadają witaminę A oraz luteinę, potrafią wyostrzyć widzenie. Są to bardzo ważne składniki dla siatkówki oraz plamki żółtej.
2. Poprawiają odporność
Owoce te zawierają dużą ilość naturalnych antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy odporności. Warto je również stosować podczas choroby, ze względu na salicylany, które działają podobnie jak aspiryna.
3. Zapobiegają miażdżycy
Warto regularnie spożywać daktyle, ponieważ zapobiegają one rozwojowi miażdżycy, a także niwelują ryzyko zakrzepów.
4. Pomagają w reakcjach alergicznych
Owoce te, jako jedne z nielicznych, posiadają niewielkie ilości siarki organicznej, która skutecznie potrafi niwelować reakcje alergiczne.
5. Źródło żelaza
Osoby, które zmagają się z anemią powinny spożywać daktyle, ponieważ zawierają one duże ilości żelaza. Świetnie nadają się również do celów profilaktycznych!
6. Poprawiają pracę serca
Wystarczy zjeść jedną porcję daktyli, aby dostarczyć do organizmu 80 mg magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz bierze udział w licznych przemianach metabolicznych.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Mam pytanie gdzie można zakupić daktyle nie konserwowane dwutlenkiem siarki? W większości są one dostępne tylko w takiej postaci.
A czy jak kupisz organiczne to tez będą tak konserwowane?
siemanko bardzo interesujące,zmagam się z miażdżycą anemią jestem wgl po zawale chciałbym wiedzieć jak jest ta porcja dzienna daktyli wielkie dzięki pozdrooo
wlasnie tez chce wiedziec jaka porcje spozywac dziennie dziekuje
Witam serdecznie no popieram pana artura jadam daktyle od dawna sa boskie,polecam kazdemu,poprzednia pani pyta gdzie ie kupic sa praktycznie w kazdym spozywczym albo zieleniaku dobra rada kupiwac te drozdze bo te tanie sa jak sztuczne ja biore w Tureckim sklepie
A jak maja sie daktyle do candidy? Z tego co wiem to nie sa polecane.
Wszystko super ale trzeba pamiętać, ze ogromna ilość cukru w daktylach sprzyja kandydozie.
Ja spozywam dziennie dwa daktyle juz chyba przez 1 rok .Polecam
Panie Arturze, pisze pan, że daktyle zawierają naturalne salicylany. Ja ze względu na częste krwotoki z nosa przestałam w ogóle zażywać aspirynę, choć wyciągała mnie ona z przeziębień niemal natychmiastowo. Czy salicylany w daktylach też tak rozrzedzają krew? Czy będę mogła je bezpiecznie jeść? Pytam, bo borykam się z anemią i poszukuję bezpiecznego źródła żelaza. A może jest jeszcze coś prócz daktyli i szpinaku (nie znoszę go!), co mogłabym jeść?
Powinnas jeść wątróbkę lekko zaparzoną , pić cherbatę z pokrzywy i dodawać ją do zup. ,bardzo dużo żelaza ma jarmuz i smakuje wspaniale z ziemnakami i gotowaną białą kiełbasą , sok z buraków ćwikłowych, pozdrawia.
Serdecznie dziękuję Irenko za podpowiedzi, o wątróbce wiem, już moja babcia mawiała, że w niej jest sporo żelaza, a o reszcie nie wiedziałam. Dziękuję pięknie!